Spanakopita (Placinta Greceasca cu Spanac)

Timp pregatire
40 minute
Complexitate
redusa
Spanakopita (Placinta Greceasca cu Spanac)

Ingrediente

  • 15 kg spanac crud (eu am avut la congelator, se poate si asa, dar e mai bun cu spanacul proaspat)
  • 5 fire de ceapa verde (am avut ceapa normala, tot la congelator, marime medie)
  • 1 legatura marar proaspat (tot congelat am avut asta nu trebuie sa lipseasca)
  • 350 g telemea de vaci sau de oi
  • 2 oua
  • 10 foi de placinta Fillo
  • 100 ml ulei de masline pentru uns
  • 1 legatura de patrunjel (eu am sarit peste faza asta)

Mod de preparare

Se marunteste mararul si patrunjelul. Spanacul spalat si curatat se fierbe in apa, apoi il strecori si lasi la scurs bine de tot, dupa care se toaca. Telemeaua se toaca bucati mici si ea, la fel si ceapa.

Se amesteca intr-un vas spanacul, mararul, patrunjelul, telemeaua ceapa si cu ouale batute in prealabil. Se pune deoparte. Daca vreti se poate condimenta si cu piper (eu nu am pus).

Se ia apoi o tava de prajitura, se unge cu ulei si se pune in ea o foaie Fillo si se aranjeaza in asa fel ca foaia sa fie si pe peretii tavii. Se unge cu ulei si se pune deasupra a doua foaie fillo, se unge si se adauga o alta foaie. Se repeta pana aveti 4 foi in tava. Apoi se pune o foaie in tava doar pe jumatate, iar cealalta parte ramane rasfranta peste marginea tavii. Se unge cu ulei si se adauga o alta foaie in asa fel ca sa avem inca 4 foi si fiecare din ele sa acopere o margine de tava (vezi poze).

Se pune umplutura apoi si se acopera (ca un plic se inchide) cu marginile foilor care sunt rasfrante peste tava. Deasupra lor se mai adauga o alta foaie si, sa nu uitam, de fiecare data sa ungem cu ulei. Deasupra prajiturii se da din nou cu ulei, se unge cu ulei si intre peretii tavii si prajitura, se pune la cuptor la foc mediu.

Se serveste rece langa o halba cu bere buna sau langa un vin buuun. Se poate servi si calda, e la fel de buna.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Placinta cu prune (Mosocoarna)

Placinta cu prune (Mosocoarna)

Placinta cu prune (Mosocoarna)
Guacamole: un sos mexican autentic si delicios

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios. Preparat din avocado copt, rosii, ceapa, usturoi, coriandru si suc de lime,...

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios
Supa de Rosii cu Orez

Supa de Rosii cu Orez

Supa de Rosii cu Orez
Cele mai apreciate rețete
Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)
1
Dulciuri

Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)

Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)
Prajitura Rustica
2
Dulciuri

Prajitura Rustica

Prajitura Rustica
Cum se face sucul de roșii
3
Conserve, muraturi

Cum se face sucul de roșii

Cum se face sucul de roșii
Prajitura Tosca - un desert imbietor
4
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Ardei Iuti Feliati in Otet
5
Conserve, muraturi

Ardei Iuti Feliati in Otet

Ardei Iuti Feliati in Otet
Parteneri
Zacusca cu vinete, gogosari si kapia
Bucataras.RO

Zacusca cu vinete, gogosari si kapia

Am incercat o noua reteta de zacusca ,,fara ardei". A reusit foarte bine, aroma intensa de toamna, gust spectaculos de...

Zacusca cu vinete, gogosari si kapia
Galuste cu prune
Culinar.RO

Galuste cu prune

Credeți că pokemonii mănâncă Găluște cu prune? Poate încearcă găluștele făcute de Andrei .

Galuste cu prune
Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Gustos.RO

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe

Pandispan cu prune si cacao - cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe. Descopera reteta perfecta pentru un desert...

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia