Placinta Rasucita cu Branza, din Aluat cu Urda

Complexitate
redusa
Placinta Rasucita cu Branza, din Aluat cu Urda

Ingrediente

  • Umplutura
  • -220 g cas de oaie, praspat / telemea ( sa nu fie tare sarata; daca folositi telemea nu mai puneti sare)
  • -½ lingurita sare
  • -1 lingura plina de patrunjel verde, tocat marunt sau dupa gust
  • Aluat
  • -25 g drojdie, proaspata / 7 g drojdie uscata
  • -1 lingura plina cu zahar ( cca 23- 25 g)
  • -aprox 250 ml lapte, caldut
  • -550- 650 g faina
  • -1 lingurita sare
  • -100 g urda
  • -3-4 linguri iaurt, la temperatura camerei
  • -1 ou
  • -50 g unt, grasime 80 %, topit si racorit
  • -3 linguri ulei
  • Altele
  • -unt, moale ( pentru uns tava)
  • -unt, topit si racorit ( pentru uns foaia de aluat)
  • -2 galbenusuri usor batute cu 1 lingura iaurt, pentru uns
  • Decor
  • -seminte de susan ( prajite putin in tigaie uscata) / alte seminte ( dupa preferinta), optional
  • Daca nu aveti urda puteti sa o inlocuiti cu ricotta / branza de vaci, dar in acest caz aveti grija la lapte, turnati cate putin pentru ca poate nu e nevoie de tot

Mod de preparare

Umplutura
Intr-un bol, framantati casul cu sarea si patrunjelul sau telemeaua cu patrunjelul. Dati deoparte.

Aluat
Alifiati drojdia cu 1 lingurita zahar, diluati cu 2 linguri lapte caldut si presarati deasupra l lingura de faina. Lasati la crescut, in loc cald.
Dizolvati restul de zahar in laptele caldut.
Puneti peste 550 g faina cernuta intr-un castron, sarea, urda ( sfaramata), iaurtul, oul, drojdia crescuta si adaugati tot cate putin din laptele indulcit si caldut, amestecand intai cu lingura pana obtineti un aluat ce se leaga, apoi framantati putin cu mana pana obtineti un aluat neted, elastic si care nu se lipeste de vas si mana.
* Ajustati consistenta aluatului adaugand faina sau lapte.
Incepeti apoi sa rupeti aluatul in maini pentru a se activa glutenul si astfel aluatul sa creasca frumos si sa devina pufos.
Adaugati in 2 etape untul topit si caldut, framantand de fiecare data pana la inglobarea lui completa, apoi continuati cu uleiul, lingura de lingura.
* Totul nu trebuie sa dureze mai mult de 6- 7 min.
Puneti aluatul intr-un vas mai mare, inveliti si lasati la crescut in loc cald, pana ce aproape isi tripleaza volumul ( 1 – 2 ore)
Scoateti pe planul de lucru si impartiti aluatul in doua parti egale.
Intindeti-le cu mana, in foaie rotunda de marimea tavii, unsa in prealabil cu putin unt moale, inclusiv peretii laterali. Tapetati fundul tavii cu hartie de copt.
* Recomandata este tava rotunda de tort cu pereti detasabili, diametrul 28- 30 cm.
* Puteti intinde aluatul direct pe foaia de copt.
Asezati o foaie de aluat in tava si pensulati-o cu unt topit si racorit.
Distribuiti uniform umplutura, acoperiti cu cealalta foaie si presati usor intreaga suprafata.
Faceti pe discul de aluat 8 taieturi, distrubuite la distante egale ( de latime maxim 2 degete pe circumferinta), sectionand ambele foi de aluat pana in partea de jos, lasand in centru un cerculet netaiat. Obtineti astfel 8 fasii egale, unite la mijloc.
Rasuciti de 3 ori si in aceeasi directie, fiecare fasie.
Lasati la crescut, in loc cald, 15- 20 min sau pana isi dubleaza volumul.
Ungeti delicat cu galbenusurile usor batute cu iaurt si presarati deasupra cu seminte ( optional).
Dati la cuptorul preancalzit pentru cca 30 min, la 180 grade sau pana ce placinta este coapta, trece testul cu scobitoarea si este frumos rumenita.
Lasati la racit pe un gratar.

Serviti feliata.


Urda confera aluaturilor o textura fina si usor umeda. Aluatul se comporta excelent, este maleabil si foarte, foarte pufos cand este copt.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Placinta cu prune (Mosocoarna)

Placinta cu prune (Mosocoarna)

Placinta cu prune (Mosocoarna)
Guacamole: un sos mexican autentic si delicios

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios. Preparat din avocado copt, rosii, ceapa, usturoi, coriandru si suc de lime,...

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios
Supa de Rosii cu Orez

Supa de Rosii cu Orez

Supa de Rosii cu Orez
Cele mai apreciate rețete
Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)
1
Dulciuri

Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)

Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)
Prajitura Rustica
2
Dulciuri

Prajitura Rustica

Prajitura Rustica
Cum se face sucul de roșii
3
Conserve, muraturi

Cum se face sucul de roșii

Cum se face sucul de roșii
Prajitura Tosca - un desert imbietor
4
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Ardei Iuti Feliati in Otet
5
Conserve, muraturi

Ardei Iuti Feliati in Otet

Ardei Iuti Feliati in Otet
Parteneri
Prajitura cu piscoturi si crema de lamaie
Bucataras.RO

Prajitura cu piscoturi si crema de lamaie

Deliiiiiiciooooosaaaaaaaa! Garantez...racoritoare, lejera...de vara!Merge cu o limonada cu gheata si menta perfect! 

Prajitura cu piscoturi si crema de lamaie
Galuste cu prune
Culinar.RO

Galuste cu prune

Credeți că pokemonii mănâncă Găluște cu prune? Poate încearcă găluștele făcute de Andrei .

Galuste cu prune
Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Gustos.RO

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe

Pandispan cu prune si cacao - cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe. Descopera reteta perfecta pentru un desert...

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia