Ensaimada

Complexitate
redusa
Ensaimada

Ingrediente

  • -500 g faina (se poate sa ajungeti si la 600 g faina, functie de cum cere aluatul)
  • -40 g drojdie proaspata
  • -1 lingurita sare
  • -75 g zahar (pentru a fi putin mai dulce se poate pune 100- 125 g)
  • -250 ml lapte caldut
  • -2 oua
  • -2 linguri ulei de masline
  • -200 g untura de porc, topita si calduta (se poate inlocui cu margarina, ulei, aproape cu aceleasi rezultate)
  • -grasime pentru tava
  • -faina
  • -1 galbenus, pentru uns

Mod de preparare

Puneti sarea pe fundul vasului in care veti pregati aluatul. Cerneti faina si amestecati-o cu zahar si turnati-o peste sare.

Faceti la mijloc o adancitura in care turnati drojdia alifiata cu putin zahar si dizolvata in laptele caldut, acoperiti-o cu putina faina adusa de pe margini si lasati vasul acoperit, la dospit, circa 15 min in loc cald.
Intre timp, bateti ouale impreuna cu uleiul, adaugati peste maiaua crescuta si framantati bine toate ingredientele, adaugand la nevoie putina faina pana ce obtineti un aluat omogen, neted, elastic, care se desprinde de pe vas si mana.

Ungeti fundul si peretii vasului cu putin ulei, repuneti aluatul adunat sub forma de minge, ungeti-l si pe el cu putin ulei si acoperiti intai cu o folie de naylon unsa cu ulei pe partea dinspre aluat, apoi cu mai multe prosoape de bucatarie.

Lasati la dospit, in loc cald, fara curenti de aer, circa 1 ora sau pana cand isi dubleaza volumul.
Aluatul se framanta din nou pe masa de lucru usor infainata, apoi se intinde in foaie foarte, foarte subtire, sub forma de dreptunghi. Puteti imparti aluatul in mai multe bucati, dupa dorinta si sa intindeti pe rand in foaie subtire.

Ungeti uniform cu untura topita si calduta si rulati pe lungime. Sa aveti in vedere ca rulourile pe care le obtineti trebuie sa fie si ele destul de subtirele ca grosime.

Lasati rulourile sa stea 1 ora, acoperite cu un servet.

Dati-i apoi, forma de melc, asezati in tava unsa cu grasime, acoperiti cu folie de naylon unsa pe o fata cu ulei (cu partea unsa spre aluat) si lasati in loc cald, fara curenti de aer, peste noapte.

Ungeti cu galbenus diluat cu putina apa calda si dati la cuptorul preancalzit, pentru 35- 40 min, la 180 grade (daca faceti 1, maxim 2 melci mari) ori 20- 25 min (in cazul in care faceti mai multi melci mai mici) sau pana ce este copt si frumos rumenit.
Este o specialitate din Mallorca.
Seamana la textura cu croissant-ul, dar acesta este fratele mai mic al ensaimadei.
Este usor de facut! Doar timpii de asteptare sunt mai mari.
Aluatul creste exagerat de mult- de aceea trebuie lasat mult loc liber in tava pusa la dospit.
Eu nu am facut varianta dulce.

Aveti aici un link cu video despre acesta specialitate:
http://www.teleweb-mallorca.com/de/paginas/157.htm

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Ciorba Ardeleneasca de Porc

Ciorba Ardeleneasca de Porc

Ciorba Ardeleneasca de Porc
Mancarica de legume gratinata

Mancarica de legume gratinata

Mancarica de legume gratinata
Covrigi cu mac si sare

Covrigi cu mac si sare

Covrigi cu mac si sare
Cele mai apreciate rețete
Salata de iarna asortata
1
Conserve, muraturi

Salata de iarna asortata

Salata de iarna asortata
Biscuiti prajiti-Banane prajite
2
Dulciuri

Biscuiti prajiti-Banane prajite

Biscuiti prajiti-Banane prajite
Supa de rosii cu galuste pufoase de gris
3
Borsuri, supe, ciorbe

Supa de rosii cu galuste pufoase de gris

Supa de rosii cu galuste pufoase de gris
Prajitura Budapesta
4
Dulciuri

Prajitura Budapesta

Prajitura Budapesta
Taitei de casa
5
Paste

Taitei de casa

Taitei de casa
Parteneri
Desert chec umed de post, cu dulceata de gutui si scortisoara
Bucataras.RO

Desert chec umed de post, cu dulceata de gutui si scortisoara

Despre acest chec de post cu dulceață de gutui, pot să spun că a ieșit chiar neașteptat de bun și are o îmbinare...

Desert chec umed de post, cu dulceata de gutui si scortisoara
Prajitura pufoasa cu branza
Culinar.RO

Prajitura pufoasa cu branza

Prajitura aceasta pufoasa cu branza dulce si aroma de portocala este preferata copiilor mei.:) Pofta buna!!

Prajitura pufoasa cu branza
Strudel cu mere
Gustos.RO

Strudel cu mere

Reteta de strudel cu mere. Strude cu mere si foi de placinta. Strudel cu mere, nuci si scortisoara. Retete cu mere. Deserturi...

Strudel cu mere