Melcisori cu nuci, alune de padure si fructe

Portii
12
Timp pregatire
120 minute
Timp coacere
45 minute
Complexitate
ridicata
Melcisori cu nuci, alune de padure si fructe

Ingrediente

  • Pentru aluat:
  • 250 ml lapte caldut
  • 1 plic drojdie uscata
  • 3 linguri zahar brut
  • 2 galbenusuri
  • 3 linguri zahar brut
  • 1 praf de sare
  • 2 linguri smantana grasa
  • 1 plic aroma de portocale Finesse Dr. Oetker
  • 50 gr unt topit
  • 2 linguri ulei
  • Pemtru umplutura:
  • 150 gr alune de padure
  • 150 gr nuca
  • 1 lingura scortisoara macinata
  • Pentru caramel:
  • 3 linguri zahar brut
  • 3 linguri apa
  • 50 gr unt
  • In plus:
  • 4-5 fructe(mere si pere)
  • 2 albusuri

Mod de preparare

Pentru aluat: aluatul l-am facut la masina de paine, iar pentru asta am procedat in felul urmator. Laptele caldut impreuna cu drojdia, 1 lingura zahar, 1 lingura faina se pun intr-un bol. Se amesteca si se lasa 10 minute, pana drojdia incepe sa faca basici. In cuva masinii de paine se pune faina impreuna cu restul ingredientelor. Dupa ce drojdia a inceput sa creasca se adauga si ea peste celelalte ingrediente. Se seteaza masina pentru framantat pentru 15 minute sau cat timp are programul respectiv. Dupa ce aluatul este framantat se pune intr-un castron, se acopera cu prosop de bucatarie si se pune la loc caldut pentru 30-40 minute.
Pentru umplutura: se pun nucile si alunele in tava aragazului pe o foaie de copt. Se dau la cuptorul incins la 150 grade pentru 10 minute. Se pun intr-un rposop asa fierbinti si se freaca. In felul acesta se inlatura cojile. Se maruntesc nucile si alunele la un robot. Se amesteca cu zaharul si scortisoara.
Intr-o craticioara cu fund dublu se pune zaharul si apa ce urmeaza a fi caramelizate. Se lasa pe foc pana incepe sa-si schimbe culoarea si zaharul sa se caramelizeze. Se adauga untul si se amesteca. Se unge un vas termorezistent cu putin unt. Se pune caramelul in vas si se tapeteaza vasul. Merele si perele se curata de coaja, se scot semintele si se taie in cuburi sau felii. Se adauga fructele peste caramel.
Dupa ce aluatul a crescut se intinde pe masa de lucru. Deasupra se preasara amestecul de nuci si alune de padure. Se strange aluatul intr-un sul, exact ca la cozonac. Se taie felii groase de 2-3 degete. Se pun feliile de aluat peste fructe cu partea taiata in sus. Albusurile ramase de la aluatul pentru cozonac se bat cu un praf de sare si zahar. Se stropesc feliile de aluat cu albusul batut. Se da tava la cuptorul incins la 170-175 grade pentru 40-45 minute. Dupa ce aluatul s-a copt si s-a rumenit frumos se scoate si se lasa 5-10 minute sa se raceasca, dar nu de tot. Se pune un platou peste tava si cu o miscare ferma se rastoarna. Caramelul fiind cald melcisorii cu fructe vor iesii cu usurinta din tava. Se lasa sa se raceasca si se serveste. Sa va fie de folos!!!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Placinte cu branza - un deliciu rustic perfect

Placinte cu branza - un deliciu rustic perfect

Placintele cu branza sunt un deliciu rustic, cu un echilibru perfect intre gustul bogat al branzei si textura frageda a...

Placinte cu branza - un deliciu rustic perfect
Fursecuri cu migdale - un desert simplu si delicios

Fursecuri cu migdale - un desert simplu si delicios

Fursecuri cu migdale, un desert simplu și delicios, cu unt și migdale crocante. Perfecte pentru a fi savurate alături de o...

Fursecuri cu migdale - un desert simplu si delicios
Varza cu carnati si ardei copt

Varza cu carnati si ardei copt

Varza cu carnati si ardei copt
Cele mai apreciate rețete
Salata asortata de iarna - o muratura delicioasa
1
Conserve, muraturi

Salata asortata de iarna - o muratura delicioasa

Salata asortata de iarna este o muratura pe care o pregatesc in fiecare an, deoarece se insoteste foarte bine cu fripturi,...

Salata asortata de iarna - o muratura delicioasa
Sirop de patlagina
2
Chiroste-aperitiv si desert
5
Produse de panificatie si patiserie

Chiroste-aperitiv si desert

Chirostele sunt o delicatesa culinara care se regaseste in bucatariile multor culturi din intreaga lume, fie sub forma de...

Chiroste-aperitiv si desert
Parteneri
Aperitiv baghete umplute la cuptor
Bucataras.RO

Aperitiv baghete umplute la cuptor

Aperitiv baghete umplute la cuptor
Clatite americane cu dulceata de gutui
Culinar.RO

Clatite americane cu dulceata de gutui

Clatite americane cu dulceata de gutui
Reteta delicioasa de chec cu unt, vanilie si stafide. Simplu, gustos si aromat
Gustos.RO

Reteta delicioasa de chec cu unt, vanilie si stafide. Simplu, gustos si aromat

Descopera o reteta delicioasa de chec cu unt, vanilie si stafide, perfecta pentru orice ocazie. Simplu de preparat, aromat si...

Reteta delicioasa de chec cu unt, vanilie si stafide. Simplu, gustos si aromat
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia