Casunziei

Timp pregatire
50 minute
Complexitate
redusa
Casunziei

Ingrediente

  • Umplutura:
  • 3 bucati de sflecla rosie micute gata fierte sau coapte si curatate
  • 2 cartofi mai mici sau unul mare
  • sare
  • la alegere: scortisoara, nucsoara, usturoi foarte putin sau iarba ciorii
  • Pasta:
  • 1 ou
  • 150-200 gr faina alba de prajituri
  • sare
  • la alegere apa sau lapte eu am pus insa cu lingura iaurt de baut atit cit a fost nevoie
  • putina faina pentru intins foaia
  • Grana Padano ras (sau alt cascaval)
  • seminte de mac prajite (fara grasime! ! ) - optional

Mod de preparare

Am amestecat ingrediente si am framintat un aluat pe care l-am lasat acoperit cu o cratita cu fundul in sus cel putin 30 minute.

Intre timp am fiert cartofii in coaja, i-am curatat si cand erau inca calduti i-am strivit cu ustensila pentru piure. Am ras pe razatoarea mica sfecla rosie si am pus-o intr-o strecuratoare sa se scurga zeama in exces, nu era nevoie sa fac asta daca foloseam sfecla coapta in cuptor.

Am pregatit umplutura.

Am intins o foaie din aluatul de mai sus, destul de subtire asa cum trebuie pentru pastele umplute. Si am taiat cercuri. Marginile ramase leam framintat din nou si iar le-am intins si am mai taiat alte cercuri. Dar puteti sa le pastrati asa, eventual mai taiati putin bucatile prea mari si aceasta pasta poate fi folosita ca orice alta pasta condimentata dupa gust sau adaugata in pasta e fagioli (fasta cu fasole) sau cu naut.. retete gasiti aici pe rc.


Am pus pe fiecare cerc cate o lingurita de umplutura si am indoit in semicerc, am apasat in jurul umpluturii ca sas iasa aerul si am apasat marginile ca sa se lipeasca (daca pasta e prea uscata si nu se lipeste umeziti marginea interna cu degetul ud). Apoi am unit in diferite moduri ca voi sa va alegeti cel care va place mai mult: du dintii unei furculite, varianta clasica si cea mai des folosita mai ales de gospodinele incepatoare sau ciupind pasta pe deasupra sau pe dedesubt formind astfel o margine mai frumoasa.

Forma clasica traditionala este cea de semiluna /semicerc insa puteti sa taiati patrate si sa uniti sub forma de triunghi sau sa intindeti o foaie punei ici si colo umplutura asezati deasupra o alta foaie, apasati cu latul palmei pe marginea umpluturii si apoi dupa ce cele doua foi sunt unite taiati cu roata ondulata sau cu o forma patrata sau alta forma dupa gustul vostru.

Am pus oala cu apa la fiert si cind a inceput sa clocoteasca am adaugat sarea si am dat focul la minim. Am varsat casunziei in apa, amestecat cu grija sa nu se lipeasca de fundul oalei, apa trebuie sa fie multa ca pentru orice pasta.

Am lasat sa fiarba pina cind s-au rdicat la suprafata, daca se ridica chiar imediat adica dupa ce i-ati rasturnat in apa nu stau macar citeva secunde pe fundul oalei e semn ca ati lasat aer in jurul umpluturii in interiorul pastei deci logic nu ii scoateti chiar imediat din apa. Macar 20 secunde (minim) ar trebui sa stea in apa la fundul oalei pina sa se ridice la suprafata.

In timp ce casunziei fierb intr-o tigaie pe alta flacara a aragazului puneti putin unt la topit, nu la prajit. Cind untul la foc mic s-a topit tragem tigaia / stingem focul si adaugam in acest unt pasta scoasa cu paleta gaurita, nu este indicat sa scurgeti pasta in strecuratoare caci riscati sa o rupeti.. ideala ar fi oala speciala de fiert paste care are un cos gaurit in interior si cind il ridicati apa se scurge iar pasta ramine in interior.

Amestecati pasta cu untul topit, serviti in farfurie, adaugati Grana rasa si daca ati ales varianta all'ampezzana si macul (incalzit, prajit fara grasime intr-o tigaie separat).
Reteta de casunziei este tipica din zona muntilor Dolomiti (nord estul italiei) in special provinciile Belluno, Vicenza si Verona. Sunt niste ravioli in forma de semiluna umpluti dupa caz cu sfecla rosie si atunci se numesc Casunziei rossi (adica rosii) sau cu spanac sau alte ierburi si atunci se numesc Casunziei verdi (adica verzi).

Exista si alte variante cu umplutura cu adaos de ricotta la sfecla si cartof, sau cu gulii in loc de cartof (aceasta pare a fi cea mai veche dintre toate), de dovleac sau din diferite radacinoase. Ca orice reteta traditionala deci din bucataria taraneasca, populara are multe variante si aproape fiecare sat sau familie are reteta proprie mai mult sau mai putin identica cu cea asa zis originala.


Exista reteta de Casunziei all'ampezzana o reteta originara din Cortina d'Ampezzo inca de pe vremea cind aceasta faimoasa si foarte eleganta localitate montana nu era atit de faimoasa in lume. Acesti casunziei rosii se servesc cu mac.

Desi chiar si acestia au variantele lor in functie de bucataria familiei: italiana sau germana. Deci in umplutura poate aparea usturoi sau iarba ciorii sau scortisoara sau nucsoara daca e o reteta din bucataria cu influenta germana.

Condimentul cu care sunt serviti este in general unt topit (nu ii prajiti in unt ci ii amestecati cu unt topit) si brinza rasa Grana Padano. In varianta all'ampezzana la aceste doua ingrediente se adauga si putin mac (seminte) care au fost mai intii prajite (fara grasime!!) intr-o tigaie.
In ajunul Craciunului se servesc cu mac si miere.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu caise si lapte de cocos

Prajitura cu caise si lapte de cocos

Prajitura cu caise si lapte de cocos
Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor

Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor

Descopera reteta de dovlecei copti in cuptor cu parmezan si pesmet, o gustare crocanta si delicioasa. Perfecti pentru un...

Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor
Cartofi Noi Umpluti, Pane

Cartofi Noi Umpluti, Pane

Cartofi Noi Umpluti, Pane
Cele mai apreciate rețete
Prajitura rasturnata cu visine si caise
1
Dulciuri

Prajitura rasturnata cu visine si caise

Prajitura rasturnata cu visine si caise
Bors cu loboda rosie, reteta de post
2
Borsuri, supe, ciorbe

Bors cu loboda rosie, reteta de post

Bors cu loboda rosie, reteta de post
Inghetata de trandafiri si banane
3
Dulciuri

Inghetata de trandafiri si banane

Inghetata de trandafiri si banane
Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat
4
Carte de bucate

Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat

Supa de linte turceasca (Mercimek Çorbası) este o reteta traditionala si foarte populara in bucataria turceasca. Este o...

Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat
Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza
5
Carte de bucate

Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza

Reteta delicioasa de dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza, usor de preparat, perfecta pentru o masa sanatoasa si...

Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza
Parteneri
Desert cu capsuni - Reteta rapida si delicioasa
Bucataras.RO

Desert cu capsuni - Reteta rapida si delicioasa

Desertul asta a iesit pentru ca nu-mi place sa risipesc aiurea ingredientele si cum am facut un tort-cadou pentru o buna...

Desert cu capsuni - Reteta rapida si delicioasa
Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Culinar.RO

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti
Gustos.RO

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti

Descopera reteta simpla de gem de cireșe cu putin zahar, fara conservanti. Bucura-te de gustul autentic al cireșelor...

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti