Paine Aromata

Complexitate
redusa
Paine Aromata

Ingrediente

  • 3 cups de faina de paine (425 gr)
  • 115 ml apa calda (mai mult sau mai putin dupa cum cere faina)
  • maia naturala (o cana de 250 ml plina cu maia si inca o jumatate)
  • 1 1/2 lingurita sare (sau mai putin daca doriti)
  • 1 lingurita de drojdie
  • zahar brun cat iei intre doua degete
  • 20 -25 ml ulei de masline light aromat cu rosmarin

Mod de preparare

Deci am scos de cu seara de la frigider maiaua naturala si am amestecat cu coada unei linguri de lemn, dupa care am lasat pe masa din bucatarie, acoperit cu un prosop mai grosut sa stea la caldura.
a doua zi am facut caldura in bucatarie si am masurat si cernut faina.

Am pus in vas, am amestecat cu sare, am pus deoparte. Intr-un vas micut am pus drojdia uscata si zaharul brun, am adaugat circa 15 ml apa din cea prevazuta in reteta si am lasat sa dospeasca.
Intre timp am scos maiaua din prosopul in care era si am adaugat peste faina, in mijlocul ei, intr-o adancitura micuta.

Peste maia am adaugat drojdia deja dospita si am inceput sa amestec cu o lingura, incet si luand faina de pe margini si incorporand in maia. Cand nu s-a mai putut amesteca usor, am adaugat uleiul aromat cu rosmarin (aici se poate adauga busuioc tocat sau marar) si apa calduta si am amestecat pana am obtinut un aluat moale si lipicios.

Am framantat 5-7 minute si aluatul nu s-a mai lipit de maini dar a ramas moale si matasos. l-am asezat inr-un vas (cel in care am framantat) si am acoperit cu folie si prosop si am asezat la caldura.

Dupa o ora si-a dublat volmul, am scos din vas, am framantat 1 minut aluatul dupa care l-am modelat in forma de bila si l-am asezat intr-un vas uns in prealabil cu putin ulei. Am acoperit iarasi cu folie alimentara unsa cu ulei pentru a preveni lipirea aluatului de film si am pus la cald pentru a doua dospire.

Cand si-a dublat volumul, am pus la copt in cuptorul preancalzit la foc mare (400 f/200 c) si am copt circa 25-30 de minute. Daca aromati painica cu busuioc, marar, cilantro, este foarte buna ca baza pentru o paine prajita cu branza mai aromata.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Negresa - irezistibil de gustoasa

Negresa - irezistibil de gustoasa

O imbinare sublima de texturi și arome, prajitura negresa te incanta cu savoarea sa intensa de ciocolata si cu consistența...

Negresa - irezistibil de gustoasa
Salata in Mantie de Iaurt

Salata in Mantie de Iaurt

Salata in Mantie de Iaurt
Cartofi noi copti cu rosii cherry si usturoi

Cartofi noi copti cu rosii cherry si usturoi

Cartofi noi copti cu rosii cherry si usturoi
Cele mai apreciate rețete
Prajitura cu crema de lamaie si mascarpone
1
Dulciuri

Prajitura cu crema de lamaie si mascarpone

Prajitura cu crema de lamaie si mascarpone
Pasca cu aluat de cozonac
2
Dulciuri

Pasca cu aluat de cozonac

Pasca cu aluat de cozonac
Prajitura cu Mere
5
Dulciuri

Prajitura cu Mere

Prajitura cu Mere
Parteneri
Piept de pui umplut cu ardei si cascaval cu garnitura de legume la cuptor
Bucataras.RO

Piept de pui umplut cu ardei si cascaval cu garnitura de legume la cuptor

Pieptul de pui umplut este o mancare de care nu te plictisesti, deoarece de fiecare data, se poate gati cu ingrediente...

Piept de pui umplut cu ardei si cascaval cu garnitura de legume la cuptor
Clafoutis cu capsuni
Culinar.RO

Clafoutis cu capsuni

Reteta dietetica, cu fructe de sezon, preferatele mele: capsunile! A venit sezonul căpșunilor și acum nu lipsesc de pe...

Clafoutis cu capsuni
Prajitura Ferrero Rocher cu ciocolata si alune de padure
Gustos.RO

Prajitura Ferrero Rocher cu ciocolata si alune de padure

Iata o reteta minunata de prajitura Ferrero Rocher cu ciocolata si alune de padure. Bucura-te de gustul bogat al ciocolatei...

Prajitura Ferrero Rocher cu ciocolata si alune de padure
Tartă cu pere, brânză gorgonzola și nuci
Preparăm o rețetă de tartă cu pere, brânză gorgonzola și nuci. citeste mai mult
Tartă cu pere, brânză gorgonzola și nuci
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
Brânza Gorgonzola DOP are numeroase proprietăți mai puțin cunoscute. Iată 5 dintre acestea citeste mai mult
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!