Zacusca de Pastai

Complexitate
redusa
Zacusca de Pastai

Ingrediente

  • 1 Kg pastai de fasole (fierte si scurse)
  • 400 gr ardei/gogosari/capia, copti
  • 400 rosii decojite, rondele
  • 100 ml ulei
  • 1-2 cepe taiate julien
  • 1 capatana mica usturoi
  • 1 legatura patrunjel verde
  • Sare
  • Piper boabe
  • 1 frunza dafin
  • 1 fir cimbru
  • Miere (optional, dar recomandat)

Mod de preparare

Una din zacustile mele preferate este cea imbucatatita din cutit: cu putina grija si daca vreau cu tot dinadinsul este si ea tartinabila, dar, are avantajul ca o pot folosi ca o mancarica atunci cand sunt in criza de timp. E o placere sa vezi bucatile din care, prea des, se face pasta.

Va spun cantitatile pe care le folosesc eu, voi urmand sa ajustati dupa dorinta si gust. Fiindca eu nu pun ceapa multa, simtiti-va libere sa adaugati inca una, sau usturoi... etc.

De exemplu, la un Kg de pastai fierte dupa toate regulile (ceapa si zarzavat) si bine scurse, pun 400 gr. ardei/gogosari/capia - copti, 400 gr. rosii decojite, si restul de 200 gr. care raman pt. a egala cantitatea de fasole - ceapa, usturoi, ulei (o ceapa, o capatana mica de usturoi, max 150 ml. ulei) Mai pun piper boabe, o singura frunzulita de dafin, o mana zdravana de patrunjel verde, un fir de cimbru, o lingurita de sare la fiecare kg (deci la aceasta cantitate zisa mai sus pun 2 lingurite de sare - dar si zeama lasata de ardeii copti, care este sarata la randul ei)

Dupa ce calesc ceapa bine, pana la transparenta, o sting cu bunatatea de zeama ce-au lasat-o gogosarii (dupa copt si curatit) si-o mai inabus pret de vreo 10 min. sub capac pana leneveste pe lingura. Incing cuptorul. Incep a face straturi, straturi: peste ceapa calita pun un strat de fasole pastai, usturoi, ardei, patrunjel, rodele de rosii si asa mai departe. Sarati si picurati ulei intre straturi, presarati boabe de piper, ascundeti foaia de dafin si firul de cimbru.

Dau la cuptor, cu capac, prima ora. Inca o jumatate de ora fara capac, moment in care scutur, clatin, legan cratita, pun 1 lingura de miere si-o mai cutremur un pic (n-am scris-o la ingrediente fiindca n-am auzit decat prin zona mea sa se foloseasca miere sau zahar - noi punem o lingurita de zahar si cand fierbem fasolea boabe uscata, scoate in evidenta aromele fara a indulci zama, chiar daca nu credeti :) )

Tot asa fac si zacusca cu ciumperci...

In rest, procedam la pus in borcane fierbinti, sterilizate - totul - ca la orice fel de zacusca.
Aveti incredere in zacusca asta - este tare buna pe post de aperitiv (rece) felul II (calda, cu o coronita de orez, mamaliga sau piure) si desert (in loc de gluma!)

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Drob umplut

Drob umplut

Drob umplut
Ciorba de stevie cu omleta

Ciorba de stevie cu omleta

Ciorba de stevie cu omleta
Prajitura cu mere si crusta de nuci

Prajitura cu mere si crusta de nuci

Prajitura cu mere si crusta de nuci
Cele mai apreciate rețete
Hajos teszta (Haiose)
1
Dulciuri

Hajos teszta (Haiose)

Hajos teszta (Haiose)
Prajitura Tosca
3
Dulciuri

Prajitura Tosca

Prajitura Tosca
Prajitura cu Mac si Ness
4
Dulciuri

Prajitura cu Mac si Ness

Prajitura cu Mac si Ness
Parteneri
Fasole batuta
Bucataras.RO

Fasole batuta

Vă învit la o porție de fasole bătute, care la noi în Moldova se cheamă iahnie de fasole. E delicioasă și...

Fasole batuta
Drob de miel, reteta video
Culinar.RO

Drob de miel, reteta video

Drobul de miel, aromat cu tarhon si menta verde, are o savoare aparte, oferita de amestecul de mirodenii si ingredientele de...

Drob de miel, reteta video
Negresa pufoasa de post
Gustos.RO

Negresa pufoasa de post

Reteta de negresa pufoasa de post. Negresa pufoasa de post reteta simpla si delicioasa. Reteta de negresa cu gem. Negresa de...

Negresa pufoasa de post