Compot de Piersici `pe Zahar`

Complexitate
redusa
Compot de Piersici `pe Zahar`

Ingrediente

  • 1,500 kg piersici
  • 1 cana mare de ceai plina cu zahar
  • 1 lingurita de scortisoara
  • cateva cuisoare
  • vanilina (vanilie praf) cat iei intre doua degete
  • 3 linguri de stafide (din cele deschise la culoare)
  • rom cat sa acopere stafidele asezata intr-o canita
  • putin suc de lamaie
  • zahar mult, extra fata de ce este mai sus prevazut

Mod de preparare

Se aleg piersici mai verzi putin dar nu foarte verzi (sa fie tari mai exact). Se pregatesc stafidele intr-o canuta si se acopera cu rom (se poate folosi si vin Chardoney) si se lasa sa se inmoaie circa o ora (se vor umfla).

Pregatim zaharul cu scortisoara si cuisoarele si cu o furculita amestecam bine de tot, pana la omogenizarea completa. Punem deoparte. Intr-un vas mare punem apa si lasam la fiert. In momentul in care incepe sa fiarba se adauga piersicile in apa si se tin exact 2 minute dar sub nici o forma mai mult pentru ca se vor inmuia prea tare.

Le scoatem rapid cu o lingura cu gauri sau o sita mai mica si le punem intr-un alt vas cu apa rece, daca se poate sa aibe si gheata in ea. Avem nevoie de operatia asta pentru a putea indeparta pielita de pe ele foarte usor. In cazul in care nu doriti sa procedati asa atunci pur si simplu indepartati coaja cu cutitul.

Se feliaza piersica si se indeparteaza samburele. Se aseaza intr-un vas mare si se stropeste cu lamaie pentru a nu lasa fructele sa se oxideze dupa care se aseaza peste ele stafidele cu rom si se amesteca bine. Se iau borcane curate si se aranjeaza in ele piersicile, feliute subtirele.

Din zaharul cu scortisoara si cuisoare pus deoparte se adauga tot cate o lingura, pe rand in fiecare borcan pana terminam zaharul. Procedam asa ca sa avem exact cantitatea de "miroase bune" in fiecare borcan, egala.

Scuturam bine borcanele ca zaharul cu scortisoara sa cada spre fundul borcanului, atat cat se poate dupa care se adauga pana sus din zaharul extra prevazut la reteta. Se capseaza borcanele dupa care se invelesc in panza curata si se aseaza in vas mare.

Pe fundul vasului asezam o alta bucata de panza sau un prosop pentru a preveni spargerea borcanelor si se umple cu apa pana cu un deget dedesubtul capacelor borcanelor. Este bine ca vasul in care vom fierbe borcanele sa fie mai inalt decat borcanele pentru ca apa are tendinta de a stropi mult in timpul fierberii.

Trebuie sa tinem ochii bine pe vasul cu borcane pentru ca apa va scadea si dn cand in cand va trebui sa adaugam apa fierbinte pentru a mentine nivelul ei pana cu un deget dedesubtul capacelor borcanelor.
Lasam la fiert circa o ora si jumatate dar in cazul in care vedem ca zaharul s- a topit mai repede putem stinge focul si inainte de timpul prevazut.

Lasam in apa pana a doua zi si cand totul este rece se scot borcanele din apa si se sterg bine, se eticheteaza si se aranjeaza in camara.

Sfat ..... sa nu procedati ca si mine .... eu am incercat sa scutur un borcan pentru ca pe fundul lui mai ramasese cateva firicele de zahar netopit si a "explodat"..... nu exagerez, cred ca presiunea din borcan a fost prea mare si capacul a cedat la scuturat si m-am trezit cu un borcan desfacut si cateve feliute din el cazute pe aragaz si pe jos.

Eu m-am bucurat pentru ca asa am avut posibilitatea de a gusta mai devreme de iarna compotul si ...... mirare mare, gustul a fost cel pe care il cautam de ani de zile, cel pe are il aveau compoturile bunicii mele.

Cu ani in urma am primit cadou toate 6 volumele "Povestile bucatariei romanesti" de radu anton roman. Mi-am dezmierdat privirea in cartile alea, am trecut cu ochii mintii prin toate regiunile tarii, prin sate si catune, prin stane si orase. Mi-au cazut ochii pe o reteta, care nu prea a vorbit cu mine multe.

Am trecut peste ea fara sa o citesc, fara sa o bag in seama ..... nu imi placea numele, simteam gustul de zahar in gura. In sfarsit, zilele trecute am fost la cules de piersici si am hotarat sa fac un compot deoarece am avut si cateva piersici ma verzute putin.

Mi-am amintit de bunica, de compoturile pe are le mancam la ea, de iernile reci cand in casa ardea focul si era cald si bine si bunica imi canta colinzi si ma pieptana, uneori imi fierbea porumb boabe si alte dati imi dadea compot care mirosea atat de bineee .....

Mereu la ea in casa era "ceva bun", ceva special pentru "copila ei draga". Dorul de compoturile ei m-a dus cu gandul departe de tot. Oricat am incercat de-a lungul anilor sa reproduc cate ceva din retetele ei nescrise nu am gasit gustul ala "divin".

Cum ma gandeam cam cate borcane sa aduc in casa sa ma pregatesc pentru compotul care astepta sa il prepar mi-am amintit de cartile lui Radu Anton Roman. Am cautat printre ele pana am gasit cartea cu reteta aia veche pe care nici macar nu am catadicsit sa o citesc.

Mi-am amintit ca bunica facea compoturi foarte dulci si mie tare mult mai imi placeau asa.
Citind reteta am ajuns la concluzia ca "este"cea a bunicii mele. Normal ca nu exact dar in mintea mea deja s-a facut lumina doar cititnd reteta, am simtit pur si simplu gustul de neinlocuit al compotului de piersici facut in forma asta.

Probabil multora li se va parea foarte dulce, dar noi il mancam (si am mancat si acuma) cu foarte multa placere. e tare bun in zilele reci, geroase de iarna, tine cald
Wink Very Happy

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Altfel de Cozonac cu Nuca

Altfel de Cozonac cu Nuca

Altfel de Cozonac cu Nuca
Pasca traditionala

Pasca traditionala

Pasca traditionala
Drob de miel

Drob de miel

Drob de miel
Cele mai apreciate rețete
Amandine III
1
Dulciuri

Amandine III

Amandine III
Prajitura Tosca - un desert imbietor
2
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Prajitura Mona
3
Dulciuri

Prajitura Mona

Prajitura Mona
Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
4
Dulciuri

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor

Savarinele cu frisca sunt o delicioasa imbinare intre textura pufoasa și ușor umeda a savarinei, imbibata cu deliciosul...

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
Rulada de Biscuiti (de Post)
5
Dulciuri

Rulada de Biscuiti (de Post)

Rulada de Biscuiti (de Post)
Parteneri
Chiftele marinate
Bucataras.RO

Chiftele marinate

Foarte bune cu piure de cartofi.

Chiftele marinate
Oua vopsite in foi de ceapa
Culinar.RO

Oua vopsite in foi de ceapa

Este pentru prima data cand vopsesc oua in foi de ceapa si pot sa spun ca au iesit foarte frumoase.

Oua vopsite in foi de ceapa
Drob de miel in foietaj
Gustos.RO

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Drob de miel in foietaj
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!! citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola