Gem de Piersici

Complexitate
redusa
Gem de Piersici

Ingrediente

  • 1 300 kg piersici decojite, macinate si scurse de sucul lor (aprox 5 kg)
  • 1,5-2 cani de zahar (depinde de dulceata fructelor)
  • 1 lingurita scortisoara praf
  • cateva cuisoare
  • un pumn bun de stafide galbene
  • rom cat sa acopere fructele uscate

Mod de preparare

Fructele se spala, se indeparteaza coaja si samburii dupa care se macina. Se pune pulpa macinata intr-o strecuratoare si se lasa pana iese tot sucul din ele. Daca doriti un proces mai rapid, amestecati cu lingura de lemn in pulpa.

Dupa ce s-a scurs sucul, se cantareste pulpa, trebuie sa avem 1,3 kg. Imi pare rau ca nu am cantarit fructele inainte de a le separa de samburi, probabil au fost aproximativ 5 kg. Oricum cantitatile date sunt variabile. Daca aveti pulpa scursa mai putin se scade zaharul prevazut precum si restul ingredientelor, iar daca pulpa este mai multa se mai adauga, dupa gust, zahar, cuisoare, scortisoara si stafide cu rom.

Dupa ce pulpa este scursa, se pune in vasul de gem, se adauga zaharul deasupra si se amesteca dupa care se pune pe ochiul aragazului la foc mic.

Se pun stafidele in rom si se lasa pentru jumatate de ora sa isi imprumute aromele dupa care se adauga peste pulpa fructelor. Se adauga scortisoara si cuisoarele si se lasa pe foc mic, amestecand mereu pana se ingroasa bine de tot.

Procesul de fierbere trebuie sa fie de cel mult 45 de minute pana la o ora.

Daca nu doriti sa indepartati sucul fructelor, procesul de fierbere va fi indelungat, poate dura ore intregi, pana se va evapora tot sucul si gemul va ramane gros, fara urma de lichid in el.

Dupa ce vedem ca s-a ingrosat inchidem focul si lasam pana a doua zi. Dimineata incercam consistenta gemului, daca vedem cumva urma de lichid mai dam cateva clocote iar daca nu mai exista lichid in gem, incalzim si punem la borcane bine spalate si uscate.

Asezam intre paturi si lasam acolo doua zile pana se racesc borcanele complet.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Negresa - irezistibil de gustoasa

Negresa - irezistibil de gustoasa

O imbinare sublima de texturi și arome, prajitura negresa te incanta cu savoarea sa intensa de ciocolata si cu consistența...

Negresa - irezistibil de gustoasa
Salata in Mantie de Iaurt

Salata in Mantie de Iaurt

Salata in Mantie de Iaurt
Cartofi noi copti cu rosii cherry si usturoi

Cartofi noi copti cu rosii cherry si usturoi

Cartofi noi copti cu rosii cherry si usturoi
Cele mai apreciate rețete
Prajitura cu crema de lamaie si mascarpone
1
Dulciuri

Prajitura cu crema de lamaie si mascarpone

Prajitura cu crema de lamaie si mascarpone
Prajitura Cremoasa cu Ness si Mac
2
Dulciuri

Prajitura Cremoasa cu Ness si Mac

Prajitura Cremoasa cu Ness si Mac
Cremes cu aluat de casa - ca la mama acasa
3
Dulciuri

Cremes cu aluat de casa - ca la mama acasa

Cremes cu aluat de casa - ca la mama acasa
Conserva de Peste in Sos Tomat
4
Conserve, muraturi

Conserva de Peste in Sos Tomat

Conserva de Peste in Sos Tomat
Pasca cu aluat de cozonac
5
Dulciuri

Pasca cu aluat de cozonac

Pasca cu aluat de cozonac
Parteneri
Ciorba/supa din carne de ied
Bucataras.RO

Ciorba/supa din carne de ied

După cum știți deja mulți dintre voi, nu prea sunt prietenă cu borșul sau acreala, dar asta nu mă împiedică să...

Ciorba/supa din carne de ied
Clafoutis cu capsuni
Culinar.RO

Clafoutis cu capsuni

Reteta dietetica, cu fructe de sezon, preferatele mele: capsunile! A venit sezonul căpșunilor și acum nu lipsesc de pe...

Clafoutis cu capsuni
Prajitura Ferrero Rocher cu ciocolata si alune de padure
Gustos.RO

Prajitura Ferrero Rocher cu ciocolata si alune de padure

Iata o reteta minunata de prajitura Ferrero Rocher cu ciocolata si alune de padure. Bucura-te de gustul bogat al ciocolatei...

Prajitura Ferrero Rocher cu ciocolata si alune de padure
Tartă cu pere, brânză gorgonzola și nuci
Preparăm o rețetă de tartă cu pere, brânză gorgonzola și nuci. citeste mai mult
Tartă cu pere, brânză gorgonzola și nuci
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola