Sos Bearnaise - Original

Complexitate
ridicata
Sos Bearnaise - Original

Ingrediente

  • Pt 2 persoane
  • 100 ml vin alb
  • 100 ml otet de vin alb sau otet de tarhon
  • un galbenus de ou
  • o salota
  • o lingura tarhon proaspat- 2 lingurite uscat am pus eu
  • o lingurita patrunjel proaspat optional
  • 75 grame unt clarifiat
  • un castravecior mic in otet

Mod de preparare

Sos bearnez

Sosul bearnez (franceza sauce bearnaise) este un sos frantuzesc inventat de bucatarul sef francez Collinet si servit prima data in 1836 la inaugurarea restaurantului „Le Pavillon Henri IV” din localitatea Saint-Germain-en-Laye in apropierea Parisului. [1] Sosul este la baza o emulsie din unt si galbenus de ou si se serveste, de regula, la Filet Mignon.

Sosul a fost numit „bearnez” dupa numele regiunii bearn din sud-vestul Frantei, in zona muntilor Pirinei, din care era originar regele Henric al IV-lea al Frantei. - sursa Wikipedia

Acest sos mai este considerat si copilul sosului olandez, diferenta constand in sucul de lamaie sau vinul ce se afla printre ingredientele celui din urma.

Reteta originala are in compozitie salota si tarhon proaspat, precum si castravecior agridulce. Din lipsa, salota am inlocuit-o cu bulbul de ceapa verde iar tarhonul proaspat cu cel uscat.

Intr-o craticioara puneti otetul, vinul, jumatate de salota sau bulbul alb de la ceapa verde si jumatatea din cantitatea de tarhon. Lasati sa fiarba pana se reduce la jumatate, strecurati si lasati sa se raceasca.

Clariafiati untul si rezervati.

Tocati marunt restul de salota/ceapa verde, tarhonul, patrunjelul verde daca optati si pt el si castraveciorul. Rezervati.

Pregatiti recipientul pentru bain Marie. Expertii pot face asta si pe o flacaruie mica de aragaz. Puneti galbenusul de ou si reductia din vin, otet si ierburi si incepeti sa bateti cu miscari in forma de 8 energic, pana cand incepe sa se formeze o spuma.

Adaugati untul clarifiat in fir ca la maioneza, continuand baterea energica. Cand s-a format o spuma cremoasa- aproape ca de bezea - adaugati tot odata ceea ce ati tocat marunt si amestecati ca la incorporarea fainii in prajituri.

Dati la o parte si serviti alaturi de carnea/pestele pregatit.
Daca preparati sosul cu mult inainte de a veni invitatii- daca este cazul- trebuie pastrat la cald la o temperatura de maxim 30-40º, evitand astfel contaminarea cu bacterii din cauza galbenusului netratat.
Se serveste caldut alaturi de carne sau peste. Acest sos face parte din cele 5 sosuri considerata a fi "haute couisine" frantuzeasca.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Negresa - irezistibil de gustoasa

Negresa - irezistibil de gustoasa

O imbinare sublima de texturi și arome, prajitura negresa te incanta cu savoarea sa intensa de ciocolata si cu consistența...

Negresa - irezistibil de gustoasa
Salata in Mantie de Iaurt

Salata in Mantie de Iaurt

Salata in Mantie de Iaurt
Cartofi noi copti cu rosii cherry si usturoi

Cartofi noi copti cu rosii cherry si usturoi

Cartofi noi copti cu rosii cherry si usturoi
Cele mai apreciate rețete
Prajitura cu crema de lamaie si mascarpone
1
Dulciuri

Prajitura cu crema de lamaie si mascarpone

Prajitura cu crema de lamaie si mascarpone
Placintele cu carne de pui
2
Aperitive

Placintele cu carne de pui

Placintele cu carne de pui
Supa mexicana de rosii cu galuste de malai
3
Borsuri, supe, ciorbe

Supa mexicana de rosii cu galuste de malai

Supa mexicana de rosii cu galuste de malai
Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
4
Dulciuri

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor

Savarinele cu frisca sunt o delicioasa imbinare intre textura pufoasa și ușor umeda a savarinei, imbibata cu deliciosul...

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
Prajitura La Metru
5
Dulciuri

Prajitura La Metru

Prajitura La Metru
Parteneri
Tarta cu pere, crema de vanilie si sirop de artar
Bucataras.RO

Tarta cu pere, crema de vanilie si sirop de artar

Minunatie sau mai bine zis dragoste de la prima lingurita!

Tarta cu pere, crema de vanilie si sirop de artar
Clafoutis cu capsuni
Culinar.RO

Clafoutis cu capsuni

Reteta dietetica, cu fructe de sezon, preferatele mele: capsunile! A venit sezonul căpșunilor și acum nu lipsesc de pe...

Clafoutis cu capsuni
Prajitura Ferrero Rocher cu ciocolata si alune de padure
Gustos.RO

Prajitura Ferrero Rocher cu ciocolata si alune de padure

Iata o reteta minunata de prajitura Ferrero Rocher cu ciocolata si alune de padure. Bucura-te de gustul bogat al ciocolatei...

Prajitura Ferrero Rocher cu ciocolata si alune de padure
Tartă cu pere, brânză gorgonzola și nuci
Preparăm o rețetă de tartă cu pere, brânză gorgonzola și nuci. citeste mai mult
Tartă cu pere, brânză gorgonzola și nuci
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola