Ensaimada

Complexitate
redusa
Ensaimada

Ingrediente

  • -500 g faina (se poate sa ajungeti si la 600 g faina, functie de cum cere aluatul)
  • -40 g drojdie proaspata
  • -1 lingurita sare
  • -75 g zahar (pentru a fi putin mai dulce se poate pune 100- 125 g)
  • -250 ml lapte caldut
  • -2 oua
  • -2 linguri ulei de masline
  • -200 g untura de porc, topita si calduta (se poate inlocui cu margarina, ulei, aproape cu aceleasi rezultate)
  • -grasime pentru tava
  • -faina
  • -1 galbenus, pentru uns

Mod de preparare

Puneti sarea pe fundul vasului in care veti pregati aluatul. Cerneti faina si amestecati-o cu zahar si turnati-o peste sare.

Faceti la mijloc o adancitura in care turnati drojdia alifiata cu putin zahar si dizolvata in laptele caldut, acoperiti-o cu putina faina adusa de pe margini si lasati vasul acoperit, la dospit, circa 15 min in loc cald.
Intre timp, bateti ouale impreuna cu uleiul, adaugati peste maiaua crescuta si framantati bine toate ingredientele, adaugand la nevoie putina faina pana ce obtineti un aluat omogen, neted, elastic, care se desprinde de pe vas si mana.

Ungeti fundul si peretii vasului cu putin ulei, repuneti aluatul adunat sub forma de minge, ungeti-l si pe el cu putin ulei si acoperiti intai cu o folie de naylon unsa cu ulei pe partea dinspre aluat, apoi cu mai multe prosoape de bucatarie.

Lasati la dospit, in loc cald, fara curenti de aer, circa 1 ora sau pana cand isi dubleaza volumul.
Aluatul se framanta din nou pe masa de lucru usor infainata, apoi se intinde in foaie foarte, foarte subtire, sub forma de dreptunghi. Puteti imparti aluatul in mai multe bucati, dupa dorinta si sa intindeti pe rand in foaie subtire.

Ungeti uniform cu untura topita si calduta si rulati pe lungime. Sa aveti in vedere ca rulourile pe care le obtineti trebuie sa fie si ele destul de subtirele ca grosime.

Lasati rulourile sa stea 1 ora, acoperite cu un servet.

Dati-i apoi, forma de melc, asezati in tava unsa cu grasime, acoperiti cu folie de naylon unsa pe o fata cu ulei (cu partea unsa spre aluat) si lasati in loc cald, fara curenti de aer, peste noapte.

Ungeti cu galbenus diluat cu putina apa calda si dati la cuptorul preancalzit, pentru 35- 40 min, la 180 grade (daca faceti 1, maxim 2 melci mari) ori 20- 25 min (in cazul in care faceti mai multi melci mai mici) sau pana ce este copt si frumos rumenit.
Este o specialitate din Mallorca.
Seamana la textura cu croissant-ul, dar acesta este fratele mai mic al ensaimadei.
Este usor de facut! Doar timpii de asteptare sunt mai mari.
Aluatul creste exagerat de mult- de aceea trebuie lasat mult loc liber in tava pusa la dospit.
Eu nu am facut varianta dulce.

Aveti aici un link cu video despre acesta specialitate:
http://www.teleweb-mallorca.com/de/paginas/157.htm

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cum sa faci cea mai buna baclava, dupa o reteta de Radu Anton Roman

Cum sa faci cea mai buna baclava, dupa o reteta de Radu Anton Roman

Cum sa faci cea mai buna baclava, dupa o reteta de Radu Anton Roman
Poale-n brau si colacei cu branza dulce si ciocolata

Poale-n brau si colacei cu branza dulce si ciocolata

Poale-n brau si colacei cu branza dulce si ciocolata
Prajitura cu foi si gem de prune

Prajitura cu foi si gem de prune

Prajitura cu foi si gem de prune
Cele mai apreciate rețete
Prajitura cu foi si gem de prune
1
Dulciuri

Prajitura cu foi si gem de prune

Prajitura cu foi si gem de prune
Reţetă de preparare a papanaşilor
2
Romania

Reţetă de preparare a papanaşilor

Reţetă de preparare a papanaşilor
Prajitura Tosca
3
Dulciuri

Prajitura Tosca

Prajitura Tosca
Prajitura cu ciocolata si cocos
4
Dulciuri

Prajitura cu ciocolata si cocos

Prajitura cu ciocolata si cocos
Cozonaci fara framantare
5
Dulciuri

Cozonaci fara framantare

Cozonaci fara framantare