Cozonac Rotit

Complexitate
redusa
Cozonac Rotit

Ingrediente

  • Aluat:
  • -400 g faina
  • -25 g drojdie proaspata sau 7 g drojdie uscata
  • -125 ml lapte caldut
  • -1 priza sare
  • -60 g unt moale
  • -40 g zahar
  • -1 ou
  • la temperatura camerei
  • Umplutura:
  • -300 g nuca prajita si macinata sau alune, migdale, etc
  • -80- 100 g zahar
  • -40 g pesmet sau martipan
  • -125 ml lapte, la temperatura camerei
  • -1/2- 1 lingurita rasa scortisoara pudra
  • Glazura:
  • -zahar pudra
  • -zeama de lamaie
  • Altele:
  • -1 galbenus batut usor cu putin lapte, pentru uns

Mod de preparare

Alifiati drojdia cu 1 lingurita de zahar, diluati cu putin lapte caldut si lasati la crescut in loc cald, 10- 15 min.
Separat, cerneti faina intr-un bol, adaugati maiaua crescuta, untul, sarea, oul, laptele caldut si framantati un aluat elastic ce se desprinde de pe vas si mana.

Lasati acoperit, in loc cald, fara curenti de aer, pana isi dubleaza volumul.
Intre timp, pregatiti umplutura, omogenizand bine ingredientele.

Intindeti aluatul intr-o foaie dreptunghiulara, ungeti uniform cu umplutura si rulati sub forma de sul.
Taiati ruloul pe lungime (cu un cutit bine ascutit) pana la ultimul strat de aluat (cel din partea de jos), fara sa despicati marginile. Indoiti sulul in doua, apropiind capetele, pe partea netaiata, iar cea sectionata sa fie spre exterior.

Rotiti la mijloc, cel putin o data; cu cat sulul este mai lung cu atat il puteti roti de mai multe ori.
Transferati intr-o tava mare de chec, tapetata cu hartie de copt si lasati la crescut, in loc cald, inca 20- 30 min. Ungeti cu ou.

Dati la cuptorul preancalzit, pentru 30 – 40 min, la 190 grade sau pana ce este copt si frumos rumenit.
Pregatiti glazura omogenizand bine zaharul pudra cu cate putina zeama de lamaie pana obtineti consistenta dorita.

Glazurati cozonacul cat este cald, scos pe un gratar, apoi lasati la racit.

Serviti feliat.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cornulete dulci vanilate cu nuca sau migdale - fragede si aromate

Cornulete dulci vanilate cu nuca sau migdale - fragede si aromate

Cornulete dulci vanilate, cu nuca sau migdale, fragede si aromate, perfecte pentru un desert rapid.

Cornulete dulci vanilate cu nuca sau migdale - fragede si aromate
Bors rusesc cu sfecla rosie –  hranitor si plin de culoare

Bors rusesc cu sfecla rosie – hranitor si plin de culoare

Borsul rusesc cu sfecla rosie este hranitor si colorat, cu gust dulce-acrisor, perfect pentru zilele racoroase. O reteta...

Bors rusesc cu sfecla rosie – hranitor si plin de culoare
Paste penne cu sos cremos de spanac - o reteta rapida, gustoasa si satioasa

Paste penne cu sos cremos de spanac - o reteta rapida, gustoasa si satioasa

Paste penne cu sos cremos de spanac, o reteta rapida, gustoasa si satioasa, ideala pentru pranz sau cina. Pennele se combina...

Paste penne cu sos cremos de spanac - o reteta rapida, gustoasa si satioasa