Piinea Sfantului Petroniu (Reteta Boloneza)

Complexitate
redusa
Piinea Sfantului Petroniu (Reteta Boloneza)

Ingrediente

  • 500 gr faina
  • sare o lingurita
  • 1/2 lingurita de miere sau zahar pt topit drojdia
  • 25 gr drojdie - eu am pus numai jumatate
  • cit o nuca unt
  • 1 ceasca se smintina (cea din care se bate frisca)
  • lapte cit e nevoie (eu am pus cca 200-250 ml)
  • prosciutto crudo (sau alta sunca) 80-100 gr
  • parmezan ras 50 gr

Mod de preparare

Facem un aluat ca de piine pe care il lasam sa dospeasca cca 1 ora (sau mai mult dc punem mai putina drojdie). Eu l-am pus in cuptorul meu cu un servet deasupra.

Cind aluatul e crescut, il intindem cam de 2 cm, nu mai subtire ca riscam sa spargem bulele de aer din el. Eu nu am intins cu sucitorul, ci am tras de marginilie lui pina l-am intins cit am vrut eu.

Presaram 1/2 din parmezan, apoi un strat de sunca (eu am, pus ff putin ca nu stiam daca o sa ne placa si apoi restul de parmezan ras (sau alt cascaval). Rulam ca un cozonac.

Asezam in tava unsa cu ulei si daca il facem in forma inel incercam sa unim marginile. Din loc in loc crestam cu un cutit (eu am taiat cu foarfeca), asa pina la jumatatea grosimii /inaltimii ruladei
lasam la crescut iar. In reteta zice 20 minute. Daca puneti mai putina drojdie, repet, tb sa lasati mai mult la dospit.

Apoi se pune la copt in cuptorul inalzit. Primele minute la foc mai mare si apoi a foc mediu ca orice piine.

Eu am uitat sa o ung cu ceva. Reteta originala zice sa punem cite o bucatica de unt din loc in loc pe piine inainte de a o pune la copt.
O piine specifica bologneza - Pane di San Petroniu. San Petroniu este patronul orasului.


Piinea originala este umpluta cu prosciutto crud. Eu am umplut cu friptura de curcan :d. Si piinea originala se face in forma rotuinda de colac, eu am facut-o in forma de cozonac... si evident am injumatatit drojdia si am lungit timpul de dospire.

Nu imi place sa miroasa a drojdie aluatul!!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii
Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor
Pasca Super Fina

Pasca Super Fina

Pasca Super Fina
Cele mai apreciate rețete
Prajitura Fanta
1
Dulciuri

Prajitura Fanta

Prajitura Fanta
Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
2
Aperitive

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Ouale rosii vopsite cu coji de ceapa au la baza o tehnică tradițională de vopsire a ouălor atât simplă, cât și plină...

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Clatite cu dovlecel si branza
3
Aperitive

Clatite cu dovlecel si branza

Clatite cu dovlecel si branza
Cozonac cu carne in foi de varza murata
4
Mancaruri cu carne

Cozonac cu carne in foi de varza murata

Cozonac cu carne in foi de varza murata
Prajitura Tosca - un desert imbietor
5
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Parteneri
Tort de clatite
Bucataras.RO

Tort de clatite

Of da, pentru concursul cu dragoste :))) In mijloc s-ar fi dorit a fi o inima, dar nu e :D

Tort de clatite
11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Culinar.RO

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită. citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola