Placinta-musaca de legume cu lipii

Portii
8
Timp pregatire
120 minute
Timp coacere
30 minute
Complexitate
medie
Placinta-musaca de legume cu lipii

Ingrediente

  • Pentru lipii:
  • 3 lingurițe zahăr
  • 2 lingurițe drojdie uscată
  • 450 de grame făină albă plus extra
  • 2 linguri de iaurt
  • 50 de grame unt topit plus extra
  • 1 linguriță de sare
  • 75 de ml apă călduță
  • 250 de ml apă călduță
  • semințe variate
  • Pentru plăcintă:
  • 1 kg și jumătate de cartofi albi
  • 100 de ml lapte călduț
  • 30 de grame unt
  • 1 galbenus
  • sare
  • piper
  • cepsoara, câteva fire
  • 300 de grame mazăre nouă dulce
  • 1 vanata mare
  • 1 dovlecel mediu
  • 2 cepe verzi medii
  • 2 morcovi noi
  • 800 de grame roșii
  • 1 lingura zahăr
  • 1 leg marar
  • cateva frunze de mentă
  • piper de Cayenne
  • chimen
  • cimbru uscat
  • boia dulce
  • 250 de grame brânză de burduf
  • Busuioc verde, câteva frunze
  • 6 căței de usturoi

Mod de preparare

Ideea acestei mancari mi-a fost inspirată de abundenta de legume de sezon, în special cele pe care le-am folosit în rețetă.
Mi-am dorit o mâncare ușoară, de vară, doar cu legume și am improvizat această musaca fără carne cu aspect de plăcintă englezească și aroma de vară...
Mai întâi, pregătim lipiile indiene amestecând cele 75 de ml apă călduță cu drojdia uscată și zahărul. Se lasă deoparte maiaua cca. 15 minute, până formează spumă deasupra.
Separat, se toarnă făina intr-un castron mai mare, se amestecă cu restul ingredientelor, mai puțin semințele și cu 250 de ml apă călduță.
Se frământă un aluat mai moale, ca de cozonac și se lasă la dospit cca. o oră, până își dublează volumul.
Se preincalzeste cuptorul la 195 de grade Celsius.
Când a dospit, se împarte în 10 bucăți, se mai lasă 15 minute să dospeasca, apoi se întind lipiile cu mâinile unse cu unt topit , se așază într-o tavă mare de cuptor tapetata cu hartie de copt, se mai ung cu unt topit, se presară semințe și se coc în transe cca. 15 minute.

Pentru plăcintă, se toacă mărunt ceapa, morcovii se razuiesc, căteii de usturoi se strivesc, vanata se feliaza, se sareaza , apoi se lasă la scurs 30 de minute. Dovlecelul se feliaza în sferturi, se sareaza și se lasă la scurs.
Roșiile se cresteaza la capete și se introduc câteva secunde în apă clocotita, apoi se decojesc.
Se încinge o tigaie mai mare cu ulei, se caleste ceapa 5 minute, apoi morcovii, la fel, se adaugă dovlecelul, jumătate din cantitatea de marar si usturoi, menta, condimentele (nu și busuiocul sau zahărul).
Se adauga puțină apă, se fierbe totul 15 minute cu capac, apoi se adaugă mazarea, încă puțină apă, se mai fierbe compoziția 5 minute.
Separat, roșiile decojite se amestecă cu restul de usturoi, busuiocul, zahărul, sare, piper după gust, se pasează, apoi sosul rezultat se fierbe 20 de minute până scade și se îngroașă.
Sosul de roșii se amestecă cu tocănița de dovlecel și mazăre. Se mai adaugă sare, dacă e cazul.
Vinetele se calesc în puțin ulei cca. 3 minute pe fiecare parte, până se înmoaie. Se scot pe hârtie absorbantă.
Cartofii se curăță de coajă, se fierb în apă sărată 20 de minute.
Se pasează și se amestecă cu lapte, unt , sare, piper, cepsoara, branza de burduf, un galbenus.
Se pregătește o tavă încăpătoare, se unge cu unt, se așază un strat de tocăniță de dovlecel cu mazăre și sos de roșii, apoi vinetele prajite, iarasi un strat de tocăniță si la final, piureul.
Se coace plăcinta 30 de minute, la 190 de grade Celsius, apoi încă 15 minute la 230 de grade Celsius.
Se servește cu multă poftă și cu lipii!
E o rețetă proprie, necesită mai mult timp pentru preparare, dar chiar merită, e o mâncare foarte gustoasă!


 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii
Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor
Pasca Super Fina

Pasca Super Fina

Pasca Super Fina
Cele mai apreciate rețete
Prajitura Fanta
1
Dulciuri

Prajitura Fanta

Prajitura Fanta
Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
2
Aperitive

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Ouale rosii vopsite cu coji de ceapa au la baza o tehnică tradițională de vopsire a ouălor atât simplă, cât și plină...

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Cozonac cu carne in foi de varza murata
3
Mancaruri cu carne

Cozonac cu carne in foi de varza murata

Cozonac cu carne in foi de varza murata
Prajitura Tosca - un desert imbietor
4
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Prajitura cu cafea si crema mascarpone
5
Dulciuri

Prajitura cu cafea si crema mascarpone

Prajitura cu cafea si crema mascarpone
Parteneri
Pulpe de pui picante cu bere si stafide
Bucataras.RO

Pulpe de pui picante cu bere si stafide

Bunatati pentru  Craciun  Traiasca berea !!! Am mai redus din rezerva federala de bere, totusi mai este!!!! Cu...

Pulpe de pui picante cu bere si stafide
11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Culinar.RO

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită. citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola