Pogaca

Complexitate
redusa
Pogaca

Ingrediente

  • -300 ml lapte, caldut
  • -10 g zahar
  • -1 lingurita sare
  • -500 g faina tip 650
  • -2 lingurite drojdie uscata / 21 g drojdie proaspata
  • Altele
  • -50 g unt, topit si racorit
  • -1 galbenus sau 1 galbenus + 1 lingura lapte (usor batute) -susan / mac / seminte in, etc
  • -unt, pentru tava

Mod de preparare

Ungeti cu unt, in strat subtire, inclusiv peretii laterali, o tava rotunda cu diametru de circa 23 cm si tapetati fundul tavii cu hartie de copt.

Puneti in masina de paine ingredientele in urmatoarea ordine: laptele caldut in care ati dizolvat zaharul si sarea, faina cernuta si la sfarsit, drojdia uscata. Daca folositi drojdie proaspata, alifiati-o cu zaharul din reteta si dizolvati in putin lapte caldut (din cantitatea precizata la ingrediente). Setati programul de aluat.

Daca nu folositi masina de paine, procedati astfel: frecati drojdia cu zahar, dizolvati in ½ cantitate din laptele caldut, prevazut la ingrediente apoi, inglobati cateva linguri de faina. Lasati acoperit la crescut. Turnati peste restul ingredientelor si framantati un aluat bine legat. La nevoie mai adaugati putina faina, astfel incat aluatul sa nu ramana lipicios.

Transferati pe masa usor infainata si framantati in continuare inca 10 min, pana obtineti un aluat elastic. Puneti-l intr-un bol uns cu putin ulei, acoperiti bine si lasati la crescut, in loc cald, pana isi dubleaza volumul.

Scoateti aluatul pe planul de lucru usor infainat si portionati in 13 bile. Aplatizati-le cu mana sau cu sucitorul intr-o forma ovala. Treceti fiecare bucata prin untul topit si racorit, astfel incat sa fie acoperite pe ambele parti si scurgeti-le pe marginea recipientului, pentru a elimina excesul de unt.

Transferati feliile de aluat in tava pregatita, in asa fel, incat felia precedenta sa fie acoperita pe jumatate de urmatoarea. La final, ultimele 2 felii asazati-le dupa tiparul obisnuit, dar ridicati prima felie si asazati-o dedesubt pe ultima.

Lasati acoperit pentru inca 30 min, la crescut.
Ungeti cu galbenus / galbenus usor batut cu 1 lingura de lapte si presarati cu susan sau mac ori seminte in.

Dati la cuptorul preancalzit, la foc mare, in primele 25 min si la foc mediu, in urmatoarele 20 min. Daca vedeti ca partea de sus a painii s-a colorat prea intens, acoperiti-o cu hartie de copt pe restul perioadei de coacere.

Scoateti din cuptor, asteptati 5 min apoi, scoateti din forma si lasati la racit, pe un gratar.
Puteti sa o serviti, fie calduta (incercati tartinata cu unt, unt si miere, miere, diferite dulceturi, etc), fie rece (in loc de painea obisnuita).
In zona balcanica, produsele de brutarie sunt cunoscute sub denumirea de " Pogace" sau " Poğaça".

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu iaurt si caise

Prajitura cu iaurt si caise

Prajitura cu iaurt si caise
Bors de dovlecei cu stevie

Bors de dovlecei cu stevie

Bors de dovlecei cu stevie
Prajitura turnata cu branza si visine

Prajitura turnata cu branza si visine

Prajitura turnata cu branza si visine
Cele mai apreciate rețete
Florile de Tei si Siropul lor inmiresmat
2
Conserve, muraturi

Florile de Tei si Siropul lor inmiresmat

Florile de Tei si Siropul lor inmiresmat
Tocana Siciliana de Legume Pentru Iarna
3
Conserve, muraturi

Tocana Siciliana de Legume Pentru Iarna

Tocana Siciliana de Legume Pentru Iarna
Chec cu Cacao Pufos
4
Dulciuri

Chec cu Cacao Pufos

Chec cu Cacao Pufos
Parteneri
Ciorbă de cartofi cu afumătură - Rețeta tradițională românească
Bucataras.RO

Ciorbă de cartofi cu afumătură - Rețeta tradițională românească

Ciorba de cartofi cu afumătură este una dintre cele mai gustoase din bucătăria românească tradițională....

Ciorbă de cartofi cu afumătură - Rețeta tradițională românească
Prajitura cu cocos si visine
Culinar.RO

Prajitura cu cocos si visine

O prajitura aromata perfecta si racoritoare! Enjoy!

Prajitura cu cocos si visine
Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura
Gustos.RO

Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura

Prepara o zmeurata de casa, dulce si parfumata, ideala pentru ocazii speciale si nu numai. Reteta clasica, usor de urmat, cu...

Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura