Vitel in sos de cascaval si masline

Complexitate
redusa
Vitel in sos de cascaval si masline

Ingrediente

  • Pentru vitel in sos de cascaval si masline:
  • -1 kg carna manzat
  • -2 cepe
  • -5-6 catei de usturoi
  • -1 lingura unt(2 linguri ulei)
  • -1 lingurita sare
  • -piper
  • -boia
  • -1 canuta de bulion(250 ml)
  • -2 linguri amidon(faina)
  • -2 ardei grasi,colorati diferit,taiati cubulete
  • -100 g masline
  • -100 ml vin alb ,sec
  • -50 g cascaval ras
  • -1-2 linguri telemea rasa
  • -zeama de lamaie(optional)
  • -1 lingurita zahar
  • -200 ml smantana
  • Pentru marinata:
  • -1 pahar otet de vin
  • -3 linguri vin alb sec
  • -2-3 frunze dafin
  • -10 boabe de piper
  • -15-20 boabe de ienupar
  • -sare
  • -slanina

Mod de preparare

Cu o zi inainte de a pregati mancarea se curata carnea de pielite si grasime,se spela,se lasa la zvantat si se taie fasii mai groase care se impaneaza cu slanina.
Se pune la marinat intr-un amestec format din otetul de vin care se da in clocot,la care se adauga celelalta ingrediente,omogenizand si se toarna amestecul fierbinte peste carne.
Dupa racire,se da la frigider.
A doua zi se taie carnea in bucati mai mici,iar ceapa si usturoiul se toaca marunt.
In untul incins se caleste ceapa si usturoiul,apoi se adauga carnea si
se prajeste,amestecand mereu.
Se lasa sa fiarba,la foc mic,pana scade tot lichidul.
Se condimenteaza cu sare(mai putina pentru ca maslinele si telemeaua sunt sarate),boia, piper si se omogenizeaza.
Tot acum se adauga si 1 lingurita de zahar si se lasa sa mai fiarba foarte putin,amestecand,cat sa se caramelizeze zaharul.
Se pune vinul,bulionul si putina apa, daca este nevoie,functie de cat sos doriti sa aveti.
Se lasa la fiert,la foc mic.
Intre timp se dau maslinele intr-un clocot (cu apa) si se lasa la scurs.
Se dizolva amidonul in smantana.
Cand carnea este aproape fiarta,se adauga ardeii taiati bucatele si se mai lasa pe foc mic ,sa fiarba
Cand carnea este facuta se pun maslinele se incorporeaza telemeaua sfaramata,cascavalul ras, amidonul dizolvat in smantana si se mai lasa cateva minute,la foc mic,amestecand continuu,pana se leaga sosul.
Se potriveste de sare si piper,daca mai este nevoie.
Se serveste cald cu garnitura de cartofi(nature,piure) sau alta garnitura preferata.
Cei ce doresc pot servi sosul cu putina zeama de lamiae, pe deasupra.

Eu l-am servit cu piure de cartofi cu usturoi si lamaie.

Combinatia de arome,desi par in contradictie, se impletesc perfect,se completeaza si astfel am avut un fel doi,pe placul nostru.
Reteta de piure de cartofi cu usturoi si lamaie o gasiti pe forum(acum),apoi in cartea de bucate.
Va doresc POFTA BUNA !

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Batoane pane de mozzarella - crocante si delicioase

Batoane pane de mozzarella - crocante si delicioase

Reteta simpla si delicioasa de batoane de mozzarella pane, crocante la exterior si cu branza topita la interior. Ingrediente,...

Batoane pane de mozzarella - crocante si delicioase
Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata

Tarta cu prune si zmeura este un desert delicios, cu aluat fraged si umplutura aromata de fructe. O reteta simpla, perfecta...

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata
Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza

Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza

Reteta delicioasa de dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza, usor de preparat, perfecta pentru o masa sanatoasa si...

Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza
Cele mai apreciate rețete
Salata asortata de iarna - o muratura delicioasa
1
Conserve, muraturi

Salata asortata de iarna - o muratura delicioasa

Salata asortata de iarna este o muratura pe care o pregatesc in fiecare an, deoarece se insoteste foarte bine cu fripturi,...

Salata asortata de iarna - o muratura delicioasa
Prajitura cu Urda si Bezea
3
Dulciuri

Prajitura cu Urda si Bezea

Prajitura cu Urda si Bezea
Gogosari si conopida la otet - insoteste minunat preparate calde si reci
4
Conserve, muraturi

Gogosari si conopida la otet - insoteste minunat preparate calde si reci

Gogoșarii și conopida la oțet sunt apreciati pentru gustul lor bogat si acrisor, care poate fi savurat atat ca o gustare...

Gogosari si conopida la otet - insoteste minunat preparate calde si reci
Parteneri
Placinta quatro formaggi
Culinar.RO

Placinta quatro formaggi

Am facut Pizza quatro formaggi dar aceasta placinta, are un gust senzational.

Placinta quatro formaggi
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia