Triunghiuri foietate cu branza

Timp pregatire
60 minute
Complexitate
redusa
Triunghiuri foietate cu branza

Ingrediente

  • Pentru 16 buc
  • Aluat
  • -500 g faina
  • -7 g drojdie proaspata (sau 2 g drojdie uscata)
  • -200 ml lapte
  • -1 ou, intreg
  • -1 albus
  • -1 lingurita zahar
  • -1 lingurita sare
  • -4 linguri ulei
  • Pentru uns
  • -4 linguri ulei
  • -50 g untura de porc, topita, dar calduta sau 60 g unt cu 82 % grasime, topit, dar caldut
  • Umplutura
  • -400 g urda / branza de vaci
  • -100 g telemea, sarata
  • -1 ou
  • In plus
  • -1 galbenus usor batut cu 1 lingura de apa rece
  • -seminte pentru presarat: mac, susan, negrilica, etc, dupa preferinta ( optional)
  • Daca nu aveti untura de porc puteti sa o inlocuiti cu unt gras, dar trebuie sa tineti cont ca untura da o fragezime deosebita aluaturilor si ramane cea mai buna alegere

Mod de preparare

Aluat
Frecati drojdia proaspata cu zaharul pana se lichefiaza. Adaugati 4 linguri de lapte caldut ( din cantitatea totala) si lasati putin deoparte sa se activeze.

** Daca folositi drojdie uscata, diluati-o impreuna cu zaharul in 4 linguri de lapte caldut si lasati deoparte pana incepe sa faca basicute la suprafata.

Intre timp, cerneti faina intr-un bol mai mare si amestecati-o cu sarea.
Faceti la mijloc o adancitura si turnati oul intreg batut impreuna cu albusul, laptele caldut si drojdia activata.
Framantati un aluat omogen, apoi adaugand pe rand cate 1 lingura de ulei, continuati sa framantati pana cand aluatul devine foarte neted si complet nelipicios
Impartiti aluatul in 16 bucati a cate 55-56 g fiecare si dati-le forma de bile.
Puneti 2 linguri de ulei intr-un vas mic.
Tavaliti pe rand bilele de aluat prin ulei pe masura ce le modelati, astfel incat acestea sa fie bine unse pe toate partile si asezati-le intr-un castron.
Acoperiti totul cu folie alimentara, apoi cu servet de bucatarie si lasati aluatul sa se odihneasca si sa creasca, intr-un loc cald, timp de aproximativ 1 ora.

Umplutura
Amestecati foarte bine ingredientele prevazute la umplutura pana obtineti o compozitie omogena si cremoasa.

Topiti untura/untul, lasati sa se racoreasca, dar sa ramana calduta si amestecati-o cu cele 2 linguri de ulei ramase.
Ungeti putin planul de lucru cu acest amestec.
Luati pe rand cate o bila si intindeti-o intr-o foaie de aluat dreptunghiulara cu o grosime de 2-3 mm si ungeti-o cu amestecul de untura si ulei cu ajutorul unei pensule.
Pastrati restul bileleor in castronul acoperit cu folie.
Prindeti de marginile foii de aluat si trageti usor de ele, astfel incat folosindu-va de elasticitatea aluatului sa obtineti in final un dreptunghi de cca 30x50 cm.

** Foaia de aluat trebuie sa fie foarte subtire, aproape transparenta, iar daca in aluat vor aparea mici perforatii, acestea se vor camufla in procesul plierii aluatului.

Stropiti aluatul cu amestecul de grasime si pliati in doua, pe lungime.
Puneti 1 lingura cu varf de umplutura la unul din capetele noului dreptunghiului format ( lung si ingust).
Aduceti unul din colturile aluatului peste umplutura, astfel incat acoperind-o sa obtineti un triunghi.
Continuati sa pliati aluatul, din partea cu umplutura catre capatul liber, intotdeauna urmand una din laturile triunghiului format, pe toata lungimea dreptunghiului, asa incat sa obtineti la final o forma triunghiulara.
Aduceti marginile aluatului ramase libere dedesubtul triunghiului format si transferati distantat intr-o tava tapetata cu hartie de copt.
Repetati operatiunile pentru toate bilele de aluat ramase.
Ungeti aluatul triunghiurilor cu galbenus si optional, presarati cu semintele preferate.
Dati la cuptorul preancalzit, pentru cca 25-30 min, la 190 grade sau pana ce aluatul este copt si frumos rumenit.
Scoateti-le pe un gratar si lasati sa se racoreasca.

Serviti caldute, dar sunt la fel de bune si reci.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu iaurt si caise

Prajitura cu iaurt si caise

Prajitura cu iaurt si caise
Bors de dovlecei cu stevie

Bors de dovlecei cu stevie

Bors de dovlecei cu stevie
Prajitura turnata cu branza si visine

Prajitura turnata cu branza si visine

Prajitura turnata cu branza si visine
Cele mai apreciate rețete
Prajitura turnata cu branza si visine
3
Dulciuri

Prajitura turnata cu branza si visine

Prajitura turnata cu branza si visine
Felii olandeze
5
Dulciuri

Felii olandeze

Felii olandeze
Parteneri
Desert Cusma lui Guguta
Bucataras.RO

Desert Cusma lui Guguta

Pff, de vreo 3 ani am în plan acest desert minunat, teoretic simplu, de când l-am savurat la un restaurant de pe...

Desert Cusma lui Guguta
Prajitura cu cocos si visine
Culinar.RO

Prajitura cu cocos si visine

O prajitura aromata perfecta si racoritoare! Enjoy!

Prajitura cu cocos si visine
Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura
Gustos.RO

Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura

Prepara o zmeurata de casa, dulce si parfumata, ideala pentru ocazii speciale si nu numai. Reteta clasica, usor de urmat, cu...

Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura