Sacher (Tort de Ciocolata)

Timp pregatire
60 minute
Complexitate
redusa
Sacher (Tort de Ciocolata)

Ingrediente

  • Blat:
  • 1/2 ceasca de unt moale (la temperatura camerei)
  • 1/2 ceasca de zahar
  • 100 g ciocolata neagra
  • 5 oua
  • coaja rasa de la 1 lamiie
  • 3 linguri cu faina
  • Umplutura:
  • 400 g dulceata (gem) de caise
  • Glazura:
  • 100 g ciocolata neagra
  • 100 g unt
  • 15 g ulei (eu am folosit de porumb)

Mod de preparare

Am batut spuma cele 5 albusuri cu mixerul.

Separat am frecat (tot cu mixerul) untul moale si zaharul pina a devenit o spuma alba.

In acest timp pe foc la bain marie am pus la topit 100 gr ciocolata amara. Cind s-a topit am lasat-o sa se raceasca putin si am turnat-o peste untul frecat cu zaharul.

Am amestecat din nou cu mixerul si am adaugat galbenusurile pe rind.

Apoi albusurile spuma amestecind de sus in jos cu grija si la sfirsit de tot cele 3 linguri de faina trecute prin strecuratoare ca sa nu faca cocoloase.

Forma de tort cea detasabila am uns-o cu unt si apoi cu faina si am turnat compozitia. Cuptorul era deja incalzit la foc mediu (in reteta scria 165 grade celsius) si am pus la copt pt 40 minute.

Blatul racit se taie in doua si se unge cu 3/4 din gemul de caise. Se aseaza celalalt blat peste si se unge deasupra cu restul de gem.

Peste se toarna glazura: ciocolata amara se topeste la bain marie cu untul, cind e lichida jumatate se pune separat intr-un alt vas si se lasa la racit in timp ce cealalta jumatate se lasa in continuare in apa la 45 grade, cind prima jumatate s-a racit de tot se amesteca intre ele si se adauga uleiul care ii va da stralucire - asta a fost "secretul" lui Salvatore de Riso el insa a folosit ulei de floarea soarelui. Asta daca vreti sa aveti o glazura lucioasa si care sa ramina moale. Daca nu, turnati numai ciocolata topita la bain marie peste tortul uns cu gemul de caise si cind se va raci glazura va fii mai "dura/casanta".

Eu am ornat tortul cu capsuni in ideea sa ii dea un aer de primavara. In reteta tradusa de la televiziunea austriaca (careia eu i-am schimbat doar cantitatile ca sa o fac pe masura exigentelor noastre) zice ca trebuie sa scrii "Sacher" deasupra lui cu ciocolata topita.
Sacher tort - reteta pe care am gasit-o pe net tradusa de la televiziunea austriaca si am combinat-o cu glazura pe care am vazut cum a preparat-o un cofetar italian (Salvatore di Riso) intr-o Simbata din luna Ianuarie la emisiunea Prova del Cuoco (rai1).

Se consuma cu sau fara frisca langa.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii
Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor
Pasca Super Fina

Pasca Super Fina

Pasca Super Fina
Cele mai apreciate rețete
Prajitura Fanta
1
Dulciuri

Prajitura Fanta

Prajitura Fanta
Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
2
Aperitive

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Ouale rosii vopsite cu coji de ceapa au la baza o tehnică tradițională de vopsire a ouălor atât simplă, cât și plină...

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Clatite cu dovlecel si branza
3
Aperitive

Clatite cu dovlecel si branza

Clatite cu dovlecel si branza
Cozonac cu carne in foi de varza murata
4
Mancaruri cu carne

Cozonac cu carne in foi de varza murata

Cozonac cu carne in foi de varza murata
Prajitura Tosca - un desert imbietor
5
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Parteneri
Budinca de gris
Bucataras.RO

Budinca de gris

Budinca de gris
11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Culinar.RO

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită. citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola