Sos Bearnaise - Original

Complexitate
ridicata
Sos Bearnaise - Original

Ingrediente

  • Pt 2 persoane
  • 100 ml vin alb
  • 100 ml otet de vin alb sau otet de tarhon
  • un galbenus de ou
  • o salota
  • o lingura tarhon proaspat- 2 lingurite uscat am pus eu
  • o lingurita patrunjel proaspat optional
  • 75 grame unt clarifiat
  • un castravecior mic in otet

Mod de preparare

Sos bearnez

Sosul bearnez (franceza sauce bearnaise) este un sos frantuzesc inventat de bucatarul sef francez Collinet si servit prima data in 1836 la inaugurarea restaurantului „Le Pavillon Henri IV” din localitatea Saint-Germain-en-Laye in apropierea Parisului. [1] Sosul este la baza o emulsie din unt si galbenus de ou si se serveste, de regula, la Filet Mignon.

Sosul a fost numit „bearnez” dupa numele regiunii bearn din sud-vestul Frantei, in zona muntilor Pirinei, din care era originar regele Henric al IV-lea al Frantei. - sursa Wikipedia

Acest sos mai este considerat si copilul sosului olandez, diferenta constand in sucul de lamaie sau vinul ce se afla printre ingredientele celui din urma.

Reteta originala are in compozitie salota si tarhon proaspat, precum si castravecior agridulce. Din lipsa, salota am inlocuit-o cu bulbul de ceapa verde iar tarhonul proaspat cu cel uscat.

Intr-o craticioara puneti otetul, vinul, jumatate de salota sau bulbul alb de la ceapa verde si jumatatea din cantitatea de tarhon. Lasati sa fiarba pana se reduce la jumatate, strecurati si lasati sa se raceasca.

Clariafiati untul si rezervati.

Tocati marunt restul de salota/ceapa verde, tarhonul, patrunjelul verde daca optati si pt el si castraveciorul. Rezervati.

Pregatiti recipientul pentru bain Marie. Expertii pot face asta si pe o flacaruie mica de aragaz. Puneti galbenusul de ou si reductia din vin, otet si ierburi si incepeti sa bateti cu miscari in forma de 8 energic, pana cand incepe sa se formeze o spuma.

Adaugati untul clarifiat in fir ca la maioneza, continuand baterea energica. Cand s-a format o spuma cremoasa- aproape ca de bezea - adaugati tot odata ceea ce ati tocat marunt si amestecati ca la incorporarea fainii in prajituri.

Dati la o parte si serviti alaturi de carnea/pestele pregatit.
Daca preparati sosul cu mult inainte de a veni invitatii- daca este cazul- trebuie pastrat la cald la o temperatura de maxim 30-40º, evitand astfel contaminarea cu bacterii din cauza galbenusului netratat.
Se serveste caldut alaturi de carne sau peste. Acest sos face parte din cele 5 sosuri considerata a fi "haute couisine" frantuzeasca.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Salata Caprese - simpla si delicioasa

Salata Caprese - simpla si delicioasa

O salata Caprese clasica, simpla si delicioasa, facuta cu rosii proaspete, mozzarella, busuioc si ulei de masline. Reteta...

Salata Caprese - simpla si delicioasa
Tocana picanta de vinete in stil coreean cu ceapa verde - o mancare savuroasa

Tocana picanta de vinete in stil coreean cu ceapa verde - o mancare savuroasa

Tocana picanta de vinete in stil coreean este o mancare savuroasa, cu vinete fragede gatite in sos iute si aromat, completata...

Tocana picanta de vinete in stil coreean cu ceapa verde - o mancare savuroasa
Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gust

Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gust

Pandișpan pufos cu zmeură, ideal pentru vară – simplu, rapid și plin de gust!

Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gust
Cele mai apreciate rețete
Salata Simpla de Salata Verde
3
Salate

Salata Simpla de Salata Verde

Salata Simpla de Salata Verde
Cotlet de Porc cu Rozmarin, la Cuptor
4
Fripturi

Cotlet de Porc cu Rozmarin, la Cuptor

Cotlet de Porc cu Rozmarin, la Cuptor
Parteneri
Ciorba de burta cu legume
Bucataras.RO

Ciorba de burta cu legume

,,Gătesc cu noile condimente Delikat cu ingrediente 100% naturale" ,, Am eu un cufar fermecat -cu condimente DeliKat "' ,...

Ciorba de burta cu legume
Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise
Culinar.RO

Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise

Deserturi racoritoare de vara

Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise
Clatite de dovlecei si branza – reteta simpla si delicioasa, gata in doar 30 de minute
Gustos.RO

Clatite de dovlecei si branza – reteta simpla si delicioasa, gata in doar 30 de minute

Incearca aceste clatite de dovlecei si branza, gata in doar 30 de minute! O reteta usoara, perfecta pentru pranz sau cina,...

Clatite de dovlecei si branza – reteta simpla si delicioasa, gata in doar 30 de minute