Gogosi din Malai Sau Mamaliga Reciclata in `gogosi`

Complexitate
redusa
Gogosi din Malai Sau Mamaliga Reciclata in `gogosi`

Ingrediente

  • resturi de mamaliga
  • faina alba cat cuprinde
  • esenta de vanilie, dupa gust
  • 1 plic de drojdie uscata
  • 1 lingurita de zahar
  • ulei pentru prajit
  • 3-4 linguri de apa, pentru drojdie
  • gem dupa plac (optional)
  • zahar praf cu scortisoara, pentru pudrat deasupra (optional)

Mod de preparare

* Mamaliga - eu am avut un bot cam cat intra in causul celor doua palme puse alaturat.
** Faina - eu am folosit circa 400 gr, dar asta depinde de cantitatea de mamaliga pe care o aveti si tipul de faina folosit

Mamaliga se pune intr-un castron si se zdrobeste cu furculita dupa care se adauga esenta de vanilie si se omogenizeaza.

Drojdia se amesteca cu zaharul, se adauga apa, se amesteca bine pana se topeste apoi se pune putina faina si se amesteca. Trebuie sa obtinem o coca ceva mai groasa decat aluatul de clatite.

Se acopera si se lasa la dospit. Daca drojdia e buna, dospeste in cateva minute.

In timp cat dospeste drojdia incepem sa adaugam faina peste mamaliga, dar tot cate 3-4 linguri odata si amestecam cu o furculita. Cand aluatul deja devine mai vartos si nu ne mai putem folosi de furculita, mutam coca pe blatul de lucru, adaugam la ea drojdia dospita si inca ceva faina si incepem framantatul. Pe masura ce se incorporeaza faina, tot adaugam cateva linguri de faina odata si framantam pana obtinem un aluat foarte, foarte putin lipicios.

Pentru ca eu am framantat aluatul seara si nu l-am prajit atunci, am acoperit cu folie alimentara pe care am uns-o cu ulei ca sa nu se lipeasca de coca, si am pus la frigider peste noapte. In felul asta aluatul dospeste dar procesul este foarte lent.

Dimineata, a fost tocmai bun de prajit. Daca nu vreti sa il pastrati peste noapte procedati cum scrie mai jos.

Deci, dupa ce am terminat de framantat si avem aluatul dorit, acoperim si punem la dospit. Dupa ce s-a dublat in volum, rasturnam pe blatul de lucru infainat si incepem sa formam/taiem gogosile cu ajutorul unui pahar sau a unei forme de taiat biscuiti.

Se ia o tava cu pereti mai inalti (ca sa nu stropeasca prea mult) si se pune ulei mai multisor. Socotim asa sa fie de mult incat atunci cand introducem gogosile sa nu atinga fundul tigaii. Gogosile trebuie sa pluteasca in ulei.

Infierbantam uleiul si apoi, pe rand, introducem tot cate trei bucati si prajim prima data pe o parte apoi intoarcem pe partea cealalta si prajim si acolo. Culoarea lor trebuie sa fie aurie.

Focul trebuie sa fie mic ca sa aibe gogosile timp sa se coaca si in interior. Se scot cu o spumiera, se aseaza pe servetele absorbante, se servesc cu gem sau pudrate cu zahar praf amestecat cu scortisoara.

Parerea mea este ca sant mai buni reci decat calzi (sotul zice ... din contra ...)

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu iaurt si caise

Prajitura cu iaurt si caise

Prajitura cu iaurt si caise
Bors de dovlecei cu stevie

Bors de dovlecei cu stevie

Bors de dovlecei cu stevie
Prajitura turnata cu branza si visine

Prajitura turnata cu branza si visine

Prajitura turnata cu branza si visine
Cele mai apreciate rețete
Bomboane cu Visine din Visinata
2
Dulciuri

Bomboane cu Visine din Visinata

Bomboane cu Visine din Visinata
Florile de Tei si Siropul lor inmiresmat
3
Conserve, muraturi

Florile de Tei si Siropul lor inmiresmat

Florile de Tei si Siropul lor inmiresmat
Tocana Siciliana de Legume Pentru Iarna
4
Conserve, muraturi

Tocana Siciliana de Legume Pentru Iarna

Tocana Siciliana de Legume Pentru Iarna
Chec cu Cacao Pufos
5
Dulciuri

Chec cu Cacao Pufos

Chec cu Cacao Pufos
Parteneri
Cartofi aurii
Bucataras.RO

Cartofi aurii

Este o reteta de cartofi cu maioneza la cuptor, inspirata de la Andreea-Caroline. Multumesc, Andreea, pentru aceasta reteta!...

Cartofi aurii
Prajitura cu cocos si visine
Culinar.RO

Prajitura cu cocos si visine

O prajitura aromata perfecta si racoritoare! Enjoy!

Prajitura cu cocos si visine
Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura
Gustos.RO

Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura

Prepara o zmeurata de casa, dulce si parfumata, ideala pentru ocazii speciale si nu numai. Reteta clasica, usor de urmat, cu...

Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura