Paine in Tava cu Faina Integrala de Grau

Postat pe: 03-11-2012
(1)

Ingrediente

300 g faina integrala de grau
84 g faina alba proaspat cernuta si suplimentar faina alba pentru infainarea suprafetei de lucru (este posibil ca pe parcursul framantarii aluatului sa aveti nevoie suplimentara de faina alba)
14 g sare de mare fin macinata
8,4 g drojdie uscata sau echivalentul in drojdie proaspata (30 g drojdie proaspata)
56,5 g unt (la temperatura camerei, moale insa nu topit, taiat bucatele)
295 ml apa (este posibil sa nu aveti nevoie de toata aceasta cantitate de apa)

Mod de preparare

Timp pregatire

PREGĂTIRE

3h
- Se pun intr-un bol cu diametru mare faina integrala de grau si faina alba proaspat cernuta. Se amesteca bine cele doua tipuri de faina.

Se adauga sarea, drojdia si untul astfel incat drojdia sa nu ajunga in contact cu sarea pana in momentul in care se incepe amestecul ingredientelor (sarea inactiveaza drojdia). Apa urmeaza sa fie adaugata la final, treptat, incetul cu incetul, pe masura ce framantati aluatul.

Se incepe framantarea ingredientelor adaugand apa treptat. Se framanta toate ingredientele cu mana pana se formeaza o masa de aluat si intreaga faina din bol a fost incorporata in amestec.

Aluatul format se aseaza pe suprafata de lucru putin infainata in prealabil cu faina alba si se framanta cu mainile timp de 5 minute (o framantare excesiva si / sau o infainare excesiva a suprafetei de lucru dauneaza aluatului). Se formeaza cu palmele o minge de aluat.

Se acopera aluatul cu un bol si se lasa ”sa se odihneasca” timp de 1 ora.
Se unge cu ulei o tava pentru paine (dimensiunile tavii pe care am folosit-o sunt in interior 24 x 11, 5 cm).

Se pune aluatul pe suprafata de lucru usor infainata. Se modeleaza aluatul astfel incat sa dobandeasca forma tavii (este necesar sa framantati putin aluatul pentru si sa modelati apoi aluatul dupa forma dorita).

Se aseaza aluatul in tava pregatita.
Se acopera aluatul cu un prosop de bucatarie si se lasa sa cresca timp de 1 ora intr-un loc cald, ferit de curent.
Se incalzeste cuptorul la 230 grade c.

Se presara putina faina la suprafata aluatului, inainte de a pune painea in cuptor iar apoi se cresteaza suprafata dupa preferinta.

Se coace painea pe nivelul intermediar al cuptorului timp de 30 - 35 de minute.
Se scoate painea coapta din tava si se lasa sa se raceasca pe un gratar.
Sursa reteta: Paul Hollywood - ”100 Great Breads” - ”Whole - Wheat Pan Bread”.
Daca ti-a placut reteta noastra "Reteta culinara Paine in Tava cu Faina Integrala de Grau" nu uita sa ii faci un review.

Recomandari electrocasnice

Fierbator Style Black

- 13 %
299.99 lei
259.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

Comentarii

danielcozma391
•  09.02.2013 11:28:14

Fiind considerati granarul EUROPEI avem intelegere si gratitudine pentru painea facuta de papistasi?

Comentează rețeta

Trebuie sa fii logat pentru a comenta aceasta reteta. Nu ai cont? Inregistreaza-te!

Dă o notă rețetei Paine in Tava cu Faina Integrala de Grau