Paine Alba

Timp pregatire
180 minute
Complexitate
medie
Paine Alba

Ingrediente

  • 750 gr faina normala (tip 55)
  • 2 lingurite de drojdie uscata (sau echivalentul a 30 gr drojdie proaspata)
  • 2 lingurita rase cu sare
  • 600 ml apa calduta
  • nu fierbinte

Mod de preparare

Intr-un castron mai mare amestecam faina cu drojdia şi sarea. Daca utilizam drojdie proaspata, o dizolvam in 100 ml de apa calda din cei 600 ml prevazuti initial, si o adaugam in faina odata cu restul apei.

Amestecam virtos ingredientele pina la omogenizare. Nu se framanta! Aruncam putina faina peste aluat ai acoperim castronul cu folie de plastic sau cu un capac perfect adaptat castronului. Ideea este ca fermentatia drojdiei sa se faca in mediu umed si caldut.

Lasam la crescut aluatul circa 2 ore. Daca temperatura ambianta e mai ridicata de 20°c, 1 ora jumatate e suficient, daca dimpotriva e mai rece, puteti lasa mai mult (eu am pus castronul in cuptorul stins). Aluatul va fi moale, lipicios si plin de bule de aer.

Dupa ce aluatul a crescut, incalzim cuptorul la 240-250°c. Dacă cratita, tava, tuciul, recipientul pe care il vom utiliza, are tendinta sa lipeasca, punem hartie de copt inainte de a pune aluatul, sau incingem vasul in cuptor in timp ce acesta se incalzeste, ca sa fie fierbinte in momentul in care puneti aluatul.

Cu o lingura sau spatula, dezlipim aluatul din castronul in care a stat la crescut si il rasturnam în recipientul in care il veti coace (eu am incins o cratita in cuptor). Punem un capac adaptat vasului, şi coacem acoperit 40-50 de minute (depinde de cuptor si de puterea lui).

Apoi scoatem capacul şi mai lasam sa se coaca descoperita inca 15-20 minute, scazand temperatura la 180-200°c. Painea de casa se incearca daca e coapta bine ciocanind cu degetul in coaja de pe fund, trebuie sa sune a gol! Dacă vi se pare necesar, o mai lasati cateva minute pe gratar in cuptor.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii
Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor
Pasca Super Fina

Pasca Super Fina

Pasca Super Fina
Cele mai apreciate rețete
Prajitura Fanta
1
Dulciuri

Prajitura Fanta

Prajitura Fanta
Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
2
Aperitive

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Ouale rosii vopsite cu coji de ceapa au la baza o tehnică tradițională de vopsire a ouălor atât simplă, cât și plină...

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Clatite cu dovlecel si branza
3
Aperitive

Clatite cu dovlecel si branza

Clatite cu dovlecel si branza
Cozonac cu carne in foi de varza murata
4
Mancaruri cu carne

Cozonac cu carne in foi de varza murata

Cozonac cu carne in foi de varza murata
Prajitura Tosca - un desert imbietor
5
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Parteneri
Desert rulada cu crema de vanilie si nuca de cocos
Bucataras.RO

Desert rulada cu crema de vanilie si nuca de cocos

Este pentru prima data cand fac rulada...mi-era cam teama la partea cu rulatul blatului in prosopul umed, dar a fost totul...

Desert rulada cu crema de vanilie si nuca de cocos
11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Culinar.RO

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită. citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola