Ingrediente

500g carne de vita cu os
3 morcovi
1 ceapa
1 radacina patrunjel
1 bucatita telina
500g sfecla (poate sa fie proaspata si atunci o fierbeti si taiati in bucati sau gata sterilizata)
3 cartofi
1 rosie
un sfert de varza alba
200 g sos tomat
putin usturoi, 1-2 feliute
sare
ulei
o lingura de otet
o lingura de zahar
smantana

Mod de preparare

Neaparat trebuie sa aveti carnea de vita si cu os. Osul si sfecla dau toata aroma la bors.

Se spala carnita si se pune intreaga la fiert in 3 litri de apa cu sare. Se lasa la fier cel putin 1 - 1h si jumatate. Intre timp se taie ceapa maruntel si se pun la prajit intr-o tigaie cu putin ulei. Se taie rondele morcovii, telina si radacina de patrunjunjel si se adauga in tigaie. Se prajeste pana se inmoaie legumele.

Dupa ce carnea a fiert si e moale se scoate din apa. Se curata de pe os si se taie bucatele. Se pune carnea bucatele inapoi in oala. Se adauga si soteul de legume. Daca a scazut mult apa se poate adauga 1 pahar, doua de apa. Se lasa totul la fiert.

Se pragateste sfecla. Daca e sfecla proaspata, se fierbe si se taie. Daca e deja sterilizata, se taie bucatele. Bucatele pot fi mai mari sau mai mici dupa cum va place. Se pune sfecla in tigaie la prajit cu putin ulei. Se prajeste 10-15 minute si se adauga sosul tomat, dizolvat in putina zeama de la bors. Se amesteca. Adaugam 1 lingura de zahar si o lingura de otet. Se adauga sfecla in oala.

Taiem cartofii cubulete mai marisoare. Se pun in oala. Se toaca varza si se adauga la bors. Se lasa la fiert la foc mic inca o ora.

Cand este aproape gata se zdrobeste usturoiul. Se adauga o lingura de ulei si sare. Se curata rosia de coaja, se taie maruntel si se adauga peste usturoi. Se pune totul in borsulet. Se mai lasa 10 minute la fiert.

Borsul nu se consuma imediat. Trebuie lasat 4-5 ore inainte sa fie papat.

Se serveste fierbinte cu smatanica.

Daca ti-a placut reteta noastra "Reteta culinara Bors Rusesc" nu uita sa ii faci un review.

Recomandari electrocasnice

Mixer compact cu bol

- 20 %
499.99 lei
399.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

Comentarii

dunavat1
•  13.04.2015 11:06:30

corect , sunt mai multe versiuni , dar particularitatea care-l deosebeste de celelalte borsuri (ciorbe) este varza ! daca nu are varza ...nu mai e rusesc

mirelaoscarsson
•  27.08.2011 21:21:11

dar daca pui cartofii sa fiarba o ora, nu dispar din bors? :-P

Nadejda
•  21.04.2010 04:51:42

Adevar-ul e ca sunt o gramada dea versiuni.. pana si in rusia borsul va fi de mai multe feluri.. bunicamea mai punea fasole albe.. alea mici.. dar daca vrei sa faci ceva mai deosebit,, incearca sa dai sfecla rosie prin razatoare si sa o pui direct in bors,,, borsul va avea o culoare superba.. nu pine varza, dar mai multa sfecla,, da deasimea borsului sa fie de la sfecla.. morcovul prin razatoare, ceapa taiata foarte marunt, cartofii cuburi medii, talina taiata foarte subtire... si cam atat... sare, putin piper daca iti place, otet la sfarsit,,, ( ultemele 10 min de fiert) si eu nu pun zahar pentru ca sfecla indulceste borsul destul de mult... si bine intales, smantana la servit.. incearca,,, sigur iti va placea...

cristyd
•  10.04.2010 22:53:09

Multumesc de sfaturi. Intr-adevar e bors rusesc in varianta slovaca, asa am invatat sa-l fac de la ei. Slovacii pun varza multa cam peste tot. Noua ne-a placut, nu s-au intarit legumele, a iesit bun, ca si la restaurant.

Nadejda
•  05.04.2010 18:17:46

Si apropo, sosul de tomate se adauga la sfarsit dupa ce totul e fiert, si otetul la fel,,, tomatele si otetul cauzeaza intarirea cartofelor si altor legume bin Borsh

Nadejda
•  05.04.2010 18:13:24

Borsul suna a fi aproape identic de cel Rusesc... doar cu putine modificari,,, dar presupun Acesta e motivul sa fim aici... originalul Borsh rusesc din cate tin eu minte de la bunici si parinti, nu se foloseste usturoi si nici varza.... si cel mai bine e sa folosim carne de porc si nu vita... Si daca doresti sa ai un borsh deosebit Morcovul, sfecla rosie se dau prin razatoare si restul sa se taie foarte marunt... dar nu cartofii... Cartofii tre sa fie taiati cam la marimea de 2-3 bucati de cartofi sa fie pe o lingura... Succes la Borsul Rusesc... :D

lucia_bp
•  04.09.2009 17:54:23

Wou ! Asta DA bors !
Felicitari !

Comentează rețeta

Trebuie sa fii logat pentru a comenta aceasta reteta. Nu ai cont? Inregistreaza-te!

Dă o notă rețetei Bors Rusesc