Tort amandina

Portii
12
Timp pregatire
100 minute
Timp coacere
35 minute
Complexitate
medie
Tort amandina

Ingrediente

  • Pentru blat
  • 7 oua
  • 7 linguri zahar
  • 7 linguri faina
  • 3 linguri cacao
  • 30 ml apa
  • 30 ml ulei
  • 1 varf cutit sare
  • 1 plic praf de copt
  • 1 fiola esenta de rom
  • Pentru crema
  • 450 g unt
  • 240 g zahar
  • 4 linguri cacao
  • 4 galbenusuri
  • Pentru sirop
  • 200 g zahar
  • 200 ml apa
  • 1 fiola esenta de rom
  • Pentru glazura
  • 200 g ciocolata cu lapte
  • 30 ml frisca lichida
  • 40 g unt

Mod de preparare

Blatul
Separam albusurile de galbenusuri.
Mixam albusurile cu sarea, pana obtinem o spuma.
Adaugam, lingura cu lingura, zaharul si mixam pana la dizolvarea completa a acestuia.

Separat, frecam (folosind telul) galbenusurile cu uleiul si apoi adaugam apa.
Amestecam. Adaugam peste albusuri si amestecam. Adaugam cacaua cernuta si amestecam.
Amestecam faina cu praful de copt, cernem acest amestec si il incorporam in amestecul de mai sus.
Amestecam cu spatula (lingura), de jos in sus.
Turnam aceasta compizitie intr-o forma rotunda de tort, cu diametrul de 20 cm, tapetata cu hartie de copt.
Nivelam.
Preincalzim cuptorul.
Dam la cuptor, la foc mic, pentru 30-35 min.
Pentru a verifica daca blatul este bine copt, facem testul scobitorii.
Scoatem forma din cuptor si lasam blatul sa se raceasca bine.

Siropul
Caramelizam zaharul pana cand acesta capata culoarea chihlimbarului.
Stingem cu apa rece si lasam la fiert, la foc mic, 10 min.

Oprim focul si adaugam esenta de rom. Amestecam.

Crema
Mixam untul cu zaharul pana zaharul este complet dizolvat.
Batem galbenusurile, folosind o furculita, pe baia de aburi circa 3-4 min. Lasam sa se raceasca si adaugam peste unt.

Pastram 2-3 linguri de crema pe care le folosim pentru ornat.
Adaugam cacao si esenta de rom si mixam pana obtinem o crema pufoasa.

Asamblare
Taiem blatul in 3 bucati pe orizontala.
Pe un platou, asezam prima felie pe care o insiropam, iar apoi adaugam 4-5 linguri crema. Nivelam.
Deasupra asezam cea de-a doua felie pe care o insiropam si intindem 4-5 linguri crema. Nivelam.
Asezam ultima felie si la fel ca si pe celelalte, o insiropam. Imbracam tortul intr-un strat subtire de crema.
Dam tortul la rece pentru cel putin 30 min. Cat timp tortul este la rece, ne ocupam de glazura.
Punem ciocolata rupta bucati, frisca si untul intr-o craticioara pe care o punem pe baia de aburi.
Lasam pana cand ciocolata este complet topita.
Omogenizam si apoi tragem de pe foc si lasam sa se racoreasca.
Cand este usor calduta, turnam glazura pe fata tortului.
Dam la rece sa se intareasca.
Ornam cu crema oprita si cu fructe (eu am ales coacaze si coarne).
Dam la frigider pentru cateva ore si apoi putem felia.
Pofta buna!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Altfel de Cozonac cu Nuca

Altfel de Cozonac cu Nuca

Altfel de Cozonac cu Nuca
Pasca traditionala

Pasca traditionala

Pasca traditionala
Drob de miel

Drob de miel

Drob de miel
Cele mai apreciate rețete
Amandine III
1
Dulciuri

Amandine III

Amandine III
Prajitura Tosca - un desert imbietor
2
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Prajitura Mona
3
Dulciuri

Prajitura Mona

Prajitura Mona
Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
4
Dulciuri

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor

Savarinele cu frisca sunt o delicioasa imbinare intre textura pufoasa și ușor umeda a savarinei, imbibata cu deliciosul...

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
Parteneri
Tort cu crema de castane si crema de ciocolata alba
Bucataras.RO

Tort cu crema de castane si crema de ciocolata alba

Nu mai facusem de mult un tort si am zis ca ar fi momentul. M-am tot gandit cu ce sa-l umplu si m-am oprit la aceste doua...

Tort cu crema de castane si crema de ciocolata alba
Oua vopsite in foi de ceapa
Culinar.RO

Oua vopsite in foi de ceapa

Este pentru prima data cand vopsesc oua in foi de ceapa si pot sa spun ca au iesit foarte frumoase.

Oua vopsite in foi de ceapa
Drob de miel in foietaj
Gustos.RO

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Drob de miel in foietaj
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!! citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola