Paine fara Gluten

Complexitate
redusa
Paine fara Gluten

Ingrediente

  • 3 cups (~ 700 gr) amestec de faini (urmeaza reteta)
  • 1/3 cup (~50 gr) zahar
  • 1 lingura drojdie uscata
  • 2 lingurite guar gum (cred ca se poate pune gelatina sau agar -agar)
  • 2 lingurite sare
  • 6 oua (doar galbenusurile)
  • 1/3 cup (~ 50 ml) ulei de masline light (eu am pus vegetal)
  • 1 3/4 cups (~375 ml) apa minerala
  • amestecul de faini (optional):
  • 2 1/2 cups (~590 ml) faina alba de orez
  • 2 1/2 cups faina tapioca
  • 2 cups (~ 470 ml) faina amaranth
  • 1 1/2 cups faina sorghun
  • 1 cup (~235 ml) faina de orez brun
  • 1 cup (~ 235 ml) albus de oua praf (eu am pus doar jumate de masura)

Mod de preparare

Prima data am amestecat toate fainile intre ele cu ajutorul unui tel. Am masurat cele 3 cupe de amestec de care aveam nevoie mai departe si restul, am pus intr-un borcan inchis ermetic, la congelator ... se pastreaza pana la 6 luni in felul asta.

Deci, am pus in vasul de la mixer faina, am asezat deasupra restul ingredientelor uscate si am pornit mixerul, pentru o omogenizare buna. Intre timp am batut cele 6 galbenuse, cu furculita si am adaugat treptat uleiul prevazut in reteta.
Se adauga mixtura peste ingredientele uscate, se amesteca. Cu mixerul mergand, se adauga apa minerala. Aici, eu am pus, cu vreo 15 ml mai putin decat se cere in reteta pentru ca am avut impresia ca aluatul este muuult prea moale, curgea!.

Am lasat mixerul sa mearga circa 4-5 minute dupa care am oprit. Am scos paleta mixerului si am lasat aluatul in cuva aparatului, desigur am adunat de pe peretii vasului amestecul.

Am lasat la dospit, in cuptorul aragazului, vasul l-am acoperit si becul cuptorului l-m lasat aprins. Dupa 45 de minute m-am uita la aluat, nu a crescut decat un centimetru cred, dar avea bule de aer in el.

Am luat vasul de copt, l-am uns cu unt (se poate folosi ulei) si am turnat aluatul curgator in tava.

Cu o paleta flexibila, inmuiata in apa, am nivelat suprafata painii, am acoperit si am dat tava din nou la cuptor, pentru a doua tura de dospire. Becul a ramas tot aprins (da o caldura foarte placuta si ajuta aluaturilor).

Dupa jumate de ora sau 40 de minute, m-am uita la aluat, crescuse cam de un cm din nou, l-am scos din cuptor. Am preancalzit cuptorul la 325 f (160 c) si cand a fost caldura suficienta am pus painea la loc. s-a copt in circa jumate de ora, poate ceva mai mult.
Este o paine buna, se consuma cu mare succes feliata si pregatit sandwich, se pastreaza la congelator, feliata si impachetata in plastic, circa 2-3 saptamani.

Guar gum este un produs fainos obtinut din boabe de fasole (ups, am uita numele ei) si se foloseste cu mare succes in bucataria indiana si pachistaneza. Are intrebuintare mare in brutarii si patiserii, intrand in forta si in bucataria internationala. Are proprietatea de a imbunatati rezistenta si textura aluatului (nu lasa sa se sfarame, deci este inlocuitorul ideal al glutenului) si in plus, ofera o viata mai lunga produsului de pe rafturi.

In cazul in care nu aveti la indemana produsul respectiv, cred ca se poate inlocui cu gelatina praf sau cu gelatina vegetala (agar-agar)
Este o reteta la care se poate face modificarea dorita, in functie de tipurile de faina avute la indemana

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu iaurt si caise

Prajitura cu iaurt si caise

Prajitura cu iaurt si caise
Bors de dovlecei cu stevie

Bors de dovlecei cu stevie

Bors de dovlecei cu stevie
Prajitura turnata cu branza si visine

Prajitura turnata cu branza si visine

Prajitura turnata cu branza si visine
Cele mai apreciate rețete
Bomboane cu Visine din Visinata
2
Dulciuri

Bomboane cu Visine din Visinata

Bomboane cu Visine din Visinata
Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
3
Dulciuri

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara

Prajitura cu foi și gem de prune este o delicatesa dulce și rafinata, care îmbina texturile si aromele subtile ale foilor...

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
Galette rustica cu caise - prajitura taraneasca si simpla
4
Carte de bucate

Galette rustica cu caise - prajitura taraneasca si simpla

O prajitura taraneasca si simpla, perfecta de vara, cu caise coapte si aluat fraged.

Galette rustica cu caise - prajitura taraneasca si simpla
Paste - Fettucina Alfredo
5
Paste

Paste - Fettucina Alfredo

Paste - Fettucina Alfredo
Parteneri
Fursecuri cu unt si cocos
Bucataras.RO

Fursecuri cu unt si cocos

Am vazut aceasta reteta acum mai mult timp pe blogul Laurei Laurentiu si am salvat-o cu gandul sa prepar si eu aceste...

Fursecuri cu unt si cocos
Prajitura cu cocos si visine
Culinar.RO

Prajitura cu cocos si visine

O prajitura aromata perfecta si racoritoare! Enjoy!

Prajitura cu cocos si visine
Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura
Gustos.RO

Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura

Prepara o zmeurata de casa, dulce si parfumata, ideala pentru ocazii speciale si nu numai. Reteta clasica, usor de urmat, cu...

Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura