Scrinul Lui Venus

Complexitate
redusa
Scrinul Lui Venus

Ingrediente

  • Pt foaia verde:
  • 200 gr faina oo
  • 40 gr spanac fiert si scurs apoi tocat marunt
  • 1 ou
  • se intinde o foaie din care se taie tagliatelle
  • Pentru foaia alba:
  • 240 gr faina oo
  • 2 oua
  • se intinde o foaie din care se taie patrate cu latura de 12 cm
  • Ragu:
  • 400 gr carne tocata
  • ceapa
  • morcov
  • telina (tulpina)
  • rosii
  • sare si piper
  • care se lasa la fiert la foc ff mic pina scade mult, nu tb sa fie lichid
  • prosciutto crud cubulete (le-am amestecat in ragu la sfirsit)
  • besciamel:
  • faina
  • smintina prospata
  • parmezan ras care este presarat la final deasupra
  • trufa rasa (tartufo) - eu nu am pus caci nu am avut, (cine stie cit costa isi inchipuie rapid care a fost motivul)
  • am adaugat nucsoara

Mod de preparare

Am inceput prin prepararea ragu-ului caci este cel care ia cel mai mult timp: morcove tocat marunt, telina la fel, ar fii tb ceapa putina dar eu nu am pus am lasat totul cu 1 lingura de ulei si un praf de sare sa se inabuse bine, am adaugat carnea si am lasat-o sa se albeasca usor, apoi am adaugat rosiile (suc de rosii cu pulpa) si am lasat sa fiarba la foc mic pina cind a scazut. La sfirsit am pus piper si am stins focul.

Am facut sosul besciamel (beshamel) din 1 lingurita de faina, una de unt si smintina proaspata cit a fost nevoie (cca o cana) ca sa lege sosul. La sfirsit am adaugat nucsoara ar fii trebui tartufo (trufa), dar asta nu e la indemina tuturor si nici a mea).

Am framintat si intins foaia verde apoi pe cea alba si am taiat tagliatelle pe care le-am infainat bine si le-am lasat pina cind am intins foaia alba si am taiat-o in patrate. Ambele foi tb intinse subtiri. Eu le-am intins cu sucitorul. In oala am pus apa cu sare si o picatura de ulei si am oparit foile albe ca pt lasagna doar le-am aruncat in apa si le-am scos imediat, le-am trecut in alt castron cu apa rece si de aici pe un servet de pinza unde le-am uscat. Am uns cu unt vasul (am folosit capacul de la vasul de Jena), am pus 4 patrate de foaie alba lasind colturile in exterior.

Am oparit si tagliatellele verzi in apa si le-am scos imediat din apa, le-am scurs bine si le-am unit ragu'ul si cu besciamelul (de la calculator pina la bucatarie am uitat ca tb pus deasupra). Le-am varsat peste foile albe. Am presarat parmezan ras, am pus usor colturile deasupra sau care erau mai scurte le-am lasat usor ridicate ... si am pus la cuptor pt 10 minute la foc mare. Apoi am lasat sa se raceasca alte 5-10 minute.

PS
Din pacate nu am gasit o rama cu cele 2 turnuri, simbolul Boloniei asa ca m-am multumit cu simbolul Romei - Colosseumul. ca find un simbol al Italiei:)
Reteta este una traditionala bolonieza, din pacate nu mai exista nici macar un restaurant in Bologna care sa prepare acest fel de mincare. Dar "nepotii" boloniezilor incearca sa duca mai departe traditia si asa am ajuns si eu sa cunosc reteta si sa o pot impartasi cu voi.

Impreuna cu reteta originala in pagina din ziar era si fotografia proprietarului restaurantului boloniez "al Cantunzein " (coltzishorul in traducere, denumirea este in dialect boloniez si se referea la amplasarea restaurantului intr-un colt al unul palat in apropierea operei "Teatro Comunale" aproape de zona universitatii) alaturi de o masa plina cu acest fel de mincare.


Restaurantul, unul dintre cele mai luxoase din Bologna, pe al carui meniu figurau numai feluri de mincare traditionale bolonieze a ramas in amintirea locuitorilor orasului. Alaturi de bunatatea mincarurilor insa dainuieste si amintirea lui 11 martie 1977, ani grei pentru Bologna, anii terorismului.

Felul de mincare imbina traditia regiunii Emilia Romagna: cele doua feluri de pasta cu ou - alba si cu spanac - verde- tipica in Romagna, ragu' original boloniez (capitala si deci inima regiunii, punctul de intilnire intre Romagna si Emilia), prosciutto crud de Parma (Emilia) si parmezan de Reggio Emilia (Emilia).

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu Nutella si nuca prajita

Prajitura cu Nutella si nuca prajita

Prajitura cu Nutella si nuca prajita
Supa de Pui cu Taietei de Casa

Supa de Pui cu Taietei de Casa

Supa de Pui cu Taietei de Casa
Ficatei de pui cu gnocchi de casa

Ficatei de pui cu gnocchi de casa

Ficatei de pui cu gnocchi de casa
Cele mai apreciate rețete
Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat
1
Carte de bucate

Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat

Supa de linte turceasca (Mercimek Çorbası) este o reteta traditionala si foarte populara in bucataria turceasca. Este o...

Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat
Spaghete carbonara reţetă
2
Paste

Spaghete carbonara reţetă

Spaghete carbonara reţetă
Curry de pui - cel mai gustos curry
3
Mancaruri cu carne

Curry de pui - cel mai gustos curry

Curry de pui - cel mai gustos curry
Tort cu mere intregi
4
Dulciuri

Tort cu mere intregi

Tort cu mere intregi
Prajitura cu piscoturi, crema de lamaie si zmeura
5
Dulciuri

Prajitura cu piscoturi, crema de lamaie si zmeura

Prajitura cu piscoturi, crema de lamaie si zmeura
Parteneri
Prajitura cu nuca si crema de ciocolata alba
Culinar.RO

Prajitura cu nuca si crema de ciocolata alba

Cum pot sa va descriu eu aceasta prajitura? Nu as vrea sa spun prea multe, nu ca nu merita, dar e prea grozava ca sa ma...

Prajitura cu nuca si crema de ciocolata alba
Reteta delicioasa de chec cu unt, vanilie si stafide. Simplu, gustos si aromat
Gustos.RO

Reteta delicioasa de chec cu unt, vanilie si stafide. Simplu, gustos si aromat

Descopera o reteta delicioasa de chec cu unt, vanilie si stafide, perfecta pentru orice ocazie. Simplu de preparat, aromat si...

Reteta delicioasa de chec cu unt, vanilie si stafide. Simplu, gustos si aromat