Dulceata de Gutui

Complexitate
redusa
Dulceata de Gutui

Ingrediente

  • Ingrediente pentru 1 portie:
  • 500 ml apa
  • 600 gr gutui cantarite dupa ce au fost rase pe razatoarea mare(sau taiate bastonase subtiri)
  • 1 kg zahar
  • 100 ml zeama lamaie
  • 2-3 cm baton vanilie (sau 2 plicuri zahar vanilat)

Mod de preparare

Spalam gutuile sa indepartam puful de pe ele. Le curatam si le dam pe razoatoarea mare (sau le taiati bastonase subtiri). Stoarceti atatea lamai pana obtineti 100 ml zeama. Intr-o cratita emailata (sau fonta ) puneti 500 ml apa la fiert cu 1 kg zahar si 100 ml zeama de lamaie.

Cand este fierbinte adaugati gutuile rase. Gutuile se vor oxida, dar nu va speriati, dupa ce le puneti in siropul fierbinte ele isi vor recapata culoarea. Dupa ce a-ti adaugat gutuile taiati o bucatica de circa 2-3 cm din batonul de vanilie si il puneti sa fiarba alturi de gutui in sirop(daca nu aveti baton de vanilie, zaharul vanilat se adauga cu 1 minut inainte de a lua dulceata de pe foc). Lasati focul pe mediu si amestecati continuu.

Se continua fierberea pana siropul se leaga (cand ridicam lingura din cratita pe latul ei apar trei sau 2 picaturi care cad deodata).

Cand gutuile au un aspect lucios si plutesc in sirop sirop cratita se ia imediat de pe foc, deoarece gutuile se inchid la culoare si dulceata va avea ungust de zahar ars.

Se spumeaza si apoi cratita luata de pe foc se acopera cu un servet umezit in apa rece si bine stors. Daca acest se usuca repede il umezim din nou si acoperim din nou cratita.

Lasam dulceata sa raceasca complet in cratita (eu l-am lasat toata noaptea si pe dimineata a fost inchegata), apoi se pune in borcane. Inchidem borcanele si le asezam in camara.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu capsuni si bezea

Prajitura cu capsuni si bezea

Prajitura cu capsuni si bezea
Ceafa de porc frageda la tigaie cu rosii cherry si rozmarin

Ceafa de porc frageda la tigaie cu rosii cherry si rozmarin

Ceafa de porc frageda, rumenita la tigaie, alaturi de rosii cherry suculente si aroma delicata de rozmarin – o explozie de...

Ceafa de porc frageda la tigaie cu rosii cherry si rozmarin
Cartofi boieresti - simplu si bun

Cartofi boieresti - simplu si bun

Cartofii boieresti sunt un fel de mancare simplu de preparat, ieftin si cu ingrediente la indemana oricui.

Cartofi boieresti - simplu si bun
Cele mai apreciate rețete
Prajitura cu Mere
1
Dulciuri

Prajitura cu Mere

Prajitura cu Mere
Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
2
Dulciuri

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara

Prajitura cu foi și gem de prune este o delicatesa dulce și rafinata, care îmbina texturile si aromele subtile ale foilor...

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
Paleuri (Fursecuri) cu Gem
3
Dulciuri

Paleuri (Fursecuri) cu Gem

Paleuri (Fursecuri) cu Gem
Ciorba cu Coasta Afumata
4
Inghetata de trandafiri si banane
5
Dulciuri

Inghetata de trandafiri si banane

Inghetata de trandafiri si banane
Parteneri
Desert rulada girafa cu mascarpone si zmeura
Bucataras.RO

Desert rulada girafa cu mascarpone si zmeura

Vazusem aceasta reteta pe Instagram la Benedetta si mi-a placut tare mult ideea asa ca am pus-o in practica. Este de efect si...

Desert rulada girafa cu mascarpone si zmeura
Inghetata frantuzeasca de vanilie
Culinar.RO

Inghetata frantuzeasca de vanilie

O inghetata foarte buna!

Inghetata frantuzeasca de vanilie
Inghetata de iaurt si capsuni. Reteta de inghetata de casa, cremoasa si aromata
Gustos.RO

Inghetata de iaurt si capsuni. Reteta de inghetata de casa, cremoasa si aromata

Descoperă rețeta de înghețată de iaurt cu căpșuni, cremoasă și aromată. Prepară acasă o înghețată sănătoasă...

Inghetata de iaurt si capsuni. Reteta de inghetata de casa, cremoasa si aromata