Pogacelele Mele cu Jumari

Complexitate
redusa
Pogacelele Mele cu Jumari

Ingrediente

  • -30 g drojdie proaspata / 10 g drojdie uscata
  • -1 lingurita zahar
  • -100 ml lapte, caldut
  • -500 g faina
  • -100 g margarina, la temperatura camerei
  • -20-50 ml vin alb
  • -100-150 ml smantana
  • -1 lingurita rasa sare
  • -400 g jumari, tocate grosier
  • -sare si piper, proaspat macinat
  • -1 galbenus pentru uns
  • -seminte de chimion, pentru presarat (optional)

Mod de preparare

Amestecati drojdia cu zahar, diluati cu lapte caldut si amestecati pana ce zaharul este topit. Presarati deasupra 1 lingura de faina si lasati acoperit, la crescut, in loc cald.

Adaugati la faina cernuta drojdia activata, margarina, vinul, 100 ml smantana si incepeti sa framantati. Daca aluatul o cere puneti si restul de smantana. Framantati un aluat neted si elastic ce se desprinde de vas si mana, adaugand spre sfarsit si sarea.

Intindeti intr-o foaie dreptunghiulara, groasa de 1 deget- cca 1,5 cm (Obligatoriu!)

Presarati deasupra jumarile tocate grosier, sare si piper, dupa gust (condimentati destul de bine pentru a fi picante) si rulati sub forma de sul.

Intindeti din nou intr-o foaie dreptunghiulara, tot de 1 deget grosime si pliati pe latura lunga, aducand marginile spre mijloc, suprapunandu-le (sa rezulte un aluat cu 3 foi suprapuse).
Intoarceti aluatul cu plierile in jos, inveliti cu folie alimentara si servet si lasati 30 min sa se odihneasca, la temperatura camerei.

Repetati operatiunea de inca 3 ori, cu timpul de odihna intre plieri, tot de 30 min (intindeti in foaie groasa de un deget, pliati in 3, intoarceti aluatul cu plierile in jos, inveliti, lasati 30 min la odihna, la temperatura camerei).

La final (dupa cele 4 operatiuni) intindeti din nou intr-o foaie dreptunghiulara cu grosimea de 1 deget si decupati aluatul cu un pahar, in cerculete nu prea mari (diametrul de maxim 6- 7 cm).
Transferati distantat intr-o tava tapetata cu hartie de copt, ungeti cu galbenus usor batut si presarati cu chimion (optional).

* Adunati aluatul ramas in urma decuparii, intindeti-l in foaie groasa de 1 deget si decupati din nou. Repetati pana folositi tot aluatul.

Dati la cuptorul preincalzit pentru cca 20 min, la 200 grade sau pana ce pogacelele sunt coapte si frumos rumenite. Scoateti pe un gratar si lasati sa se racoreasca putin.

Serviti cu multa pofta, caldute sau reci.
Se pot pastra fara probleme cateva zile tinute in loc racoros (nu la frigider).

Incalzite 2 minute in cuptorul cu microunde sunt ca si proaspat scoase din cuptor.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Covrigi cu mac si sare - rontaiala perfecta

Covrigi cu mac si sare - rontaiala perfecta

Covrigii cu mac si sare sunt o alegere populara pentru micul dejun, gustare sau chiar o rontaiala rapida in timpul zilei....

Covrigi cu mac si sare - rontaiala perfecta
Mancare de urzici cu mamaliga

Mancare de urzici cu mamaliga

Mancare de urzici cu mamaliga
Sarmale de post cu ciuperci

Sarmale de post cu ciuperci

Sarmale de post cu ciuperci
Cele mai apreciate rețete
Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate
2
Carte de bucate

Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate

Prajitura Medovik, cunoscuta si ca prajitura cu miere, este un desert format din foi subtiri cu miere si crema fina din...

Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate
Prajitura cu Branza de Vaci
3
Dulciuri

Prajitura cu Branza de Vaci

Prajitura cu Branza de Vaci
Prajitura din albusuri cu ciocolata si crema de branza cu ness
4
Dulciuri

Prajitura din albusuri cu ciocolata si crema de branza cu ness

Prajitura din albusuri cu ciocolata si crema de branza cu ness
Macrou la gratar cu mamaliguta - un festin culinar
5
Mancaruri cu peste

Macrou la gratar cu mamaliguta - un festin culinar

Macrou la gratar cu mamaliguta - un festin culinar
Parteneri
Chec cu portocale
Culinar.RO

Chec cu portocale

Un chec foarte gustos care a disparut mult mai repede decat m-as fi asteptat. Este cu suc de portocale in compozitie si...

Chec cu portocale
Cozonac pufos de post in doua culori – reteta usoara pentru un desert gustos
Gustos.RO

Cozonac pufos de post in doua culori – reteta usoara pentru un desert gustos

Incearca o reteta usoara de cozonac pufos de post in doua culori, cu aluat simplu si cu cacao. Un desert delicios si aromat,...

Cozonac pufos de post in doua culori – reteta usoara pentru un desert gustos