Cozonac cu nuca de cocos

Portii
4
Timp pregatire
360 minute
Timp coacere
45 minute
Complexitate
medie
Cozonac cu nuca de cocos

Ingrediente

  • (pentru 4 cozonaci)
  • Aluat 1:
  • 1 kg faina de grau (+ 50 g faina extra pentru framantat)
  • 220 g zahar
  • 200 ml ulei de floarea soarelui presat la rece
  • 500 ml lapte cald
  • 50 g drojdie proaspata
  • 4 galbenusuri (de la oua de tara)
  • coaja de la o portocala
  • coaja de la o lamaie
  • 1 lgt sare
  • Aluat 2:
  • 900 g faina de grau (+ extra pentru framantat ~100 g)
  • 100 g cacao (22% grasime)
  • 500 ml lapte
  • 4 galbenusuri
  • 200 ml ulei presat la rece
  • 50 g drojdie proaspata (Pakmaya am folisit eu)
  • Umplutura:
  • 270 g ciocolata alba
  • 200 g fulgi nuca de cocos
  • 4 albusuri
  • Pentru uns:
  • 1 galbenus amestecat cu 2 lg lapte si cu 1 lgt zahar

Mod de preparare

1. Cerne faina de doua ori.

2. Intr-un vas prepara o maia framantand si dizolvand drojdia in 300 ml lapte cald. Adauga o lg zahar si 2 lg faina peste drojdia dizolvata si amesteca bine. Acopera vasul cu un prosop si lasa sa dospeasca fix 10 minute.

3. Mixeaza galbenusurile cu zaharul pana cand se deschid la culoare, apoi adauga coaja de portocala si cea de lamaie.

4. Faci o adancitura in mijlocul fainii cernute si adaugi maiaua, galbenusurile batute, restul de lapte cald, coaja razuita de portocala si cea de lamaie si amesteca cu o lingura pana incorporezi toata faina.

5. Framanta bine cu mainile timp de 7 minute adaugand uleiul putin cate putin. In final pune o lingura de faina, mai framanta un minut, acopera cu un prosop si lasa la dospit 60 de minute.

Aluat 2:
1. Prepara maiaua ca la aluatul 1.
2. Amesteca restul de faina cu cacaoa si cerne-le de doua ori. Apoi procedeaza ca la pasii 3, 4 si 5 de la aluatul 1.

Umplutura:
Intr-un vas razuieste ciocolata alba, pune fulgii de nuca de cocos si amesteca. Adauga apoi albusurile (nebatute) si inglobeaza-le in compozitie.

Asamblare:
1. Framanta aluatul alb si imparte-l in 4 bucati egale, procedeaza la fel si cu aluatul negru.

2. Unge blatul de lucru cu putin ulei, unge-te si pe maini apoi intinde o bucata de aluat alb intr-o foaie
3. dreptunghiulara groasa de 0.5 - 1 cm (ajuta-te de sucitor ca sa il aduci la grosimea ideala). Procedeaza la fel si cu aluatul negru.

4. Pune aluatul negru peste cel alb si apasa-l putin cu palmele, intinde pe suprafata aluatului negru 1/4 din umplutura apoi ruleaza usor, ascunde capetele si pune-l intr-o tava de cozonac tapetata cu hartie de copt. Procedeaza la fel si cu restul bucatilor de aluat.
5. Acopera tavile cu un prosop si lasa cozonacii la dospit 10-15 min.
6. Preincalzeste cuptorul la 180 grade Celsius si baga in cuptor un vas cu apa rece. Baga apoi cozonacii pe raftul din mijloc al cuptorului si lasa-i la copt 45-50 min sau pana se rumenesc (depinde de cuptor - al meu e electric, si l-am setat pe incalzire superioara si inferioara).
7. Dupa ce s-au copt scoate-i din cuptor, acopera tavile cu un prosop si lasa-i sa se racoreasca.

S-aveti pofta!
Nota: - Faina, ouale, drojdia si uleiul trebuie sa aiba temperatura camerei cand te apuci de framantat.
- Uleiul presat la rece este asa-numitul oloi si se gaseste in piete. Este mult mai gros decat uleiul rafinat.
- Pentru gustul nostru sunt perfecti, insa stiu ca unii dintre voi ii prefera mai dulci asa ca puteti mari cantitatea de zahar.


 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu iaurt si caise

Prajitura cu iaurt si caise

Prajitura cu iaurt si caise
Bors de dovlecei cu stevie

Bors de dovlecei cu stevie

Bors de dovlecei cu stevie
Prajitura turnata cu branza si visine

Prajitura turnata cu branza si visine

Prajitura turnata cu branza si visine
Cele mai apreciate rețete
Bomboane cu Visine din Visinata
2
Dulciuri

Bomboane cu Visine din Visinata

Bomboane cu Visine din Visinata
Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
3
Dulciuri

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara

Prajitura cu foi și gem de prune este o delicatesa dulce și rafinata, care îmbina texturile si aromele subtile ale foilor...

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
Galette rustica cu caise - prajitura taraneasca si simpla
4
Carte de bucate

Galette rustica cu caise - prajitura taraneasca si simpla

O prajitura taraneasca si simpla, perfecta de vara, cu caise coapte si aluat fraged.

Galette rustica cu caise - prajitura taraneasca si simpla
Paste - Fettucina Alfredo
5
Paste

Paste - Fettucina Alfredo

Paste - Fettucina Alfredo
Parteneri
Fursecuri cu unt si cocos
Bucataras.RO

Fursecuri cu unt si cocos

Am vazut aceasta reteta acum mai mult timp pe blogul Laurei Laurentiu si am salvat-o cu gandul sa prepar si eu aceste...

Fursecuri cu unt si cocos
Prajitura cu cocos si visine
Culinar.RO

Prajitura cu cocos si visine

O prajitura aromata perfecta si racoritoare! Enjoy!

Prajitura cu cocos si visine
Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura
Gustos.RO

Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura

Prepara o zmeurata de casa, dulce si parfumata, ideala pentru ocazii speciale si nu numai. Reteta clasica, usor de urmat, cu...

Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura