Ciorba de vacuta

Portii
12
Timp pregatire
45 minute
Timp coacere
90 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • Rasol de vita – 700 g
  • Morcovi – 4 buc
  • Pastarnac – 1 buc
  • Telina – 1 buc mica
  • Fasole verde – 200 g
  • Mazare – 200 g
  • Cartofi – 3 buc
  • Ceapa – 2 buc
  • Rosii - 4 buc
  • Leustean – 1 legatura
  • Frunze de telina – 1 legatura
  • Bors – 500 ml
  • Ulei – 2 linguri
  • Smantana – dupa gust
  • Sare – dupa gust
  • 5l apa
  • Patrunjel Radacina – 1 buc

Mod de preparare


1. Scoate carnea de pe os si taie-o cubulete apoi pune-o la fiert in apa rece. Pune si oasele, pentru gust, le scoti la final. Focul trebuie sa fie potrivit. Poti sa pui si bucatile de carne intregi, dar la final trebuie sa le scoti si sa tai carnea in bucatele mici. Daca le tai de la inceput, fierb mai repede.
2. Intre timp, taie zarzavaturile cuburi: morcovul, radacina de patrunjel, pastarnacul. Pune-le pe toate intr-un castron, avand aceeasi textura vor fierbe la fel de repede, de aceea fii atent sa le tai cuburi relativ egale. Taie si radacina de telina, pastreaza frunzele de telina pentru final.
3. Taie si ceapa si cartofii. Ceapa taie cubulete foarte mici, iar cartofii o idee mai mari.Daca zarzavaturile sunt ok sa fie al dente in ciorba, pentru ca asa se vor mentine mai mult timp proprietatile nutritive, atunci cand vine vorba de cartof si ceapa este exact invers: ele trebuie sa fie fierte.
4. Dupa ce apa a inceput sa fiarba, ia spuma care se formeaza deasupra. Cand carnea e aproape fiarta ( gust-o!), poti sa calesti zarzavaturile. Incinge intr-o tigai putin ulei si celeste ceapa, morcovuii, radacina de patrunjel, pastarnacul si telina. Le calesti bine pana devin transparente: astfel legumele vor avea un gust mult mai intens.
5. Cand sunt gata, pune-le peste carnea aproape fiarta. Potriveste de sare si piper si apoi pune mazarea si fasolea verde. Fierb destul de repede, mai ales c-au fost congelate initial.
6. Dupa 15 minute, incerca si legumele sa vezi daca s-au fiert. Daca legumele au fiert, pune rosiile direct in ciorba, dupa ce ai dat focul mic. . Se pun la final pentru ca incetinesc fierberea. Dupa cateva minute scoate-le, lasa-le sa se raceasca, decojeste-le, toaca pupla si pune-o inapoi in oala.
7. Urmeaza borsul, pui 1l sau mai putin, in functie de cat de acra vrei sa fie ciorba si mai lasi sa fiarba cateva minute. Gusta, pottriveste iar de sare si e aproape gata. Pune deasupra o mana de leustean tocat marunt si frunze de telina, tocate tot marunt. Cine vrea poate manca cu smantana 
Pofta buna!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cum sa faci cea mai buna baclava, dupa o reteta de Radu Anton Roman

Cum sa faci cea mai buna baclava, dupa o reteta de Radu Anton Roman

Cum sa faci cea mai buna baclava, dupa o reteta de Radu Anton Roman
Poale-n brau si colacei cu branza dulce si ciocolata

Poale-n brau si colacei cu branza dulce si ciocolata

Poale-n brau si colacei cu branza dulce si ciocolata
Prajitura cu foi si gem de prune

Prajitura cu foi si gem de prune

Prajitura cu foi si gem de prune
Cele mai apreciate rețete
Prajitura cu foi si gem de prune
1
Dulciuri

Prajitura cu foi si gem de prune

Prajitura cu foi si gem de prune
Prajitura Tosca
2
Dulciuri

Prajitura Tosca

Prajitura Tosca
Vinete grecesti
3
Romania

Vinete grecesti

Vinete grecesti
Prajitura Sau Rulada cu Mere
4
Romania

Prajitura Sau Rulada cu Mere

Prajitura Sau Rulada cu Mere
Ardei umpluti cu mult praz
5
Mancaruri cu carne

Ardei umpluti cu mult praz

Ardei umpluti cu mult praz