Spanakopita (Placinta Greceasca cu Spanac)

Timp pregatire
40 minute
Complexitate
redusa
Spanakopita (Placinta Greceasca cu Spanac)

Ingrediente

  • 15 kg spanac crud (eu am avut la congelator, se poate si asa, dar e mai bun cu spanacul proaspat)
  • 5 fire de ceapa verde (am avut ceapa normala, tot la congelator, marime medie)
  • 1 legatura marar proaspat (tot congelat am avut asta nu trebuie sa lipseasca)
  • 350 g telemea de vaci sau de oi
  • 2 oua
  • 10 foi de placinta Fillo
  • 100 ml ulei de masline pentru uns
  • 1 legatura de patrunjel (eu am sarit peste faza asta)

Mod de preparare

Se marunteste mararul si patrunjelul. Spanacul spalat si curatat se fierbe in apa, apoi il strecori si lasi la scurs bine de tot, dupa care se toaca. Telemeaua se toaca bucati mici si ea, la fel si ceapa.

Se amesteca intr-un vas spanacul, mararul, patrunjelul, telemeaua ceapa si cu ouale batute in prealabil. Se pune deoparte. Daca vreti se poate condimenta si cu piper (eu nu am pus).

Se ia apoi o tava de prajitura, se unge cu ulei si se pune in ea o foaie Fillo si se aranjeaza in asa fel ca foaia sa fie si pe peretii tavii. Se unge cu ulei si se pune deasupra a doua foaie fillo, se unge si se adauga o alta foaie. Se repeta pana aveti 4 foi in tava. Apoi se pune o foaie in tava doar pe jumatate, iar cealalta parte ramane rasfranta peste marginea tavii. Se unge cu ulei si se adauga o alta foaie in asa fel ca sa avem inca 4 foi si fiecare din ele sa acopere o margine de tava (vezi poze).

Se pune umplutura apoi si se acopera (ca un plic se inchide) cu marginile foilor care sunt rasfrante peste tava. Deasupra lor se mai adauga o alta foaie si, sa nu uitam, de fiecare data sa ungem cu ulei. Deasupra prajiturii se da din nou cu ulei, se unge cu ulei si intre peretii tavii si prajitura, se pune la cuptor la foc mediu.

Se serveste rece langa o halba cu bere buna sau langa un vin buuun. Se poate servi si calda, e la fel de buna.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu caise si lapte de cocos

Prajitura cu caise si lapte de cocos

Prajitura cu caise si lapte de cocos
Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor

Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor

Descopera reteta de dovlecei copti in cuptor cu parmezan si pesmet, o gustare crocanta si delicioasa. Perfecti pentru un...

Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor
Cartofi Noi Umpluti, Pane

Cartofi Noi Umpluti, Pane

Cartofi Noi Umpluti, Pane
Cele mai apreciate rețete
Prajitura cu Mere
1
Dulciuri

Prajitura cu Mere

Prajitura cu Mere
Prajitura cu foi si crema cu nuca de cocos
2
Dulciuri

Prajitura cu foi si crema cu nuca de cocos

Prajitura cu foi si crema cu nuca de cocos
Prajitura rasturnata cu visine si caise
3
Dulciuri

Prajitura rasturnata cu visine si caise

Prajitura rasturnata cu visine si caise
Inghetata de trandafiri si banane
4
Dulciuri

Inghetata de trandafiri si banane

Inghetata de trandafiri si banane
Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza
5
Carte de bucate

Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza

Reteta delicioasa de dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza, usor de preparat, perfecta pentru o masa sanatoasa si...

Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza
Parteneri
Fursecuri marocane cu migdale
Bucataras.RO

Fursecuri marocane cu migdale

By Jamila, decat ca eu le-am facut cu migdale nu susan. Au iesit aproape doua tavi, circa 25 de bucati. Un pic le-am prea...

Fursecuri marocane cu migdale
Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Culinar.RO

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti
Gustos.RO

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti

Descopera reteta simpla de gem de cireșe cu putin zahar, fara conservanti. Bucura-te de gustul autentic al cireșelor...

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti