Paine fara Gluten

Complexitate
redusa
Paine fara Gluten

Ingrediente

  • 3 cups (~ 700 gr) amestec de faini (urmeaza reteta)
  • 1/3 cup (~50 gr) zahar
  • 1 lingura drojdie uscata
  • 2 lingurite guar gum (cred ca se poate pune gelatina sau agar -agar)
  • 2 lingurite sare
  • 6 oua (doar galbenusurile)
  • 1/3 cup (~ 50 ml) ulei de masline light (eu am pus vegetal)
  • 1 3/4 cups (~375 ml) apa minerala
  • amestecul de faini (optional):
  • 2 1/2 cups (~590 ml) faina alba de orez
  • 2 1/2 cups faina tapioca
  • 2 cups (~ 470 ml) faina amaranth
  • 1 1/2 cups faina sorghun
  • 1 cup (~235 ml) faina de orez brun
  • 1 cup (~ 235 ml) albus de oua praf (eu am pus doar jumate de masura)

Mod de preparare

Prima data am amestecat toate fainile intre ele cu ajutorul unui tel. Am masurat cele 3 cupe de amestec de care aveam nevoie mai departe si restul, am pus intr-un borcan inchis ermetic, la congelator ... se pastreaza pana la 6 luni in felul asta.

Deci, am pus in vasul de la mixer faina, am asezat deasupra restul ingredientelor uscate si am pornit mixerul, pentru o omogenizare buna. Intre timp am batut cele 6 galbenuse, cu furculita si am adaugat treptat uleiul prevazut in reteta.
Se adauga mixtura peste ingredientele uscate, se amesteca. Cu mixerul mergand, se adauga apa minerala. Aici, eu am pus, cu vreo 15 ml mai putin decat se cere in reteta pentru ca am avut impresia ca aluatul este muuult prea moale, curgea!.

Am lasat mixerul sa mearga circa 4-5 minute dupa care am oprit. Am scos paleta mixerului si am lasat aluatul in cuva aparatului, desigur am adunat de pe peretii vasului amestecul.

Am lasat la dospit, in cuptorul aragazului, vasul l-am acoperit si becul cuptorului l-m lasat aprins. Dupa 45 de minute m-am uita la aluat, nu a crescut decat un centimetru cred, dar avea bule de aer in el.

Am luat vasul de copt, l-am uns cu unt (se poate folosi ulei) si am turnat aluatul curgator in tava.

Cu o paleta flexibila, inmuiata in apa, am nivelat suprafata painii, am acoperit si am dat tava din nou la cuptor, pentru a doua tura de dospire. Becul a ramas tot aprins (da o caldura foarte placuta si ajuta aluaturilor).

Dupa jumate de ora sau 40 de minute, m-am uita la aluat, crescuse cam de un cm din nou, l-am scos din cuptor. Am preancalzit cuptorul la 325 f (160 c) si cand a fost caldura suficienta am pus painea la loc. s-a copt in circa jumate de ora, poate ceva mai mult.
Este o paine buna, se consuma cu mare succes feliata si pregatit sandwich, se pastreaza la congelator, feliata si impachetata in plastic, circa 2-3 saptamani.

Guar gum este un produs fainos obtinut din boabe de fasole (ups, am uita numele ei) si se foloseste cu mare succes in bucataria indiana si pachistaneza. Are intrebuintare mare in brutarii si patiserii, intrand in forta si in bucataria internationala. Are proprietatea de a imbunatati rezistenta si textura aluatului (nu lasa sa se sfarame, deci este inlocuitorul ideal al glutenului) si in plus, ofera o viata mai lunga produsului de pe rafturi.

In cazul in care nu aveti la indemana produsul respectiv, cred ca se poate inlocui cu gelatina praf sau cu gelatina vegetala (agar-agar)
Este o reteta la care se poate face modificarea dorita, in functie de tipurile de faina avute la indemana

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata

Tarta cu prune si zmeura este un desert delicios, cu aluat fraged si umplutura aromata de fructe. O reteta simpla, perfecta...

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata
Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc

Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc

Musacaua de vinete este un preparat traditional grecesc, compus din straturi de vinete prajite, carne tocata in sos aromat de...

Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc
Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa

Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa

Aripioarele lipicioase sunt o delicatesa savuroasa, perfecta pentru orice masa. Marinarea in sos de soia, miere, ketchup,...

Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa
Cele mai apreciate rețete
Pandispan cu mere si budinca
2
Dulciuri

Pandispan cu mere si budinca

Pandispan cu mere si budinca
Gogosari in Sos de Mustar
3
Conserve, muraturi

Gogosari in Sos de Mustar

Gogosari in Sos de Mustar
Sufleu de cartofi
5
Aperitive

Sufleu de cartofi

Sufleu de cartofi
Parteneri
Prajitura cu caise si iaurt
Culinar.RO

Prajitura cu caise si iaurt

Retete dietetice

Prajitura cu caise si iaurt
Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie
Gustos.RO

Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie

Incearca reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem, usor de preparat si perfecte pentru orice ocazie. Savureaza gogosi...

Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie