Prajitura cu Jeleu din Dovleac

Timp pregatire
90 minute
Complexitate
redusa
Prajitura cu Jeleu din Dovleac

Ingrediente

  • Blat:
  • 5 oua
  • un praf de sare
  • 5 linguri de zahar
  • 5 linguri de faina
  • 50 ml ulei
  • o lingurita de coaja rasa de lamaie
  • 200 g miez de nuca maruntit
  • Umplutura:
  • 200 g urda
  • 200 g smantana
  • 100 g zahar pudra
  • 200 ml frisca lichida
  • un pliculet de gelataina (10 g)
  • o mana de cubulete de dovleac fierte in sirop si apoi scurse bine de suc
  • jeleul;
  • cam jumatate de dovleac placintar (de cca 1 kg) curat de coaja si seminte si taiat cubulete mici
  • o cana de zahar
  • 200 ml vin alb
  • un praf de scortisoara
  • un plic de Jelle-tort
  • transparent

Mod de preparare

1. Se prepara blatul, mixand bine albusurile cu un praf de sare, apoi cu zaharul turnat treptat. Galbenusurile se freaca un pic cu uleiul, apoi se incorporeaza in albusul batut tare. Se adauga si coaja rasa si faina turnata in ploaie.

Se toarna compozitia in tava in care am pus hartie pentru copt, se presara miezul de nuca deasupra si se da la copt in cuptorul preincalzit, cca. 20 minute. Se desprinde aluatul de hartie si se taie in doua bucati egale.

2. Se mixeaza urda cu 2 linguri de smantana la inceput, pana se obtine o crema fina, apoi adaugam toata smantana si frisca lichida pe care am mixat-o inainte cu zaharul pudra. Se amesteca bine totul apoi incorporam gelatina hidratata in 100 ml apa rece si apoi topita la bain marin (nu fiarta!).

3. Se fierbe zaharul cu vinul si scortisoara pana se obtine un sirop usor legat (se fierbe cca. 5 minute, de la primul clocot), apoi se adauga cubuletele de dovleac si se fierb cca 10 minute, de la primul clocot, la foc domol. Se da la o parte de pe foc si se strecoara cubuletele de dovlec de sirop, apoi se impart in doua parti egale.

4. Se aseaza intr-o tavita mai mica prima jumatate de blat apoi se intinde pe ea, in strat uniform, jumatate din crema pentru umplutura, se presara deasupra, pe toata suprafata, o parte din cubuletele de dovleac scurse de suc, se vine cu cealalta jumatate de blat deasupra. Se preseaza usor, apoi se intinde restul de crema ramasa si se da la rece, cca 30 de minute.
Se scoate de la frigider, se presara deasupra cremei intarite deja, cubuletele de dovleac ramase apoi turnam jeleul fierbinte preparat din siropul ramas si pliculetul de Jelle - tort, preparat conform instructiunilor de pe plic.

Se da la rece cel putin 2 ore, dar ideal ar fi sa stea peste noapte la rece, inainte de a o taia in romburi sau patrate.

Pofta buna!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii
Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor
Pasca Super Fina

Pasca Super Fina

Pasca Super Fina
Cele mai apreciate rețete
Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
1
Aperitive

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Ouale rosii vopsite cu coji de ceapa au la baza o tehnică tradițională de vopsire a ouălor atât simplă, cât și plină...

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Clatite cu dovlecel si branza
2
Aperitive

Clatite cu dovlecel si branza

Clatite cu dovlecel si branza
Cozonac cu carne in foi de varza murata
3
Mancaruri cu carne

Cozonac cu carne in foi de varza murata

Cozonac cu carne in foi de varza murata
Prajitura Tosca - un desert imbietor
4
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Prajitura cu cafea si crema mascarpone
5
Dulciuri

Prajitura cu cafea si crema mascarpone

Prajitura cu cafea si crema mascarpone
Parteneri
Briose aperitiv cu alune, bacon, branza albastra si dulceata de rubarba
Bucataras.RO

Briose aperitiv cu alune, bacon, branza albastra si dulceata de rubarba

O reteta ce mi-a rămas pe retina, de pe@Leckerschmecker. Bineînțeles că am adus câteva adăugiri a la...

Briose aperitiv cu alune, bacon, branza albastra si dulceata de rubarba
11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Culinar.RO

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită. citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola