Placinta Rasucita cu Branza, din Aluat cu Urda

Complexitate
redusa
Placinta Rasucita cu Branza, din Aluat cu Urda

Ingrediente

  • Umplutura
  • -220 g cas de oaie, praspat / telemea ( sa nu fie tare sarata; daca folositi telemea nu mai puneti sare)
  • -½ lingurita sare
  • -1 lingura plina de patrunjel verde, tocat marunt sau dupa gust
  • Aluat
  • -25 g drojdie, proaspata / 7 g drojdie uscata
  • -1 lingura plina cu zahar ( cca 23- 25 g)
  • -aprox 250 ml lapte, caldut
  • -550- 650 g faina
  • -1 lingurita sare
  • -100 g urda
  • -3-4 linguri iaurt, la temperatura camerei
  • -1 ou
  • -50 g unt, grasime 80 %, topit si racorit
  • -3 linguri ulei
  • Altele
  • -unt, moale ( pentru uns tava)
  • -unt, topit si racorit ( pentru uns foaia de aluat)
  • -2 galbenusuri usor batute cu 1 lingura iaurt, pentru uns
  • Decor
  • -seminte de susan ( prajite putin in tigaie uscata) / alte seminte ( dupa preferinta), optional
  • Daca nu aveti urda puteti sa o inlocuiti cu ricotta / branza de vaci, dar in acest caz aveti grija la lapte, turnati cate putin pentru ca poate nu e nevoie de tot

Mod de preparare

Umplutura
Intr-un bol, framantati casul cu sarea si patrunjelul sau telemeaua cu patrunjelul. Dati deoparte.

Aluat
Alifiati drojdia cu 1 lingurita zahar, diluati cu 2 linguri lapte caldut si presarati deasupra l lingura de faina. Lasati la crescut, in loc cald.
Dizolvati restul de zahar in laptele caldut.
Puneti peste 550 g faina cernuta intr-un castron, sarea, urda ( sfaramata), iaurtul, oul, drojdia crescuta si adaugati tot cate putin din laptele indulcit si caldut, amestecand intai cu lingura pana obtineti un aluat ce se leaga, apoi framantati putin cu mana pana obtineti un aluat neted, elastic si care nu se lipeste de vas si mana.
* Ajustati consistenta aluatului adaugand faina sau lapte.
Incepeti apoi sa rupeti aluatul in maini pentru a se activa glutenul si astfel aluatul sa creasca frumos si sa devina pufos.
Adaugati in 2 etape untul topit si caldut, framantand de fiecare data pana la inglobarea lui completa, apoi continuati cu uleiul, lingura de lingura.
* Totul nu trebuie sa dureze mai mult de 6- 7 min.
Puneti aluatul intr-un vas mai mare, inveliti si lasati la crescut in loc cald, pana ce aproape isi tripleaza volumul ( 1 – 2 ore)
Scoateti pe planul de lucru si impartiti aluatul in doua parti egale.
Intindeti-le cu mana, in foaie rotunda de marimea tavii, unsa in prealabil cu putin unt moale, inclusiv peretii laterali. Tapetati fundul tavii cu hartie de copt.
* Recomandata este tava rotunda de tort cu pereti detasabili, diametrul 28- 30 cm.
* Puteti intinde aluatul direct pe foaia de copt.
Asezati o foaie de aluat in tava si pensulati-o cu unt topit si racorit.
Distribuiti uniform umplutura, acoperiti cu cealalta foaie si presati usor intreaga suprafata.
Faceti pe discul de aluat 8 taieturi, distrubuite la distante egale ( de latime maxim 2 degete pe circumferinta), sectionand ambele foi de aluat pana in partea de jos, lasand in centru un cerculet netaiat. Obtineti astfel 8 fasii egale, unite la mijloc.
Rasuciti de 3 ori si in aceeasi directie, fiecare fasie.
Lasati la crescut, in loc cald, 15- 20 min sau pana isi dubleaza volumul.
Ungeti delicat cu galbenusurile usor batute cu iaurt si presarati deasupra cu seminte ( optional).
Dati la cuptorul preancalzit pentru cca 30 min, la 180 grade sau pana ce placinta este coapta, trece testul cu scobitoarea si este frumos rumenita.
Lasati la racit pe un gratar.

Serviti feliata.


Urda confera aluaturilor o textura fina si usor umeda. Aluatul se comporta excelent, este maleabil si foarte, foarte pufos cand este copt.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu caise si lapte de cocos

Prajitura cu caise si lapte de cocos

Prajitura cu caise si lapte de cocos
Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor

Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor

Descopera reteta de dovlecei copti in cuptor cu parmezan si pesmet, o gustare crocanta si delicioasa. Perfecti pentru un...

Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor
Cartofi Noi Umpluti, Pane

Cartofi Noi Umpluti, Pane

Cartofi Noi Umpluti, Pane
Cele mai apreciate rețete
Prajitura cu foi si crema cu nuca de cocos
1
Dulciuri

Prajitura cu foi si crema cu nuca de cocos

Prajitura cu foi si crema cu nuca de cocos
Prajitura rasturnata cu visine si caise
2
Dulciuri

Prajitura rasturnata cu visine si caise

Prajitura rasturnata cu visine si caise
Bors cu loboda rosie, reteta de post
3
Borsuri, supe, ciorbe

Bors cu loboda rosie, reteta de post

Bors cu loboda rosie, reteta de post
Inghetata de trandafiri si banane
4
Dulciuri

Inghetata de trandafiri si banane

Inghetata de trandafiri si banane
Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat
5
Carte de bucate

Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat

Supa de linte turceasca (Mercimek Çorbası) este o reteta traditionala si foarte populara in bucataria turceasca. Este o...

Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat
Parteneri
Desert rulada girafa cu mascarpone si zmeura
Bucataras.RO

Desert rulada girafa cu mascarpone si zmeura

Vazusem aceasta reteta pe Instagram la Benedetta si mi-a placut tare mult ideea asa ca am pus-o in practica. Este de efect si...

Desert rulada girafa cu mascarpone si zmeura
Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Culinar.RO

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti
Gustos.RO

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti

Descopera reteta simpla de gem de cireșe cu putin zahar, fara conservanti. Bucura-te de gustul autentic al cireșelor...

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti