Tortulet de Iarna

Complexitate
redusa
Tortulet de Iarna

Ingrediente

  • Blat:
  • 4 oua
  • 1 praf de sare
  • 1 pahar de zahar (din acela mic de mustar)
  • 1/2 pahar de ulei
  • 1/2 pahar de apa
  • 1 zahar vanilat
  • coaja de lamaie si portocala
  • 8 g de praf de copt
  • 110 g de epifin (maizena)
  • 150 g de faina
  • Crema:
  • 4 linguri de lapte praf
  • 4 linguri de zahar
  • 1 lingurita de cafea de pasta de vanilie
  • 2-3 linguri de faina
  • 350 ml de apa
  • 100 g de unt
  • 3 linguri de cacao
  • Jeleu:
  • Jeleu de capsuni
  • Glazura:
  • 250 g de frisca lichida
  • 250 g de ciocolata de menaj
  • 35 g de unt

Mod de preparare

Batem spuma ouale cu praful de sare si zaharul, continuam sa batem cu mixerul si adaugam uleiul si apa, zahrul vanilat si coaja de portocala si lamaie. Separat faina, epifin-ul si praful de copt se amesteca intr-un bol. Adaugam peste oua si incorporam usor cu o spatula.

Coacem intr-o forma de tort garnisita cu hartie de copt timp de 50 de min la 175 grade C (sau in functie de cuptorul folosit, pana cand se poate face proba cu scobitoarea).

Il lasam sa se racoreasca pe un grilaj si il taiam in 3 cu ajutorul unui cutit de paine.

Pregatim intre timp crema: laptele praf il amestecam cu zaharul, pasta de vanilie si faina, adaugam apa si asezam pe foc amestecand continuu pana cand crema devine consistenta. Lasam sa se racoreasca. Batem untul la temperatura camerei impreuna cu crema, adaugam cacaua si dam la frigider cam 1 ora.

Jeleul pe care l-am folosit eu era calup, l-am folosit conform instructiunilor de pe cutie. Cand a devenit ca un sirop am varsat din el peste blat. Si am lasat putin sa patrunda in biscuite dupa care am asezat crema. Am dat tortul la frigider cam 2 ore.

Frisca lichida o incalzim pe foc, rupem bucatele ciocolata o asezam intr-un vas si varsam frisca calda peste, batem cu ajutorul unui mixer plonjor, cand ciocolata este topita adaugam untul si continuam sa batem cu mixerul.

Dam glasura putin la rece pana incepe sa de intareasca putin. Varsam peste tort pe care il vom da din nou la rece.

Decoram dupa placere.

Pofta buna!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii
Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor
Pasca Super Fina

Pasca Super Fina

Pasca Super Fina
Cele mai apreciate rețete
Prajitura Fanta
1
Dulciuri

Prajitura Fanta

Prajitura Fanta
Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
2
Aperitive

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Ouale rosii vopsite cu coji de ceapa au la baza o tehnică tradițională de vopsire a ouălor atât simplă, cât și plină...

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Cozonac cu carne in foi de varza murata
3
Mancaruri cu carne

Cozonac cu carne in foi de varza murata

Cozonac cu carne in foi de varza murata
Prajitura Tosca - un desert imbietor
4
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Prajitura cu cafea si crema mascarpone
5
Dulciuri

Prajitura cu cafea si crema mascarpone

Prajitura cu cafea si crema mascarpone
Parteneri
Reteta de mancare de ardei copti, cu smantana
Bucataras.RO

Reteta de mancare de ardei copti, cu smantana

Nu imi place sa coc ardei, dar mancarea cu ardei copti imi place la nebunie! Pentru Reteta de mancare de ardei copti,...

Reteta de mancare de ardei copti, cu smantana
11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Culinar.RO

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită. citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola