Sarmale in Foi de Vita, Preparate si Servite in Dovleac

Timp pregatire
180 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • Foi de vita-de-vie
  • Pasat – orez
  • Carne dupa caz: porc – vita – oaie – pui
  • Ciolan afumat
  • coaste afumate
  • calbas de porc afumat
  • Cimbru
  • marar - pe fundul dovleacului

Mod de preparare

Se opareste frunza de vita de vie
Se face amestecul de pasat cu orez si carne
Se impacheteaza compozitia in frunza de vita-de-vie

Se spala mararul si cimbrul si se aseaja pe fundul dovleacului – oalei de lut, pe urma se pune slanina, daca nu este facuta pentru cei ce nu mananca porc, pentru a da savoare preparatului si a nu se arde.

Se aseaza sarmalutele si la fiecare doua randuri se aseaza coaste, calbas, ciolan.
Se fierb cu zer de oaie pentru a le fragezi si a avea gustul placut. Pentru a proteja preparatul se face un palanet din frunza de varza cu tarate de grau.

Se introduce in cuptor, unde s-a facut focul cu lemne de esenta tare. Dupa ce s-au consumat lemnele si s-a imprastiat jarul iar cuptorul este incins se introduce dovleacul – oala de lut si se lasa la copt 3-4 ore.

Dupa 3-4 ore se scoate din cuptor cu un stergar de canepa tesut la razboi.
Se serveste cu smantana sau iaurt, pita de casa, ardei iute, coaste, ciolan si calbas, toate afumate.
Se incepe masa cu vestita palinca – adica tuica de prune de pe Somes – cu siguranta cea mai buna tuica – palinca, din Romania.
Se infuleca cu pofta, iar dupa se stinge cu o carafa de vin alb - sec sau demisec, din Transilvania.
Pofta mare!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii
Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor
Pasca Super Fina

Pasca Super Fina

Pasca Super Fina
Cele mai apreciate rețete
Prajitura Fanta
1
Dulciuri

Prajitura Fanta

Prajitura Fanta
Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
2
Aperitive

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Ouale rosii vopsite cu coji de ceapa au la baza o tehnică tradițională de vopsire a ouălor atât simplă, cât și plină...

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Clatite cu dovlecel si branza
3
Aperitive

Clatite cu dovlecel si branza

Clatite cu dovlecel si branza
Cozonac cu carne in foi de varza murata
4
Mancaruri cu carne

Cozonac cu carne in foi de varza murata

Cozonac cu carne in foi de varza murata
Prajitura Tosca - un desert imbietor
5
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Parteneri
Budinca de gris
Bucataras.RO

Budinca de gris

Budinca de gris
11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Culinar.RO

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită. citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola