Placinta Ligura Pentru Paste

Complexitate
redusa
Placinta Ligura Pentru Paste

Ingrediente

  • Pentru foi:
  • - 500 g de faina
  • - 250 g apa
  • - 3 g de sare
  • - 30 g ulei
  • Pentru umplutura:
  • - 1 kg de frunze de sfecla (bietole) sau spanac
  • - 1 catel de usturoi sau 1/2 cepa (eu o prefer fara ceapa)
  • - maghiran proaspat
  • - 350 g urda
  • - 50 g de parmezan ras
  • - sare
  • - piper
  • - nucsoara
  • - 5 oua

Mod de preparare

Mai intai am pregatit aluatul pentru foi astfel: intr-un bol am amestecat faina cu apa in care am dizolvat mai intai sarea si cu uleiul. Am pus apoi aluatul pe o masa de lucru si l-am framantat. l-am inpartit 4 parti: 2 mai mari (circa 300 g) si doua mai mici (circa 170 grame). Le-am acoperit cu un prosop de bucatarie si le-am lasta la racoare sa se odihneasca pentru circa 1 ora.

Intre timp am oparit bietolele/ spanacul in apa ce clocotea in care adaugasem sare mare. Dupa circa 5 minute, cand s-au inmuiat, le-am scos intr-un bol cu gheata (a. i. sa nu isi piarda culoarea). Mare atentie la apa in care firbem bietolele, spanacul sau alte plante bogate in clorofila: trebuie sa clocoteasca in momentul in care le introducem in oala, pentru a nu se oxida.

Am scurs apoi bietolele si le-am tocat marunt. Am incins intr-o tigaie putin ulei si un catel de usturoi si am tras bietolele la tigaie pana ce au piers umezeala. Le-am sarat, le-am lasat sa se raceasca si am adaugat 20 g de parmezan ras.

Pana ce bietolele se-au racit am amestecat urda cu un ou, putina sare, putin piper, nucsoara si restul de parmezan ras.

Am intins subtire o foiae dintr-unul din botii mai mari de aluat. Am uns o tava rotunda cu diametru de 30 cm cu ulei si am pus prima foaie in tava. Marginile dau pe afara. Nu va faceti probleme. Ne vor folis apoi. Am uns cu ajutorul unei pensule aceasta foaie cu ulei si am pus deasupra a doua foaie mai mare. Am intins deasupra amestecul de bietole in cazul meu, apoi crema de urda. Am facut cu ajutorul dosului unei linguri 4 cuiburi in crema de urda in care am desfacut 4 oua intregi. Am intins o alta foaie, dintre cele mici si am pus-o deasupra placintii. Am uns-o cu ulei si am acoperit-o cu ultima foaie. Am rasucit toate marginile catre interior, astfel incat sa inchid bine placinta. Am uns-o bine cu ulei deasupra si am gaurit-o usor la baza marginii formate.

Am dat-o la cuptor preincalzit ventilat pentru 40 de minute la 160 de grade.
Torta Pasqualina sau Placinta pentru Pasti. Aceasta placinta este tipica zonei ligure din Italia, dar o intalnim aprope pe mesele tuturor italienilor in ziua de Pasti. Eu zic ca merita incercata. Reuneste din plin culorile si gusturile pascale.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii
Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor
Pasca Super Fina

Pasca Super Fina

Pasca Super Fina
Cele mai apreciate rețete
Prajitura Fanta
1
Dulciuri

Prajitura Fanta

Prajitura Fanta
Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
2
Aperitive

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Ouale rosii vopsite cu coji de ceapa au la baza o tehnică tradițională de vopsire a ouălor atât simplă, cât și plină...

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Clatite cu dovlecel si branza
3
Aperitive

Clatite cu dovlecel si branza

Clatite cu dovlecel si branza
Cozonac cu carne in foi de varza murata
4
Mancaruri cu carne

Cozonac cu carne in foi de varza murata

Cozonac cu carne in foi de varza murata
Prajitura Tosca - un desert imbietor
5
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Parteneri
Rulada din carne de pui umpluta cu fasole verde, nuci si cascaval invelita in bacon
Bucataras.RO

Rulada din carne de pui umpluta cu fasole verde, nuci si cascaval invelita in bacon

"Gătesc cu noile condimente Delikat cu ingrediente 100% naturale" De data aceasta am pregatit o rulada cu carne...

Rulada din carne de pui umpluta cu fasole verde, nuci si cascaval invelita in bacon
11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Culinar.RO

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită. citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola