Umplutura
Caliti ceapa tocata in putin ulei incins pana incepe sa se rumeneasca, apoi puneti-o la scurs intr-o strecuratoare pentru a indeparta surplusul de ulei. Curatati ficateii de pui, spalati-i bine si lasati-i la scurs.
Puneti-i intr-un vas termorezistent uns cu ulei, condimentati-i cu boia, vegeta de casa, sare, piper, chilli si amestecati. Adaugati ceapa calita si omogenizati.
Dati la cuptorul incins pentru circa 25- 30 min, la foc potrivit sau pana ce ficateii sunt facuti si usor prajiti. Cu 5 min inainte de a fi gata, presarati cu usturoi tocat marunt si dati din nou la cuptor.
Scoateti vasul termorezistent din cuptor, zdrobiti foarte bine ficateii cu o furculita, adaugati untul, verdeata si amestecati cat este cald pana ce untul este topit si bine incorporat.
Lasati la racit.
Aluat
Pregatiti aluatul in masina de paine punand ingredientele in urmatoarea ordine: untul topit si racorit, sarea si zaharul dizolvat in laptele caldut, faina cernuta, oul si drojdia uscata.
Daca folositi drojdie proaspata, atunci alifiati-o cu zahar si diluati-o cu ½ din cantitatea de lapte caldut.
Setati programul de aluat (framantat si dospit).
Daca nu aveti masina de paine, framantati aluatul cu mana: cerneti faina intr-un castron, adaugati untul topit si racorit, sarea si zaharul dizolvat in laptele caldut, oul, drojdia uscata si framantati pana abtineti un aluat elastic care nu se lipeste de mana.
Daca folositi drojdie proaspata, alifiati-o cu zahar, diluati cu cu ½ lapte caldut si inglobati cateva linguri de faina. Lasati acoperit la crescut. Turnati peste restul ingredientelor si framantati un aluat elastic, nelipicios.
Puneti-l intr-un bol uns cu putin ulei, acoperiti bine si lasati la crescut, in loc cald, pana isi dubleaza volumul. Scoateti aluatul pe planul de lucru usor infainat si impartiti-l in circa 8 parti egale.
Intindeti fiecare biluta intr-o foaie dreptunghiulara, impartiti imaginar in 2 pe lungime, apoi crestati o jumatate din dreptunghi in 6- 7 fasiute, folosind un cutit bine ascutit sau un cater.
Puneti cate 2- 3 lingurite de umplutura la marginea necrestata a dreptunghiului, rulati incepand dinspre umplutura spre fasiute, apoi petreceti fasiutele peste ruloul intreg.
Puneti-le intr-o tava tapetata cu hartie de copt si lasati circa 45 min la dospit, in loc cald, ferit de curenti.
Ungeti cu galbenus usor batut cu lapte si presarati cu susan / mac. Dati la cuptorul preancalzit, pentru 15- 25 min, la 180 grade sau pana ce rulourile sunt facute si frumos rumenite.
Pot fi servite caldute, dar sunt la fel de bune si reci.
Se pastreaza pufoase, moi si bune mai multe zile.
Covrigii cu mac si sare sunt o alegere populara pentru micul dejun, gustare sau chiar o rontaiala rapida in timpul zilei....
Covrigi cu mac si sare - rontaiala perfectaPrajitura Medovik, cunoscuta si ca prajitura cu miere, este un desert format din foi subtiri cu miere si crema fina din...
Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicateAcesti dovlecei sunt umpluți cu un amestec bogat de piept de pui, cascaval, mozzarella, ciuperci, bacon si ierburi...
Dovlecei umpluti - reteta practica si rapidaPrajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...
Prajitura Tosca - un desert imbietorUn chec foarte gustos care a disparut mult mai repede decat m-as fi asteptat. Este cu suc de portocale in compozitie si...
Chec cu portocaleIncearca o reteta usoara de cozonac pufos de post in doua culori, cu aluat simplu si cu cacao. Un desert delicios si aromat,...
Cozonac pufos de post in doua culori – reteta usoara pentru un desert gustos
Comentarii