Crescione Prajit (Gussone)

Complexitate
medie
Crescione Prajit (Gussone)

Ingrediente

  • Pentru 9 bucati:
  • 500 gr faina
  • 3 linguri cu untura solida (apoi topita)
  • 3-4 linguri ulei masline
  • 1 lingurita bicarbonat de sodiu (sau 1/2 praf de copt pentru pizze, piadine - instant)
  • circa 200-250 ml apa calduta
  • sare
  • Umplutura:
  • sos de rosii
  • 1 mozzarella
  • 1 farfurie cu spanac fiert
  • 1 lingura ulei
  • 30 gr slanina sau costita taiata marunt
  • 1/2 ceapa mica
  • 1 catel usturoi
  • 50 gr parmigiano reggiano- parmezan (sau urda, mozzarella, cascaval, alta branza care se topeste)
  • ulei de arachide, untura, ulei floarea soarelui pentru frigere

Mod de preparare

Pe planseta punem toata faina si restul ingredientelor, incorporand bine toate ingredientele. Cantitatea de apa (calduta) este variabila ... deoarece trebuie sa rezulte un aluat nu prea tare, deci se pune putin cate putin, asa incat sa ne rezulte un aluat, nu prea tare si usor de intins. Cateodata, de exemplu, mi-a intrat si 200 ml. de apa... totul este in functie de tipul fainii care folositi si gradul de umiditate a acesteia.

Untura dupa ce am topit-o, o lasam sa se raceasca si apoi o amestecam cu faina, apa, uleiul, bicarbonatul, sarea. Framantam putin, circa 5 minute, aluatul trebuie sa devina compact si elastic. Il lasam sa stea, la temperatura camerei, circa 1 ora. Apoi il intindem in foaie subtire, in cercuri mari de diametru 15-20 cm. , umplem cu compozitia dorita, inchidem in doua, facem putina presiune cu degetele, pe margine si cu rotita dintata trecem pe marginea lor. Eu am umplut doar cu spanac+costita+ceapa+parmezan si mozzarela+sos de rosii dar se pot umple cu diverse ingrediente, asa cum am dat exemplu, mai sus ... sau dupa placul vostru.

Preparare umplutura:
Am pus in tigaie, o lingura ulei si costita taiata marunt, ceapa si usturoiul ... am calit putin, am adaugat putina apa si dupa circa 3-4 minute am pus spanacul fiert si tocat. Am amestecat bine, am lasat cateva minute ... sa ia gust ... si apoi la sfarsit am pus parmezanul ras si sare dupa gust. Cu aceasta compozitie am umplut o parte din crescione, restul cu mozzarella cubulete si sos de rosii. Apoi il frigem in ulei sau in untura, se pune pe hartie sa absoarba grasimea, se servesc imediat.
Crescione (sau cassone), un preparat traditional din regiunea italiana Emilia-Romagna. Reteta facuta de mine, este reteta unui crescione prajit, se mai numeste si gussone, sunt tipici din Ravenna si imprejurimi. Crescione, un fel de calzone, facut din faina, apa, untura (ulei) si bicarbonat (sau praf de copt pentru aluaturi sarate), se umplu cu diverse ingrediente, mozzarella + sos de rosii, mezeluri+ branza, carnati, branzeturi, ciuperci calite, vinete, ardei ... etc), cu diverse combinatii intre aceste ingrediente. Se fac si dulci, cu crema de alune sau marmelada. Crescione clasic, se coace pe ambele parti, direct pe foc (pe aragaz), pe o plita sau tigaie mai groasa din teflon.

Cateva exemple de umpluturi:
*cu spanac fiert sau frunze de foi de sfecla (Beta vulgaris) (bietola, in italiana) inabusite in tigaie cu slanina sau costita si usturoi, ceapa.
* mozzarela si sos de rosii
* carnat, carnat si ceapa, carnat branza si frunze de spanac sau sfecla inabusite,
* carnat sau crenvusti + legume +mustar, maioneza
* cartofi si dovleac facut piure, cu ceapa si parmigiano reggiano (un fel de parmezan) ---gussoni tipici in Ravenna
* mezeluri+branzeturi +vinete la gratar sau cu ciuperci calite, ardei grasi etc
* brazeturi+rucola+rosii

Acestea, sunt doar cateva feluri de umpluturi; se pot face combinatii intre ingrediente, pe placul vostru.

Daca doriti, puteti sa-i coaceti, direct pe foc, pe o tabla mai groasa (sau tigaie) din teflon.

Este considerat un aperitiv

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii
Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor
Pasca Super Fina

Pasca Super Fina

Pasca Super Fina
Cele mai apreciate rețete
Prajitura Fanta
1
Dulciuri

Prajitura Fanta

Prajitura Fanta
Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
2
Aperitive

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Ouale rosii vopsite cu coji de ceapa au la baza o tehnică tradițională de vopsire a ouălor atât simplă, cât și plină...

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Clatite cu dovlecel si branza
3
Aperitive

Clatite cu dovlecel si branza

Clatite cu dovlecel si branza
Cozonac cu carne in foi de varza murata
4
Mancaruri cu carne

Cozonac cu carne in foi de varza murata

Cozonac cu carne in foi de varza murata
Prajitura Tosca - un desert imbietor
5
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Parteneri
Desert rulada cu crema de vanilie si nuca de cocos
Bucataras.RO

Desert rulada cu crema de vanilie si nuca de cocos

Este pentru prima data cand fac rulada...mi-era cam teama la partea cu rulatul blatului in prosopul umed, dar a fost totul...

Desert rulada cu crema de vanilie si nuca de cocos
11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Culinar.RO

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită. citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola