Cornuri cu sare, cornuri cu mac (reteta bunicii)

Timp pregatire
240 minute
Complexitate
medie
Cornuri cu sare, cornuri cu mac (reteta bunicii)

Ingrediente

  • - 525 g faina alba proaspat cernuta, aflata la temperatura camerei - am folosit un amestec realizat din 300 g faina alba tip 550 si 225 g faina alba tip 000 (in caietul bunicii am gasit scris: ”faina alba cat se cuprinde de patru ori in cele doua p
  • - 3 galbenusuri - doua galbenusuri intra in consistenta aluatului iar un galbenus se foloseste pentru pensularea aluatului, inainte de coacere (in caiet bunica a notat: ”2 galbenusuri pentru framantarea aluatului si un galbenus pentru suprafata alu
  • - 8 g zahar extrafin (in caietul bunicii este notat: ”1/2 lingura cu zahar”)
  • - 7 g sare fin macinata (in caietul bunicii este notat: ”putina sare”)
  • - 7 g drojdie uscata (in caiet, bunica a notat ”25 g drojdie proaspata”)
  • - 35 g unt la temperatura camerei, foarte moale insa nu topit, taiat bucatele (reteta din caietul bunicii foloseste ”1 lingura cu margarina”)
  • - 310 - 320 ml lapte 1,5% UHT la 26 grade C (in caiet, bunica a notat ”o cana mare cu lapte caldut”)
  • - putina sare grunjoasa, seminte de mac, seminte de susan - dupa preferinta

Mod de preparare

- Se amesteca intr-un bol cu diametru mare faina proaspat cernuta, zaharul si sarea.
- Se adauga doua galbenusuri, untul, drojdia uscata si treptat laptele caldut.
- Se framanta cu mana pana la obtinerea unei mase de aluat.
- Se aseaza aluatul pe suprafata de lucru usor infainata si se framanta cu mainile timp de 10 minute (la finalul timpului de framantare aluatul trebuie sa fie neted, fin, nelipicios, usor de modelat).
- Se modeleaza aluatul sub forma unei sfere.
- Se acopera aluatul cu un bol si se lasa sa dospeasca la temperatura camerei, timp de 1-2 ore (temperatura in bucataria mea a fost 26 grade C iar dupa aproximativ o ora, volumul aluatului aproape s-a dublat; dupa 1 si 1/2 ore volumul aluatului a crescut aproape de 3 ori).
- Se aseaza aluatul pe suprafata de lucru usor infainata in prealabil si se framanta putin cu mainile (aproximativ 20 - 30 secunde).
- Se intinde aluatul cu sucitorul astfel incat sa dobandeasca forma unui disc iar grosimea acestuia sa fie de aproximativ 0,6 cm.
- Se taie aluatul in 10 bucati aproximativ egale pornind de la periferie spre centru (forma fiecarei bucati este apropiata de cea a unui triunghi, difera baza care este rotunjita in cazul formei aluatului).
- Se ruleaza fiecare bucata de aluat cu grija, pornind de la baza spre varf.
- Se tapeteaza o tava mare (tava cuptorului) cu hartie pentru copt.
- Se incalzeste cuptorul la 200 grade C.
- Se aseaza in tava, la distanta unele de altele, bucatile de aluat rulate in prealabil. Dupa rulare, partea cornului unde se afla varful bucatii de aluat taiate va fi asezata pe hartia de copt. Extremitatile cornului modelat din aluat se curbeaza putin. Excesul de faina se indeparteaza usor cu o pensula de patiserie.
- Se acopera aluatul cu un prosop de bucatarie si se lasa sa dospeasca timp de o ora - o ora si jumatate la temperatura camerei (in loc cald, ferit de curent de aer).
- Se pensuleaza suprafata aluatului cu galbenus de ou.
- Se presara la suprafata seminte de mac, sare grunjoasa sau seminte de susan (dupa preferinta).
- Se coace aluatul timp de aproximativ 20 minute la 200 grade C
- Cornurile coapte se lasa sa se raceasca pe un gratar.
Din dorinta de a pastra toate insemnarile bunicii am scris atat cantitatile ingredientelor asa cum le-am folosit eu (dupa apreciere si cantarire) cat si cuvintele scrise de bunica in caietul ei.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Negresa - irezistibil de gustoasa

Negresa - irezistibil de gustoasa

O imbinare sublima de texturi și arome, prajitura negresa te incanta cu savoarea sa intensa de ciocolata si cu consistența...

Negresa - irezistibil de gustoasa
Salata in Mantie de Iaurt

Salata in Mantie de Iaurt

Salata in Mantie de Iaurt
Cartofi noi copti cu rosii cherry si usturoi

Cartofi noi copti cu rosii cherry si usturoi

Cartofi noi copti cu rosii cherry si usturoi
Cele mai apreciate rețete
Amandine III
1
Dulciuri

Amandine III

Amandine III
Prajitura Tosca - un desert imbietor
2
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
4
Dulciuri

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor

Savarinele cu frisca sunt o delicioasa imbinare intre textura pufoasa și ușor umeda a savarinei, imbibata cu deliciosul...

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
Prajitura Mona
5
Dulciuri

Prajitura Mona

Prajitura Mona
Parteneri
Salata cu pastrav afumat
Bucataras.RO

Salata cu pastrav afumat

Cum ne-a picat un drum la Breaza,la aer ozonat si fiecare aduce ce gaseste prin camara,am zis sa prestez o...

Salata cu pastrav afumat
Clafoutis cu capsuni
Culinar.RO

Clafoutis cu capsuni

Reteta dietetica, cu fructe de sezon, preferatele mele: capsunile! A venit sezonul căpșunilor și acum nu lipsesc de pe...

Clafoutis cu capsuni
Prajitura Ferrero Rocher cu ciocolata si alune de padure
Gustos.RO

Prajitura Ferrero Rocher cu ciocolata si alune de padure

Iata o reteta minunata de prajitura Ferrero Rocher cu ciocolata si alune de padure. Bucura-te de gustul bogat al ciocolatei...

Prajitura Ferrero Rocher cu ciocolata si alune de padure
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!! citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola