Alba ca zapada

Timp pregatire
90 minute
Complexitate
medie
Alba ca zapada

Ingrediente

  • 2oua
  • 6 linguri zahar
  • 9 linguri ulei
  • 6 linguri lapte dulce
  • 1 lingurita amoniac alimentar
  • faina
  • coaja rasa de la o lamaie si
  • sucul unei jumatati de lamaie
  • Ingrediente pentru crema:
  • 2 pachete unt (80% grasime)
  • 1 l lapte dulce
  • 16 linguri zahar tos
  • 200 gr gris
  • 2 lamai (sucul)
  • Pentru glazura:
  • 2 plicuri zahar pudra cu aroma de vanilie
  • suc de lamaie

Mod de preparare

Foile se pregatesc astfel: se stinge amoniacul cu suc de lamaie, apoi se amesteca toate ingredientele - mai putin faina - pana obtineti un aluat cu consistenta egala.
Adaugati de-acum cate putina faina si amestecati, apoi framantati pana cand aluatul nu se mai lipeste de mana.

Impartiti aluatul in 4. Din fiecare sfert coaceti - pe fundul unei tavi (25/35cm), cate o foaie. Foaia trebuie sa fie foarte bine intinsa si se tine in cuptorul preincalzit, la foc mic, aprox 8 minute - fara sa se rumeneasca.

Crema o pregatesc astfel:

Fierb laptele cu zaharul tos pana cand se dizolva tot zaharul. Apoi adaug grisul si amestec energic si continuu ca sa nu se faca cocoloase si nici sa nu se prinda de oala. Dupa 4-5 minute, sting focul si pun deasupra o folie alimentara - ca sa nu faca coaja - si dau ciulamaua la rece.

Cat timp se raceste ciulamaua, amestec doua pachete de unt (rece) pana cand se elimina apa tehnologica iar apoi continuu pana cand untul devine spumos.

Ciulamaua foarte bine racita, o amestec pana devine pufoasa apoi adaug sucul proaspat stors de la lamai. Amestec pana se incorporeaza tot sucul de lamaie si apoi adaug treptat untul, amestecand continuu.

Aceasta crema o impart in 3 si o intind intre foi, presand bine fiecare foaie inainte de a intinde urmatorul strat de crema.

Glazura: cern zaharul pudra si apoi adaug cate putin suc de lamaie. Amestec pana cand obtin o glazura semilichida, pe care o intind cu ajutorul unei pensule deasupra ultimei foi. Dau la rece cateva ore (ideal pana a doua zi) si tai forme potrivite cu un cutit cu lama subtire, pe care il sterg cu un sevetel umed dupa fiecare taietura.

Foaia se intinde direct pe fundul tavii, acoperit cu hartie de copt. Cand scoateti foaia din cuptor manevrati-o cu grija ca sa nu o rupeti. Eu o las sa se raceasca pe hartia pe care am copt-o, pe un gratar. Dupa ce s-a racit, o pastrez pe un blat de lemn pana cand pun crema.

Pofta buna!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Altfel de Cozonac cu Nuca

Altfel de Cozonac cu Nuca

Altfel de Cozonac cu Nuca
Pasca traditionala

Pasca traditionala

Pasca traditionala
Drob de miel

Drob de miel

Drob de miel
Cele mai apreciate rețete
Amandine III
1
Dulciuri

Amandine III

Amandine III
Prajitura Tosca - un desert imbietor
2
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Prajitura Mona
3
Dulciuri

Prajitura Mona

Prajitura Mona
Rulada de Biscuiti (de Post)
4
Dulciuri

Rulada de Biscuiti (de Post)

Rulada de Biscuiti (de Post)
Parteneri
Rulouri cu branza pufoasa cu ciuperci Delaco si chorizo- Italian Style
Bucataras.RO

Rulouri cu branza pufoasa cu ciuperci Delaco si chorizo- Italian Style

Perfecte pentru o gustarica sau pentru pachetelul de la scoala!

Rulouri cu branza pufoasa cu ciuperci Delaco si chorizo- Italian Style
Oua vopsite in foi de ceapa
Culinar.RO

Oua vopsite in foi de ceapa

Este pentru prima data cand vopsesc oua in foi de ceapa si pot sa spun ca au iesit foarte frumoase.

Oua vopsite in foi de ceapa
Drob de miel in foietaj
Gustos.RO

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Drob de miel in foietaj
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!! citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola