Lasagne cu Creier si 2 Feluri de Sos

Timp pregatire
40 minute
Complexitate
redusa
Lasagne cu Creier si 2 Feluri de Sos

Ingrediente

  • - 600-800 g creier de porc (proaspat sau congelat)
  • - otet
  • - sare
  • - 5- 6 boabe de piper
  • - 2 foi de dafin
  • - 1 ceapa tocata marunt
  • - 1 morcov ras pe razatoarea mare
  • - ulei
  • - 3 linguri rosii taiate cubulete (din rosii proaspete sau din conserva) Sos Bechamel
  • - 4 linguri faina
  • - 80 g unt
  • - 3-4 linguri ulei de masline
  • - 800 ml lapte
  • - cascaval ras, dupa gust
  • - sare
  • - piper, proaspat macinat
  • -½ lingurita nucsoara sau dupa gust
  • Sos de Spanac
  • - 2 linguri faina
  • - 50 g unt
  • - 2-3 linguri ulei de masline
  • - 400 ml lapte
  • - cascaval ras, dupa gust
  • - 200 g spanac congelat, bine scurs / proaspat, fiert si tocat
  • - sare
  • - piper, proaspat macinat
  • Altele
  • - unt, pentru tava
  • - 9 foi Lasagne
  • - 100 g cascaval ras / parmezan sau dupa gust
  • - 1 ou

Mod de preparare

Lasati creierul la decongela, de seara pana dimineata (daca folositi creier congelat).
Spalati creierul, lasati-l 60 min intr-un vas cu apa rece la care ati adaugat otetul (ca sa iasa tot sangele din el).
Scurgeti si curatati creierul de pielita si firisoarele rosii.
Puneti-l la fiert in apa, impreuna cu 1 lingurita sare, 1 lingura otet, boabele de piper si foile de dafin.
Fierbeti 10-15 min, la foc mic spre mediu, apoi scurgeti si lasati la racit.
Portionati creierul in cubulete de 3-4 cm.
Separat, caliti al dente ceapa si morcovul in putin ulei incins.
Adaugati rosiile, cubuletele de creier si lasati la foc mic, doar cat sa se imprieteneasca aromele, amestecand cu grija ca sa nu se sfarme creierul.
La sfarsit, potriviti gustul de sare si piper.

Sos Bechamel
Caliti putin faina in amestecul incins de unt si ulei. Stingeti cu laptele turnat in fir subtire si lasati la foc mic, pana se ingroasa, dar ramane totusi fluid, amestecand continuu.
Dati deoparte, adaugati cascavalul ras, condimentati cu sare, piper, nucsoara (dupa gust) si omogenizati bine pana ce cascavalul este topit. Dati deoparte.

Sos de spanac
Pregatiti din ingredientele indicate un sos bechamel ca mai sus. Inglobati pe langa cascaval ras si spanac, apoi condimentati cu sare si piper, dupa gust. Dati deoparte.

Asamblare
Puneti un strat din sosul bechamel intr-un vas termorezistent uns cu unt (inclusiv peretii laterali). Pastrati 4-5 linguri din sosul bechamel.
Acoperiti cu foi de lasagne, asezate unele langa altele.

* Daca foile de lasagne sunt de buna calitate nu este nevoie sa fie fierte inainte.

Turnati deasupra un strat format din ½ din sosul de spanac, urmat apoi de ½ din umplutura de creier, inca 3-4 linguri de sos alb si putin cascaval / parmezan, ras.
Repetati ordinea: foi, spanac, creier, sos alb si terminati cu foi de lasagne.
Adaugati in sosul bechamel ramas oul usor batut si turnati peste ultimul strat de foi lasagne, apoi presarati uniform cu cascaval / parmezan ras.
Dati la cuptorul incins, pentru cca 40-50 min, la 180 grade sau pana ce foile sunt facute.
Scoateti din cuptor si lasati 5-10 min sa se odihneasca si racoreasca.

Serviti portionat.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Pui cu  usturoi si lamaie

Pui cu usturoi si lamaie

Aceasta reteta simpla de pui cu usturoi si lamaie este perfectă pentru o cină rapida si delicioasa! Poti să o adaptezi si...

Pui cu usturoi si lamaie
Lahmacun - delicioasa pizza turceasca

Lahmacun - delicioasa pizza turceasca

Lahmacun este un fel traditional de mancare turceasca, originara din regiunea Levantului si consumata in intreaga lume. Este...

Lahmacun - delicioasa pizza turceasca
Tarta rustica cu capsuni - un dulce aromat

Tarta rustica cu capsuni - un dulce aromat

O reinterpretare fermecatoare a clasicului desert cu capșuni, tarta rustica cu capsuni este o bucurie simpla si autentică...

Tarta rustica cu capsuni - un dulce aromat
Cele mai apreciate rețete
Tarta cu aluat fraged si umplutura de mere. Cel mai fraged si gustos aluat.
1
Dulciuri

Tarta cu aluat fraged si umplutura de mere. Cel mai fraged si gustos aluat.

O minunata minunata tarta cu aluat crocant și umplutură dulce de mere.

Tarta cu aluat fraged si umplutura de mere. Cel mai fraged si gustos aluat.
Pandispan cu mere si budinca
2
Dulciuri

Pandispan cu mere si budinca

Pandispan cu mere si budinca
Inghetata cu Branza si Capsuni
4
Dulciuri

Inghetata cu Branza si Capsuni

Inghetata cu Branza si Capsuni
Rulada cu biscuiti, fineti si cocos
5
Dulciuri

Rulada cu biscuiti, fineti si cocos

Rulada cu biscuiti, fineti si cocos
Parteneri
Prajitura  ''Ziua in care-mi rasfat nevasta''
Bucataras.RO

Prajitura ''Ziua in care-mi rasfat nevasta''

Am facut eu niste combinatii combinatorii care-mi incanta papilele gustative si musai sa-mi caut nevasta s-o rasfat....''Ziua...

Prajitura ''Ziua in care-mi rasfat nevasta''
Inghetata de lapte
Culinar.RO

Inghetata de lapte

Pentru ca se anunta o saptamana calduroasa, va propun sa o incepem cu o inghetata simpla si foarte buna.

Inghetata de lapte
Inghetata de vanilie facuta in casa, reteta simpla si delicioasa
Gustos.RO

Inghetata de vanilie facuta in casa, reteta simpla si delicioasa

Inghetata de vanilie facuta in casa - reteta simpla si delicioasa!Invata cum sa pregatesti o inghetata cremoasa si aromata,...

Inghetata de vanilie facuta in casa, reteta simpla si delicioasa
Delicios! Burger de vită cu brânză gorgonzola
 Am preparat un burger în care brânza gorgonzola și-a pus amprenta pentru un gust delicios. citeste mai mult
Delicios! Burger de vită cu brânză gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia