Tort cu crema de vanilie si piure de fructe de padure

Portii
6
Timp pregatire
60 minute
Timp coacere
60 minute
Complexitate
medie
Tort cu crema de vanilie si piure de fructe de padure

Ingrediente

  • Pentru blat:
  • 3 oua
  • 6 linguri zahar
  • 1 plic zahar vanilat
  • 6 linguri faina
  • 1 lingurita praf de copt
  • 3 linguri ulei
  • 3 linguri lapte
  • Pentru bezea:
  • 3 albusuri
  • un praf de sare
  • 150 g zahar
  • 150 g nuca macinata
  • esenta de rom
  • Pentru Crema:
  • 3 galbenusuri
  • 4 linguri zahar
  • 3 linguri amidon de porumb
  • 400 ml lapte
  • esenta de vanilie
  • 2 plicuri zahar vanilat
  • 300 ml frisca batuta (eu am folosit Hulala)
  • Pentru piureul de fructe de padure:
  • 250 g fructe de padure
  • 5 linguri de zahar
  • 3 linguri sirop din cirese negre
  • 3 lingurite amidon de porumb
  • 3 linguri apa
  • un praf de sare
  • esenta de rom
  • esenta de vanilie

Mod de preparare

Pentru blat:
Separam ouale, albusurile le batem spuma cu putina sare, adaugam si zaharul cu laptele, si zaharul vanilat, continuam sa mixam pana se topeste tot zaharul. Adaugam si galbenusurile unul cate unul, pana le incorporam bine in aluat, apoi uleiul si aromele, iar la sfarsit, faina amestecata cu praful de copt.
Compozitia rezultata o turnam intr-o tava dreptunghiulara, tapetata cu hartie de copt si o dam la cuptorul preincalzit pentru cca. 25 minute.

Pentru bezea:
Albusurile le mixam bine cu putina sare, pe urma adaugam zaharul si mixam pana obtinem o pasta lucioasa. Punem si nuca macinata impreuna cu putina esenta de rom si continuam sa mixam pana omogenizam bine totul.
Turnam bezeaua intr-o tava de aceeasi marime ca cea de blat, tapetata cu hartie de copt si o dam la cuptor pentru 20-25 minute.
Bezeaua si blatul nu le coacem impreuna!!!

Cand am terminat de copt cele 2 balturi, le lasam sa se raceasca complet.

Pentru crema:
Cu un tel, amestecam galbenusurile cu zaharul, adaugam si amidonul si pe urma laptele putin cate putin pentru a evita cocoloasele.
Transferam totul pe foc, amestecand continuu, adaugam si vanilia si lasam sa fiarba pana se ingroasa, ca o budinca. La sfarsit adaugam zaharul vanilat si dam deoparte, amestecand din cand in cand, pana se raceste complet.
Cand crema s-a racit, o amestecam cu frisca batuta pana la omogenizare.

Pentru Piureul de fructe:
Fructele de padure le punem intr-un blender si le blendam pana obtinem un piure pe care il turnam intr-un ibric impreuna cu zaharul si siropul. Separat, amestecam amidonul cu apa, apoi luam cateva linguri din piureul fierbinte de pe foc, amestecam si turnam totul peste piureul din ibric, mai lasam cateva minute pana ce piureul s-a ingrosat, il dam deoaparte si il lasam sa se racoreasca.

Pentru asamblare:
Blaturile le taiem de-a lungul fiecare, apoi intr-o farfurie dreptunghiulara, sau o tava, punem o jumatate de blat, ungem cu jumatate din piureul de fructe, jumatate din bezea, crema de vanilie, cealalta jumatate de blat, restul de piure de fructe, cealalata jumatate de bezea si invelim totul int-un strat generos de crema. Ornam tortul dupa imaginatie...eu am mai pastrat putin piure de fructe si am colorat putin crema de vanilie, am pus si cateva fructe de padure.

Este un tort lejer, nu foarte dulce care face senzatie la orice masa festiva!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii
Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor
Pasca Super Fina

Pasca Super Fina

Pasca Super Fina
Cele mai apreciate rețete
Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
1
Aperitive

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Ouale rosii vopsite cu coji de ceapa au la baza o tehnică tradițională de vopsire a ouălor atât simplă, cât și plină...

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Prajitura Fanta
2
Dulciuri

Prajitura Fanta

Prajitura Fanta
Clatite cu dovlecel si branza
3
Aperitive

Clatite cu dovlecel si branza

Clatite cu dovlecel si branza
Cozonac cu carne in foi de varza murata
4
Mancaruri cu carne

Cozonac cu carne in foi de varza murata

Cozonac cu carne in foi de varza murata
Prajitura Tosca - un desert imbietor
5
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Parteneri
Tort cu crema de mascarpone, zmeura si ciocolata
Bucataras.RO

Tort cu crema de mascarpone, zmeura si ciocolata

   Acest tort l-am facut cu mare dragoste pentru tatal meu, pe care il cheama Constantin. Am cautat sa fie un tort...

Tort cu crema de mascarpone, zmeura si ciocolata
11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Culinar.RO

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită. citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola