Cornuri cu sare, cornuri cu mac (reteta bunicii)

Timp pregatire
240 minute
Complexitate
medie
Cornuri cu sare, cornuri cu mac (reteta bunicii)

Ingrediente

  • - 525 g faina alba proaspat cernuta, aflata la temperatura camerei - am folosit un amestec realizat din 300 g faina alba tip 550 si 225 g faina alba tip 000 (in caietul bunicii am gasit scris: ”faina alba cat se cuprinde de patru ori in cele doua p
  • - 3 galbenusuri - doua galbenusuri intra in consistenta aluatului iar un galbenus se foloseste pentru pensularea aluatului, inainte de coacere (in caiet bunica a notat: ”2 galbenusuri pentru framantarea aluatului si un galbenus pentru suprafata alu
  • - 8 g zahar extrafin (in caietul bunicii este notat: ”1/2 lingura cu zahar”)
  • - 7 g sare fin macinata (in caietul bunicii este notat: ”putina sare”)
  • - 7 g drojdie uscata (in caiet, bunica a notat ”25 g drojdie proaspata”)
  • - 35 g unt la temperatura camerei, foarte moale insa nu topit, taiat bucatele (reteta din caietul bunicii foloseste ”1 lingura cu margarina”)
  • - 310 - 320 ml lapte 1,5% UHT la 26 grade C (in caiet, bunica a notat ”o cana mare cu lapte caldut”)
  • - putina sare grunjoasa, seminte de mac, seminte de susan - dupa preferinta

Mod de preparare

- Se amesteca intr-un bol cu diametru mare faina proaspat cernuta, zaharul si sarea.
- Se adauga doua galbenusuri, untul, drojdia uscata si treptat laptele caldut.
- Se framanta cu mana pana la obtinerea unei mase de aluat.
- Se aseaza aluatul pe suprafata de lucru usor infainata si se framanta cu mainile timp de 10 minute (la finalul timpului de framantare aluatul trebuie sa fie neted, fin, nelipicios, usor de modelat).
- Se modeleaza aluatul sub forma unei sfere.
- Se acopera aluatul cu un bol si se lasa sa dospeasca la temperatura camerei, timp de 1-2 ore (temperatura in bucataria mea a fost 26 grade C iar dupa aproximativ o ora, volumul aluatului aproape s-a dublat; dupa 1 si 1/2 ore volumul aluatului a crescut aproape de 3 ori).
- Se aseaza aluatul pe suprafata de lucru usor infainata in prealabil si se framanta putin cu mainile (aproximativ 20 - 30 secunde).
- Se intinde aluatul cu sucitorul astfel incat sa dobandeasca forma unui disc iar grosimea acestuia sa fie de aproximativ 0,6 cm.
- Se taie aluatul in 10 bucati aproximativ egale pornind de la periferie spre centru (forma fiecarei bucati este apropiata de cea a unui triunghi, difera baza care este rotunjita in cazul formei aluatului).
- Se ruleaza fiecare bucata de aluat cu grija, pornind de la baza spre varf.
- Se tapeteaza o tava mare (tava cuptorului) cu hartie pentru copt.
- Se incalzeste cuptorul la 200 grade C.
- Se aseaza in tava, la distanta unele de altele, bucatile de aluat rulate in prealabil. Dupa rulare, partea cornului unde se afla varful bucatii de aluat taiate va fi asezata pe hartia de copt. Extremitatile cornului modelat din aluat se curbeaza putin. Excesul de faina se indeparteaza usor cu o pensula de patiserie.
- Se acopera aluatul cu un prosop de bucatarie si se lasa sa dospeasca timp de o ora - o ora si jumatate la temperatura camerei (in loc cald, ferit de curent de aer).
- Se pensuleaza suprafata aluatului cu galbenus de ou.
- Se presara la suprafata seminte de mac, sare grunjoasa sau seminte de susan (dupa preferinta).
- Se coace aluatul timp de aproximativ 20 minute la 200 grade C
- Cornurile coapte se lasa sa se raceasca pe un gratar.
Din dorinta de a pastra toate insemnarile bunicii am scris atat cantitatile ingredientelor asa cum le-am folosit eu (dupa apreciere si cantarire) cat si cuvintele scrise de bunica in caietul ei.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu caise si lapte de cocos

Prajitura cu caise si lapte de cocos

Prajitura cu caise si lapte de cocos
Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor

Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor

Descopera reteta de dovlecei copti in cuptor cu parmezan si pesmet, o gustare crocanta si delicioasa. Perfecti pentru un...

Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor
Cartofi Noi Umpluti, Pane

Cartofi Noi Umpluti, Pane

Cartofi Noi Umpluti, Pane
Cele mai apreciate rețete
Prajitura cu Mere
1
Dulciuri

Prajitura cu Mere

Prajitura cu Mere
Prajitura cu foi si crema cu nuca de cocos
2
Dulciuri

Prajitura cu foi si crema cu nuca de cocos

Prajitura cu foi si crema cu nuca de cocos
Prajitura rasturnata cu visine si caise
3
Dulciuri

Prajitura rasturnata cu visine si caise

Prajitura rasturnata cu visine si caise
Bors cu loboda rosie, reteta de post
4
Borsuri, supe, ciorbe

Bors cu loboda rosie, reteta de post

Bors cu loboda rosie, reteta de post
Inghetata de trandafiri si banane
5
Dulciuri

Inghetata de trandafiri si banane

Inghetata de trandafiri si banane
Parteneri
Desert vafe cu ciocolata, zmeura si menta
Bucataras.RO

Desert vafe cu ciocolata, zmeura si menta

Un desert absolut delicios care poate fi gata in mai putin de o jumatate de ora. Va recomand sa faceti portie dubla pentru...

Desert vafe cu ciocolata, zmeura si menta
Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Culinar.RO

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti
Gustos.RO

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti

Descopera reteta simpla de gem de cireșe cu putin zahar, fara conservanti. Bucura-te de gustul autentic al cireșelor...

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti