Paine Graham 1

Timp pregatire
90 minute
Complexitate
redusa
Paine Graham 1

Ingrediente

  • 500 ml lapte fierbinte si lasat la racit
  • 1 si jumate lingura de zahar brun
  • 2 lingurite sare
  • 4 lingurite drojdie uscata
  • 250 g faina graham
  • 250-300 g faina alba

Mod de preparare

In vasul de la mixer am pus zaharul si am turnat deasupra laptele caldut. Am pastrat putin lapte pentru ca sa inmoi drojdia uscata.
Dupa ce am inmuiat drojdia, am pus-o peste laptele din vas si am pornit mixerul la viteza cea mai mica nr. 1 la mine. Apoi, am combinat ele doua faini si am inceput sa adaug (mixerul mergea) tot cate o lingura de faina. Cand am obtinul un aluat moale de tot (mai gros ca cel de clatite), am marit turatia mixerului la viteza mare ca sa activez glutenul. Am amestecat viguros pret de 3 minute dupa care am oprit masina. Am lasat totul in vas, l-am acoperit cu un prosop si am lasat la dospit. Asta este maiaua.

Dupe 10 minute maiaua a crescut foarte frumos. Am pornit din nou mixerul, tot la prima viteza si din nou am inceput sa adaug tot cate o lingura de faina (din cea ramasa pentru ca la maia nu s-a folosit toata). Inainte de a incepe sa adaug a doua parte de faina, am amestecat-o cu sarea din reteta. S-a format un aluat moale, destul de lipicios la mana, dar totusi suficient de tare ca sa se poate prelucra.

L-am scos din vasul mixerului, l-am framantat cu mana 1 minut si apoi, cu sucitoarea, am intins o foaie ovala, de grosimea unui deget. Am rulat foaia si am pus sulul obtinut in tava de paine pe care am uns-o cu ulei de masline prima data. Am pus la dospit, in 3/4 ora aluatul si-a dublat volumul, am pus la cuptorul preincalzit a temperatura mare (425 F sau 220 C). Am copt primele 10 minute la temperatura asta mare dupa care am coborat temperatura la 350F (180 C) si am lasat asa pana s-a copt.

Inainte de a pune painea in cuptor, am uns cu putin ulei deasupra si cand am scos painea din cuptor, am umezit-o putin cu apa rece.

Este o paine sanatoasa, daca este sa fac o comparatie intre cea alba si asta, se poate pastra 4 zile proaspata... la mine s-a terminat intr-o zi jumate.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii
Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor
Pasca Super Fina

Pasca Super Fina

Pasca Super Fina
Cele mai apreciate rețete
Prajitura Fanta
1
Dulciuri

Prajitura Fanta

Prajitura Fanta
Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
2
Aperitive

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Ouale rosii vopsite cu coji de ceapa au la baza o tehnică tradițională de vopsire a ouălor atât simplă, cât și plină...

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Clatite cu dovlecel si branza
3
Aperitive

Clatite cu dovlecel si branza

Clatite cu dovlecel si branza
Cozonac cu carne in foi de varza murata
4
Mancaruri cu carne

Cozonac cu carne in foi de varza murata

Cozonac cu carne in foi de varza murata
Prajitura Tosca - un desert imbietor
5
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Parteneri
Braduti dulci
Bucataras.RO

Braduti dulci

Gustosi si de mare efect.  

Braduti dulci
11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Culinar.RO

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită. citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola