Paine Germana (de Secara)

Complexitate
ridicata
Paine Germana (de Secara)

Ingrediente

  • maia:
  • 75 gr faina de secara
  • 80 ml apa calduta
  • Seminte de chimen
  • aluat
  • 15 gr drojdie proaspata
  • 315 ml apa calduta
  • 275 gr faina de secara
  • 150 gr faina integrala de grau
  • 150 gr faina alba de grau
  • 2 lingurite sare

Mod de preparare

Am pus ochii pe painea asta decand am primit de la voi cartea " Retete delicioase pentru prepararea painii" Dar nu aveam cele mai importante ingrediente: cosul nemtesc, specific formei acestei paini si ... faina de secara.

Acum, sa nu mi-o luati in nume de rau, dar am gasit exact cosul cu pricina parasit intr-un colt de magazin, fiindca nimeni nu stia la ce foloseste. l-am insfacat cu o sete care i-a scos din orbite ochii vanzatoarei: o ... se uita la mine ca la omul cavernelor care-si infige coltii in prada inainte chiar de-a cadea la pamant. Am cos pentru dospit cea mai fabuloasa paine din toate painile negre posibile!

Painea asta nu se framanta, ea doar dureaza in timp pana se desavarseste.
Se constituie in cativa pasi importanti:

Pasul 1 - maiaua (sau aluatul acru de inceput)
Amestecati cu degetele faina de secara, apa calduta si semintele de chimen, intr-un vas maricel, pana obtineti o pasta fina. Acoperiti cu un prosop umed si asezati-l in preajma unei surse de caldura, 36 de ore: shock: (umeziti din cand in cand prosopul, fara sa-l ridicati de pe vas, cu un spray) Amestecati pasta asta dupa 24 de ore si-o mai lasati inca 12 ore, sub prosopelul umed. Dupa ce amestecati mai ales, nu mai ridicati prosopul fiindca abia acum incepe sa creasca maiaua si sa se acreasca.

Pasul 2 - aluatul propriuzis
Amestecati intr-o cana drojdia cu un pic de apa calda, adaugati la " aluatul de inceput" si emulsionati cu restul de apa calduta. Lasati deoparte pana apucati de impreunat fainurile - cea de secara, integrala si alba - cu sarea. Apoi turnati in mijloc maiaua (care de-acum are cam 500 ml.) si aduceti spre mijloc faina, pana se incorporeaza in intregime si obtineti un aluat moale. Rasturnati totul pe o planseta infainata si framantati cateva minute: 8-10 minute! Nici macar nu se poate numi 'framantat'... Aluatul devine neted si elastic.

Ungeti un vas (mare de data asta) cu ulei sau unt, puneti acest aluat intr-ansul, acoperiti-l cu o folie la randul ei bine unsa cu ulei si lasati la dospit intr-un loc cald o ora si jumatate, sau pana cand isi dubleaza volumul.

Pasul 3 - dospirea in cos
Dupa ce aluatul a dospit in lighean, scoateti-l pe planseta infainata, aplatizati-l si framantati usor de tot ca sa capete o forma rotunda si asezati-l in cosul special, pe care ati presarat in prealabil multa faina, pentru a nu se lipi de el aluatul in timpul dospirii suplimentare in cos. Se lasa in acest cos, la caldura, 2-3 ore. (Nu v-am zis ca painea asta dureaza o vesnicie pana la a fi gata? v-am zis!... Dar si gustul ei e pe masura!)

Incalziti cuptorul la 200 grade Celsius. Rasturnati aluatul crescut bine de tot intr-o tava rotunda si coaceti 30-45 de minute. Se raceste ca toate painile, pe un gratar.

Este foarte buna la gust, nu 'drojdioasa' din cale afara fiindca are maiaua care inlocuieste cel putin jumatate din drojdia necesara unei paini de asemenea dimensiuni; este elastica si spongioasa - spre deosebire de painea neagra obisnuita, care de cele mai multe ori este faramicioasa a doua zi.

Spor la treaba si mai ales rabdare - daca vreti o paine speciala:))

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii
Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor
Pasca Super Fina

Pasca Super Fina

Pasca Super Fina
Cele mai apreciate rețete
Prajitura Fanta
1
Dulciuri

Prajitura Fanta

Prajitura Fanta
Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
2
Aperitive

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Ouale rosii vopsite cu coji de ceapa au la baza o tehnică tradițională de vopsire a ouălor atât simplă, cât și plină...

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Clatite cu dovlecel si branza
3
Aperitive

Clatite cu dovlecel si branza

Clatite cu dovlecel si branza
Cozonac cu carne in foi de varza murata
4
Mancaruri cu carne

Cozonac cu carne in foi de varza murata

Cozonac cu carne in foi de varza murata
Prajitura Tosca - un desert imbietor
5
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Parteneri
Desert rulada cu crema de vanilie si nuca de cocos
Bucataras.RO

Desert rulada cu crema de vanilie si nuca de cocos

Este pentru prima data cand fac rulada...mi-era cam teama la partea cu rulatul blatului in prosopul umed, dar a fost totul...

Desert rulada cu crema de vanilie si nuca de cocos
11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Culinar.RO

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită. citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola