1. Cerne faina de doua ori.
2. Intr-un vas prepara o maia framantand si dizolvand drojdia in 300 ml lapte cald. Adauga o lg zahar si 2 lg faina peste drojdia dizolvata si amesteca bine. Acopera vasul cu un prosop si lasa sa dospeasca fix 10 minute.
3. Mixeaza galbenusurile cu zaharul pana cand se deschid la culoare, apoi adauga coaja de portocala si cea de lamaie.
4. Faci o adancitura in mijlocul fainii cernute si adaugi maiaua, galbenusurile batute, restul de lapte cald, coaja razuita de portocala si cea de lamaie si amesteca cu o lingura pana incorporezi toata faina.
5. Framanta bine cu mainile timp de 7 minute adaugand uleiul putin cate putin. In final pune o lingura de faina, mai framanta un minut, acopera cu un prosop si lasa la dospit 60 de minute.
Aluat 2:
1. Prepara maiaua ca la aluatul 1.
2. Amesteca restul de faina cu cacaoa si cerne-le de doua ori. Apoi procedeaza ca la pasii 3, 4 si 5 de la aluatul 1.
Umplutura:
Intr-un vas razuieste ciocolata alba, pune fulgii de nuca de cocos si amesteca. Adauga apoi albusurile (nebatute) si inglobeaza-le in compozitie.
Asamblare:
1. Framanta aluatul alb si imparte-l in 4 bucati egale, procedeaza la fel si cu aluatul negru.
2. Unge blatul de lucru cu putin ulei, unge-te si pe maini apoi intinde o bucata de aluat alb intr-o foaie
3. dreptunghiulara groasa de 0.5 - 1 cm (ajuta-te de sucitor ca sa il aduci la grosimea ideala). Procedeaza la fel si cu aluatul negru.
4. Pune aluatul negru peste cel alb si apasa-l putin cu palmele, intinde pe suprafata aluatului negru 1/4 din umplutura apoi ruleaza usor, ascunde capetele si pune-l intr-o tava de cozonac tapetata cu hartie de copt. Procedeaza la fel si cu restul bucatilor de aluat.
5. Acopera tavile cu un prosop si lasa cozonacii la dospit 10-15 min.
6. Preincalzeste cuptorul la 180 grade Celsius si baga in cuptor un vas cu apa rece. Baga apoi cozonacii pe raftul din mijloc al cuptorului si lasa-i la copt 45-50 min sau pana se rumenesc (depinde de cuptor - al meu e electric, si l-am setat pe incalzire superioara si inferioara).
7. Dupa ce s-au copt scoate-i din cuptor, acopera tavile cu un prosop si lasa-i sa se racoreasca.
S-aveti pofta!
Nota: - Faina, ouale, drojdia si uleiul trebuie sa aiba temperatura camerei cand te apuci de framantat.
- Uleiul presat la rece este asa-numitul oloi si se gaseste in piete. Este mult mai gros decat uleiul rafinat.
- Pentru gustul nostru sunt perfecti, insa stiu ca unii dintre voi ii prefera mai dulci asa ca puteti mari cantitatea de zahar.
Prajitura turnata cu branza si fructe de vara iti rasfața simturile cu fiecare muscatura. Textura fina a branzei se...
Prajitura turnata cu branza si fructe de vara - un desert racorosUn desert rapid si delicios facut cu biscuiti si crema de ciocolata. Alternezi straturile de biscuiti si crema pentru a...
Desert rapid cu biscuiti si ciocolata - gata in cateva minutePrajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...
Prajitura Tosca - un desert imbietorSavarinele cu frisca sunt o delicioasa imbinare intre textura pufoasa și ușor umeda a savarinei, imbibata cu deliciosul...
Savarine cu frisca - desert delicat si racoritorCozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...
Cozonac pufos cu aluat oparitIncearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Comentarii