Saltison

Complexitate
redusa
Saltison

Ingrediente

  • -1 pui intreg, portionat in bucati (1, 5- 2 kg)
  • -35 g gelatina, granule (Dr Oetker)
  • -3 frunze de dafin
  • -5 boabe de piper negru
  • -1 lingura rasa sare sau dupa gust
  • -5 - 7 catei usturoi pisat sau dupa gust

Mod de preparare

Portionati puiul spalat bine. Scoateti pielea si indepartati zonele cu grasime.

Puneti-le intr-o cratita de dimensiuni medii (cca 3 l), impreuna cu gelatina, frunzele de dafin, boabele de piper, sarea si amestecati putin. Daca vreti toba mai picanta, puneti si usturoiul maruntit.

Asezati cratita peste o oala (cca 5 l) in care aveti atata apa incat acesta sa ajunga pana la ½ din inaltimea cratitei mai mici.

Puneti vasele pe foc mare pana ce apa incepe sa fiarba (aveti grija ca apa sa nu dea pe dinafara), apoi faceti focul mic, mic si puneti un capac pe cratita mica. Lasati asa cca 3 ore sau pana ce carnea este fiarta si incepe sa se desfaca de pe oase. Carnea va lasa sucul propriu si se va "coace" incet si foarte bine, fara a deteriora proprietatile. Nu va ingrijorati - veti avea zeama destula pentru toba.

In acest timp intoarceti de 2- 3 ori bucatile de carne. Daca scade mult apa in oala mare, mai adaugati cate putina apa fierbinte.

Scoateti cratita mica din apa, iar bucatile de carne pe o farfurie, sa se racoreasca.

Separati carnea de oase si rupeti in bucatele medii. Indepartati frunzele de dafin si boabele de piper.

Separat, strecurati zeama si o potriviti de sare; neaparat gustati-o (ea trebuie sa fie un pic mai sarata decat este normal pentru ca dupa gelifiere i se mai ia din sare).

Daca doriti o toba care sa aiba doar un iz de usturoi, atunci amestecati zeama cu usturoiul pisat bine si apoi strecurati-o.

Puneti carnea intr-o cutie de carton de la suc natural sau pet de plastic, spalate bine si taiate la "gat".

Turnati zeama cat sa acopere bine carnea si agitati / scuturati putin cutia / pet-ul ca sa ajunga pana la fundul recipientului. Acoperiti cutia / pet-ul cu o folie / hartie de copt si puneti la frigider pentru cateva ore sau cel mai bine de seara pana dimineata ca sa se inchege bine. Taiati cutia / pet-ul cu o foarfeca si scoateti toba.

Serviti feliata (se taie foarte frumos si uniform, fara sa se faramiteze).

Se pastreaza pana in 5- 7 zile la frigider, invelita in hartie de copt.
Nota: Puteti sa va jucati putin cu ingredientele.
Puneti la fiert, o data cu carnea, morcovi subtiri, intregi. Inainte de a turna in recipient, puteti aranja morcovii pe mijlocul acestuia, asezati carnea de jur- imprejur si apoi turnati zeama.

Si / sau amestecati carnea cu boabe de mazare, fierte separat si scurse; masline fara samburi etc.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu iaurt si caise

Prajitura cu iaurt si caise

Prajitura cu iaurt si caise
Bors de dovlecei cu stevie

Bors de dovlecei cu stevie

Bors de dovlecei cu stevie
Prajitura turnata cu branza si visine

Prajitura turnata cu branza si visine

Prajitura turnata cu branza si visine
Cele mai apreciate rețete
Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
3
Dulciuri

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara

Prajitura cu foi și gem de prune este o delicatesa dulce și rafinata, care îmbina texturile si aromele subtile ale foilor...

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
Risotto cu legume: un preparat cremos si savuros
4
Carte de bucate

Risotto cu legume: un preparat cremos si savuros

Risotto cu legume: un preparat cremos si savuros, perfect pentru pranz sau cina. Descopera cum sa gatești acest fel de...

Risotto cu legume: un preparat cremos si savuros
Galette rustica cu caise - prajitura taraneasca si simpla
5
Carte de bucate

Galette rustica cu caise - prajitura taraneasca si simpla

O prajitura taraneasca si simpla, perfecta de vara, cu caise coapte si aluat fraged.

Galette rustica cu caise - prajitura taraneasca si simpla
Parteneri
Pui cu lamaie
Bucataras.RO

Pui cu lamaie

Va prezint acum o reteta pe care am pregatit-o in premiera si de care sunt foarte incantata: pui cu suc de lamaie proaspat...

Pui cu lamaie
Prajitura cu cocos si visine
Culinar.RO

Prajitura cu cocos si visine

O prajitura aromata perfecta si racoritoare! Enjoy!

Prajitura cu cocos si visine
Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura
Gustos.RO

Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura

Prepara o zmeurata de casa, dulce si parfumata, ideala pentru ocazii speciale si nu numai. Reteta clasica, usor de urmat, cu...

Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura