Prajitura Armeneasca cu Nucsoara si Nuci

Timp pregatire
50 minute
Complexitate
redusa
Prajitura Armeneasca cu Nucsoara si Nuci

Ingrediente

  • Pentru o tava cu diametrul de 20cm:
  • 110 gr zahar
  • 220 gr faina de prajituri
  • 112 gr unt
  • 1 lingurita rasa cu praf de copt
  • 1 ou
  • 1 lingurita de nucsoara macinata
  • 175 ml lapte
  • 1 lingurita de bicarbonat (nu praf de copt)
  • vreo 20 de nuci (miezul)

Mod de preparare

Amestecati zaharul (* care daca este alb normal prajitura iese mai deschisa la culoare si daca folositi zahar brun va iesi mai colorata) cu faina, praful de copt si apoi cu untul, aluatul trebuie sa fie ca pentru crumble, sfaramicios.

Impartiti aluatul in doua parti egale, o jumatate o puneti in tava unsa cu unt si tapetata cu pesmet, faina sau hirtie de copt si apasati ca sa formati un blat compact.

Peste a doua jumatate de aluat sfaramicios varsati oul (** pe care in varianta vegetariana il puteti inlocui cu iaurt), laptele in care ati dizolvat bicarbonatul si adaugati nucsoara (*** eu am pus numai jumatate de lingurita, deci cantitatea o alegeti dupa gustul vostru), amestecati cu mixerul sau cu telul in forma de para. Nu trebuie sa obtineti un aluat foarte fin, mai ramin cocoloase din aluatul sfarimicios.

Varsati acest aluat care este foarte moale, lichid, putin mai gros decit aluatul de clatite.

Peste, adaugati miezul de nuca ori taiat in bucati mai mari ori pur si simplu ornati cu jumatati de nuca circular.

Introduceti tava in cuptorul deja incalzit la 170-180 °c si coaceti 30-35 min sau cit este nevoie, faceti proba cu scobitoarea care trebuie sa iasa curata si uscata. Eu am copt mai mult, cca 40 min

Lasati sa se raceasca inainte de a taia si servi prajitura.
Cunoscuta pe net mai ales in paginile de limba engleza (americane si australiene) ca si prajitura armeneasca cu nucsoara (armenian nutmeg cake) dupa care am scotocit cit am putut inclusiv cu cautare tradusa de google in limba armeana pe google. Tind sa cred ca este o prajitura din diaspora armeana. Originea este mai putin importanta, gustul insa este de nota 10.

Chiar daca se coace "dintr-o singura miscare" are de fapt doua straturi: unul la baza crocant ca blatul de la cheesecake si unul moale si pufos ca un pound cake desi ingredientele nu-s aceleasi. Ar mai exista si un al treilea strat - cel de nuci de la suprafata.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Altfel de Cozonac cu Nuca

Altfel de Cozonac cu Nuca

Altfel de Cozonac cu Nuca
Pasca traditionala

Pasca traditionala

Pasca traditionala
Drob de miel

Drob de miel

Drob de miel
Cele mai apreciate rețete
Amandine III
1
Dulciuri

Amandine III

Amandine III
Prajitura Tosca - un desert imbietor
2
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Prajitura Mona
3
Dulciuri

Prajitura Mona

Prajitura Mona
Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
4
Dulciuri

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor

Savarinele cu frisca sunt o delicioasa imbinare intre textura pufoasa și ușor umeda a savarinei, imbibata cu deliciosul...

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
Rulada de Biscuiti (de Post)
5
Dulciuri

Rulada de Biscuiti (de Post)

Rulada de Biscuiti (de Post)
Parteneri
Desert cornulete fragede, cu gem de visine si caise
Bucataras.RO

Desert cornulete fragede, cu gem de visine si caise

Stiţi cum este când ai vrea ceva bun, dar, în acelaşi timp, nu prea ai chef să te complici? Cam aşa a fost...

Desert cornulete fragede, cu gem de visine si caise
Oua vopsite in foi de ceapa
Culinar.RO

Oua vopsite in foi de ceapa

Este pentru prima data cand vopsesc oua in foi de ceapa si pot sa spun ca au iesit foarte frumoase.

Oua vopsite in foi de ceapa
Drob de miel in foietaj
Gustos.RO

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Drob de miel in foietaj
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!! citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola