Briosa cu Nuca

Complexitate
redusa
Briosa cu Nuca

Ingrediente

  • Aluat :
  • 250 ml lapte
  • 2 galbenusuri de oua
  • 450 g faina
  • 50 g nuca macinata
  • 3 linguri zahar
  • 1 praf sare si coaja rasa de la 1 lamaie
  • 25 g drojdie proaspata
  • 2-3 plicuri zahar vanilat
  • Pentru a unge aluatul avem nevoie de :
  • 1 ou
  • 2 linguri lapte
  • Pentru a insiropa briosa dupa coacere folosim :
  • 400 ml lapte
  • 1 esenta rom
  • 6 linguri zahar

Mod de preparare

Sa trecem acum la fapte.

Punem intr-un vas faina. Cei 250 ml lapte il incalzim un pic si dizolvam in el 25 g drojdie, 3 linguri zahar si zaharul vanilat. Adaugam aceasta maia la faina, adaugam si cele 2 galbenusuri de oua, 50 g nuca macinata si coaja de la lamaia rasa si framantam bine aluatul (daca avem aparat de framantat punem toate ingredientele in el si lasam sa il framante timp de 15-20 minute).

Dupa ce am terminat de framantat (de obicei framant aceste aluaturi pana apar primele besici de aer in aluat si nu se mai lipeste de mana) lasam la dospit pana isi dubleaza volumul aluatul.
Aluatul dospit il rasturnam pe masa si il lucram un pic (il framantam usor, fin) apoi ungem cu un pic de ulei masa sau lemnul de lucru si din aluat facem un baston lung de aproximativ 40-50 cm pe care il vom taia in in bucati egale cam 30-35 bucati (eu am taiat aluatul in bucati mai mici si am obtinut mai multe ).

Acestor bucati de aluat le-am dat forma rotunda si pe hartie cerata intr-o tava mai mare am aranjat bilele de aluat sub forma unui ciorchine de strugure (din una sau doua bile puteti forma si frunze pentru ciorchine).

Am batut cu furculita 1 ou cu 2 linguri de lapte si cu acest amestec am uns briosa. Dupa ce a fost unsa o lasam pentru 15 minute la odihna. In acest timp pornim cuptorul sa fie bine incalzit. Se pune tava cu briosa astfel pregatita la cuptor si se coace primele 10 minute la foc mare apoi se continua la foc mic coacerea, pana briosa devine aurie. Pentru cei care au cuptor electric, aceasta briosa se coace in cuptorul preincalzit initial la 190 grade timp de 20-25 minute (se poate coace si in masina de facut paine).

Inainte cu cateva minute de a scoate briosa pregatim laptele cu care il vom insiropa in urmatorul fel: punem cei 400 ml lapte sa dea in clocot, adaugam zaharul si il lasam sa se topeasca (fiecare pune zahar dupa cat de dulce vrea sa fie siropul) si apoi adaugam esenta de rom.

Scoatem briosa din cuptor si asa fierbinte o insiropam cu siropul de mai sus apoi il punem inapoi in cuptor pentru 5 minute. Se scoate strugurele copt, se acopera cu un prosop, peste punem o folie (sau punga) si lasam pana briosa se raceste.

Se poate renunta la insiropat. Briosa se mai poate pudra cu zahar praf daca doriti.

Pofta Buna!


 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii
Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor
Pasca Super Fina

Pasca Super Fina

Pasca Super Fina
Cele mai apreciate rețete
Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
1
Aperitive

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Ouale rosii vopsite cu coji de ceapa au la baza o tehnică tradițională de vopsire a ouălor atât simplă, cât și plină...

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Clatite cu dovlecel si branza
2
Aperitive

Clatite cu dovlecel si branza

Clatite cu dovlecel si branza
Cozonac cu carne in foi de varza murata
3
Mancaruri cu carne

Cozonac cu carne in foi de varza murata

Cozonac cu carne in foi de varza murata
Prajitura cu cafea si crema mascarpone
4
Dulciuri

Prajitura cu cafea si crema mascarpone

Prajitura cu cafea si crema mascarpone
Prajitura Tosca - un desert imbietor
5
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Parteneri
Focaccia cu anghinare, sparanghel, rosii, masline si branza
Bucataras.RO

Focaccia cu anghinare, sparanghel, rosii, masline si branza

Ei o nouă lună, o nouă provocare. Draga de @GinaBradea, m-a surprins din nou plăcut. M-a invitat să particip la o ...

Focaccia cu anghinare, sparanghel, rosii, masline si branza
11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Culinar.RO

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită. citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola