Telemea de Mesteacan

Timp pregatire
120 minute
Complexitate
redusa

Ingrediente

  • branza de oaie
  • branza de vaca
  • branza de capra
  • sare
  • crengi de brad
  • crengi de stejar
  • ardei iute busuioc

Mod de preparare

-Pe timpul verii in pelegrinarilor noastre, tot umbland creanga prin tara, facem un pustiu de bine sa cumparam 3-4 feluri de branza din locuri diferite.

-Odata aduse acasa punem o putina sau un vas la pregatit (spalat si curatat). Doisaci de polirtilena unul in altul ii bagam in vas desfacuti la gura. Pe fundul sacilor de polietilena asezam crengile de stejar si busuiocul.

-Taiem branza pe care o avem in felii la 300-400 gr per bucata pentru a se aseza mai bine. Se aseaza in sac peste stejar si busuioc pana la mijlocul vasului unde asezam ardeii iuti. Dupa gustul fiecaruia.
-Continuam cu branza ce ne-a ramas pana umplem vasul.

-Peste ultima branza punem crengile de brad isi sarea (100 gr per kg de branza) acoperim si 2 zile nu mai umblam la vas.

-Dupa 2 zile pregatim o saramura din zar fiert la care adaugam 70 gr de sare per litru de zar, creanga de brad, creanga de stejar si o crenguta de busuioc, lasam sa se raceasca dupa care acoperim branza cu aceasta saramura.

-Se inchide etans vasul si sacii si fara a mai umbla la vas la loc ferit, r si racoros (beci sau zamnic) timp de sase luni nu desfacem vasul.

-Este necesar acest timp procedeului de transformare a sarii in alti compusi penru a nu afecta organismul nostru
Esti la coasa? Esti la padure la taiat de lemne? Oi fi la plug la arat?

Indiferent unde ai fi, la ceas de pranz, baga mana in straita ia savatul si intinde-l pe pamantul sfant, scoat pita si branza telemea oleaca sunca si sparge 2 cepe mari zemoase iar un ulcior de apa de izvor nu va face decat sa te imbie la un pui de somn.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii
Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor
Pasca Super Fina

Pasca Super Fina

Pasca Super Fina
Cele mai apreciate rețete
Prajitura Fanta
1
Dulciuri

Prajitura Fanta

Prajitura Fanta
Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
2
Aperitive

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Ouale rosii vopsite cu coji de ceapa au la baza o tehnică tradițională de vopsire a ouălor atât simplă, cât și plină...

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Clatite cu dovlecel si branza
3
Aperitive

Clatite cu dovlecel si branza

Clatite cu dovlecel si branza
Cozonac cu carne in foi de varza murata
4
Mancaruri cu carne

Cozonac cu carne in foi de varza murata

Cozonac cu carne in foi de varza murata
Prajitura Tosca - un desert imbietor
5
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Parteneri
Cartofi cu bacon la cuptor
Bucataras.RO

Cartofi cu bacon la cuptor

Cartofi cu bacon la cuptor
11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Culinar.RO

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită. citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola