Lasagna Alla Ligure (Lasagna Ca in Liguria)

Complexitate
redusa
Lasagna Alla Ligure (Lasagna Ca in Liguria)

Ingrediente

  • Pentru o tava 2030 cm (4 portii mari sau 6-8 mici)
  • Foi:
  • 300 gr faina alba
  • 1 ou
  • apa la temperatura camerei (cca 4-6 linguri)
  • 1 lingura ulei
  • sare
  • Umplutura:
  • 4 cartofi medii
  • 250 gr fasole verde
  • Sos besamel:
  • 1 lingura cu virf cu faina alba
  • 50 gr unt
  • 500 ml lapte
  • sare
  • un praf de nucsoara (optional)
  • 150 ml pesto genovez (cel folosit de mine este un pesto traditional, bio, cumparat)
  • 150 gr mozzarella (se poate inlocui cu ricotta sau se poate elimina din reteta)
  • 2 linguri seminte de pin
  • sare
  • ulei

Mod de preparare

Framintam aluatul pentru foi, facem o bila si il invelim in folie transparenta, il lasam sa se odihneasca minim 30 minute. Cu cit il lasati mai mult cu atit va fi mai usor de intins foaia.

Daca am ales sa punem sos besamel, caci nu este obligatoriu in reteta, atunci il preparam astfel: Punem in cratita untul sa se topeasca, adaugam faina si amestecam cit sa se incorporeze si varsam laptele rece amestecind mereu ca sa nu faca cocoloase. Lasam pe foc mic spre mediu sa fiarba amestecind mereu pina cind sosul se leaga si devine o crema. Nu trebuie sa fie foarte tare ci usor lichida. Adaugam sare si nucsoara (optional). Si lasam sa se raceasca.

Curatam cartofii si ii taiem cuburi mici, ii punem la fiert in apa cu putina sare, In acest timp curatam fasolea verde, o spalam si o taiem bucati mici cam cit cuburile de cartofi. Cind cartofii sunt aproape fierti varsam si fasolea si fierbem pina cind intra furculita in ea. Scurgem fasolea si cartofii cind sunt gata si ii lasam la racit

Intindem aluatul intr-o foaie destul de subtire (mai subtire decit lama cutitului, trebuie sa fie usor transparent), dar nu chiar atit de subtire cit este nevoie atunci cind facem paste umplute (tortellini de exemplu). Daca folositi masina de intins pasta nu mergeti pina la ultimul numar ci va opriti cu 1-2 numere mai inainte de ultimul numar. Taiati foaia in bucati ca pentru tava folosita de voi si lasati pe servet de pinza cu putina faina (daca e foarte cald in casa acoperiti cu alt servet).

Opariti foile in apa cu putina sare, adica le introduceti in apa clocotita si imediat cum se ridica la suprafata le si recuperati cu o paleta gaurita sau cu cea speciala pentru prajeli, cu penseta lunga de bucatarie ... si le introduceti in apa rece pentru citeva secunde, apoi le intindeti pe servete de pinza ca sa se usuce. Cine insa prefera lasagna cu foi foarte subtiri poate insa sa nu mai opareasca foaia. Eu am intins cu sucitorul foile, erau foarte subtiri si nu le-am oparit.

In tava puneti putin ulei si sos besamel, apoi o foaie de lasagna, peste ea asezati o parte din cartofii fierti, fasolea verde, besamel, pesto si mozzarella taiata bucati mici, asezam alta foaie si continuam pina cind ajungem la ultima foaie, peste care insa punem numai besamel, pesto, mozzarella si simburi de pin.

Introducem in cuptorul deja incalzit la 190 grade c si lasam sa se coaca 20 minute (daca ati ales sa folositi foile neoparite atunci besamelul trebuie sa fie destul de lichid si timpul de coacere este mai lung decit cele 20 minute clasice). Scoateti din cuptor si lasati cca 5-10 minute sa se raceasca inainte de a taia si servi.

Este un fel de mincare unic, adica felul 1 si 2 impreuna daca serviti portie mare sau un fel 1 daca alegeti o portie mai mica.
Ingredientele principale in Liguria alaturi de pesto sunt cartofii si fasolea verde. Semintele de pin si ele fac parte dintre ingredientele traditionale. Pe vremuri, copiii in joaca culegeau conurile de pin si bunicile scoteau din ele semintele pe care le pastrau pentru a le folosi in diverse retete.

Sosul besamel este un ingredient optional, asa cum este si brinza.

Foaia de lasagna este si ea pregatita diferit in functie de zona si de obiceiurile culinare. In Emilia Romagna, patria lasagnei cu ragu (carne tocata) sau a celor verzi cu spanac foaia se pregateste din faina alba cum e cea pentru prajituri si oua (100 gr faina la 1 ou mare), in sud unde griul dur este cel mai folosit se pregateste foaia doar din faina de griu dur si apa. In Toscana, Lunigiana o regiune spre Liguria, dar si in Liguria se foloseste faina de castane (ca in reteta de Piccage Matte).

Retetele sunt diferite si fiecare familie, sat, zona are reteta proprie.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu caise si lapte de cocos

Prajitura cu caise si lapte de cocos

Prajitura cu caise si lapte de cocos
Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor

Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor

Descopera reteta de dovlecei copti in cuptor cu parmezan si pesmet, o gustare crocanta si delicioasa. Perfecti pentru un...

Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor
Cartofi Noi Umpluti, Pane

Cartofi Noi Umpluti, Pane

Cartofi Noi Umpluti, Pane
Cele mai apreciate rețete
Prajitura rasturnata cu visine si caise
1
Dulciuri

Prajitura rasturnata cu visine si caise

Prajitura rasturnata cu visine si caise
Bors cu loboda rosie, reteta de post
2
Borsuri, supe, ciorbe

Bors cu loboda rosie, reteta de post

Bors cu loboda rosie, reteta de post
Inghetata de trandafiri si banane
3
Dulciuri

Inghetata de trandafiri si banane

Inghetata de trandafiri si banane
Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat
4
Carte de bucate

Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat

Supa de linte turceasca (Mercimek Çorbası) este o reteta traditionala si foarte populara in bucataria turceasca. Este o...

Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat
Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza
5
Carte de bucate

Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza

Reteta delicioasa de dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza, usor de preparat, perfecta pentru o masa sanatoasa si...

Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza
Parteneri
Frappuccino cu frisca si menta
Bucataras.RO

Frappuccino cu frisca si menta

Azi ne racorim cu un frappuccino! Adica un cappuccino in care pus inghetata si frisca si facut cu ajutorul espressorului...

Frappuccino cu frisca si menta
Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Culinar.RO

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti
Gustos.RO

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti

Descopera reteta simpla de gem de cireșe cu putin zahar, fara conservanti. Bucura-te de gustul autentic al cireșelor...

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti