Patatesli Borek

Complexitate
redusa
Patatesli Borek

Ingrediente

  • Umplutura:
  • -1 kg cartofi
  • -3 cepe, tocate marunt
  • -3 linguri ulei
  • -sare
  • -piper, proaspat macinat
  • -3 linguri pasta de tomate / pasta de gogosari rosii / bulion gros
  • -1 varf de cutit boia de ardei iute, optional
  • -cascaval ras, dupa gust, optional
  • Pentru foi:
  • -90 g ulei
  • -230 ml lapte, caldut
  • -1/2 lingurita sare
  • -2 linguri iaurt, la temperatura camerei
  • -1 lingurita otet
  • -670 g faina
  • -1 ou + 1 albus
  • Pentru uns foile:
  • -175 g unt / margarina topita
  • -ulei
  • -1 galbenus
  • -1 lingura lapte

Mod de preparare

Umplutura:
Puneti la fiert cartofii in coaja, in apa sarata.
Scurgeti, lasati sa se racoreasca, curatati de coaja si apoi pasati-i sau treceti-i prin razatoare.
Caliti ceapa tocata fin in uleiul incins pana se inmoaie.

Adaugati cartofii zdrobiti, pasta de tomate / bulionul, condimentati cu sare, piper, boia iute (cat sa prinda putin gust picant) -optional, omogenizati si lasati pe foc inca 3- 4 min, amestecand mereu.
Spre sfarsit, inglobati cascavalul ras (optional) si lasati la racit.

Aluat:
Puneti in masina de paine ingredientele in urmatoarea ordine: uleiul, laptele caldut in care ati dizolvat sarea, iaurtul, otetul, faina cernuta, oul si albusul. Setati programul de aluat.

Daca nu folositi masina de paine, procedati astfel: in adancitura din mijlocul fainii cernute puneti uleiul, laptele caldut in care ati dizolvat sarea, iaurtul, otetul, oul si albusul.
Aduceti faina de la margine spre mijloc si incepeti sa framantati un aluat omogen, neted si elastic. Lasati-l sa se odihneasca in vasul acoperit, cca 1 ora, la temperatura camerei.

Topiti untul / margarina si lasati sa se racoreasca.
Scoateti aluatul pe planul de lucru usor infainat si portionati in 15 parti egale.
Luati cate o parte si portionati-o in 3 bucati.
Intindeti fiecare bucata intr-o foaie de aluat rotunda de marimea unei farfurii si puneti-o pe lateralul masei de lucru. Ungeti cu unt topit prima foaie.

Luati a doua bucata, intindeti in foaie rotunda (de marime aprox egala cu prima faie), puneti-o peste prima foaie unsa si ungeti-o cu unt topit.
Procedati la fel cu a treia bucata, puneti-o peste celelalte doua, dar nu o mai ungeti cu unt topit.
Procedati la fel cu toate cele 15 parti de aluat.
In final veti avea 15 discuri x 3 foi suprapuse. Lasati-le sa se odihneasca 30 min la temperatura camerei, acoperite cu un servet, timp in care aluatul va absorbi untul / margarina.

Pudrati cu faina masa de lucru.
Luati cate 1 disc si intindeti-l intr-o foaie de aluat foarte subtire, de forma dreptunghiulara.
* Aluatul fiind foarte elastic si rezistent va va permite sa obtineti o foaie de aluat aproape transparenta, fara ca aceasta sa se rupa, nici macar atunci cand intindeti umplutura (care este destul de solida).

Pensulati suprafata foii cu ulei, apoi intindeti uniform cate 1- 2 linguri din umplutura, lasand o margine de cca 1 cm neunsa.
Rulati sub forma de sul, incolaciti apoi in spirala, dandu-i forma de melc.
Transferati direct in tava tapetata cu hartie de copt.

Procedati identic cu toate cele 15 discuri.
Ungeti cu galbenus usor batut cu lapte.
Dati la cuptorul preincalzit, pentru cca 30 min, la 180 grade.
Scoateti pe un gratar.

Serviti caldute sau reci; sunt la fel de bune, dar mai ales, delicioase.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa

Inghetata de capsuni este un desert racoritor si delicios, perfect pentru zilele calde de vara. Preparata din capsuni...

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa
Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita

Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita

Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita
Saramura de pui

Saramura de pui

Saramura de pui
Cele mai apreciate rețete
Prajitura turnata cu branza si fructe de vara - un desert racoros
1
Dulciuri

Prajitura turnata cu branza si fructe de vara - un desert racoros

Prajitura turnata cu branza si fructe de vara iti rasfața simturile cu fiecare muscatura. Textura fina a branzei se...

Prajitura turnata cu branza si fructe de vara - un desert racoros
Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
2
Dulciuri

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor

Savarinele cu frisca sunt o delicioasa imbinare intre textura pufoasa și ușor umeda a savarinei, imbibata cu deliciosul...

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate
3
Carte de bucate

Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate

Prajitura Medovik, cunoscuta si ca prajitura cu miere, este un desert format din foi subtiri cu miere si crema fina din...

Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate
Prajitura cu Nuca
4
Dulciuri

Prajitura cu Nuca

Prajitura cu Nuca
Ciorba de Spanac si Grausor (Untisor)
5
Borsuri, supe, ciorbe

Ciorba de Spanac si Grausor (Untisor)

Ciorba de Spanac si Grausor (Untisor)
Parteneri
Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Culinar.RO

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.