Placinte poale`n brau

Complexitate
redusa
Placinte poale`n brau

Ingrediente

  • Aluat:
  • 3 oua
  • 200 g zahar
  • 200 g iaurt
  • 1/2 lc sare
  • drojdie (cat pt un kg de faina)
  • ~ 800 g faina
  • Umplutura:
  • 500 g telemea
  • 100 - 150 g zahar
  • esenta de rom
  • 1-2 oua

Mod de preparare

Aluatul:
Peste 2-3 linguri de faina se toarna apa clocotita si se amesteca pana la stadiul de pasta mai groasa. Se pune la racorit.

Drojdia se prepara conform instructiunilor de pe ambalaj.

Caz I - drojdie uscata
Se amesteca drojdia cu 2-3 linguri de faina si se da deoparte pt 10-15 minute. Cand se raceste faina oparita, se adauga amestecul de drojdie+faina mai sus mentionat. Amestecul acesta se dilueaza cu apa, lapte sau iaurt - astfel incat sa se obtina o pasta mai groasa decat smantana (eu am folosit iaurtul mentionat in reteta). In aceasta compozitie se adauga 1 lingura de zahar si 1/2 lingurita sare.

Caz II - drojdie proaspata
Se dizolva drojdia in apa calduta cu 1 lingura de zahar si 1/2 lingurita sare. Dupa ce s-a racit faina oparita, se toarna peste ea drojdia dizolvata si se mai adauga faina, obtinandu-se o pasta mai groasa decat smantana.

Lasam vasul la loc caldut, timp de 10-15 minute, cat sa inceapa ca creasca aceasta compozitie.

Intre timp, batem cele 3 oua cu zaharul si iaurtul (daca a mai ramas de la prepararea pastei precedente). Cand compozitia cu drojdie s-a racit, o amestecam cu ouale. Punem restul de faina. Aluatul e usor moale (nu este foarte tare), inca se lipeste de maini. Punem 2 linguri de ulei si mai framantam putin (dupa ce punem uleiul, aluatul nu se mai lipeste). Il punem deoparte la loc caldut si-l lasam la dospit.

Umplutura
Branza se combina cu zaharul, oul si esenta si se omogenizeaza. Cantitatea de zahar tb ajustata in functie de gustul fiecaruia si de cat de sarata e telemeaua.
Bunicii mei, pe vremuri puneau si marar in branza. Dar eu nu agream deloc asta. De asemenea, se pot pune stafide (nici asta nu fac eu).

Se impacheteaza placintele si se ung cu ou batut inainte de a fi date la cuptor. Se tin in cuptor la foc mic (eu tin la treapta 1 cam 1 h pana se rumenesc). Se scot si se ung cu miere.


Video cu impachetarea placintelor poale'n brau:
http://reteteculinare.ro/video/placinte_poale_in_brau/

 

Comentarii

Acest articol nu are comentarii. Fii primul care comentează!

Adaugă comentariu

Prajitura cu foi si gem de prune
Dulciuri

Prajitura cu foi si gem de prune

Intr-un vas, se pun untura moale, zaharul, oul si laptele. Se amesteca bine cu ajutorul unui mixer, apoi se adauga faina...

Prajitura cu foi si gem de prune
Savarine cu frisca
Dulciuri

Savarine cu frisca

Se separă galbenusurile de albusuri. Peste gălbenușuri se pune cu un praf de sare. Sarea va intensifica culoarea lor....

Savarine cu frisca
Prajitura Tosca
Dulciuri

Prajitura Tosca

Prajitura Tosca are o combinație de texturi ce te cuceresc atât vizual cât și ca gust. Blatul din albușuri cu mac și...

Prajitura Tosca
Cele mai apreciate rețete
Salata olteneasca - Csalamale
1
Romania

Salata olteneasca - Csalamale

Salata olteneasca - Csalamale
Sos Napoletan, Conservat Pentru Iarna
2
Romania

Sos Napoletan, Conservat Pentru Iarna

Sos Napoletan, Conservat Pentru Iarna
Prajitura Tosca
3
Dulciuri

Prajitura Tosca

Prajitura Tosca
Prajitura Schneider
4
Romania

Prajitura Schneider

Prajitura Schneider
Fursecuri cu Crema de Zahar Ars
5
Romania

Fursecuri cu Crema de Zahar Ars

Fursecuri cu Crema de Zahar Ars